Jättimatalapaine runnoo Eurooppaa viikonvaihteessa: Etelä-Suomen pikatalvi vaihtuu kaatosateeseen

Julkaistu

Islannin länsipuolelle syntyvä syvä matalapaine pistää säät uusiksi viikonvaihteessa Euroopassa. Sunnuntain ja maanantain aikana 10 kilometrin korkeudessa kulkeva suihkuvirtaus on Länsi-Euroopan yllä erittäin voimakas ja maanpinnallakin koetaan todennäköisesti laaja-alaisia myrskytuhoja, kun tuuli yltyy puuskissa jopa hirmumyrskylukemiin. Suomeen tämä jättimatalapaine pyöräyttää keväiset kelit ja rankkoja vesisateita: hyvästi Etelä-Suomen pikatalvi!

Hirmumyrskypuuskia on odotettavissa laajoille alueille Länsi-Eurooppaan sunnuntai-illan ja maanantaiyön aikana.

Viiden päivän pikatalvi päättyy – maanantaina vaakavettä ja +6

Tämä viikko toi monen kaipaamaa vaihtelua Etelä-Suomen säähän: pakkasta, aurinkoa ja vähän lumihiutaleitakin. Lumipeite vahvistui maan keskiosassa, mutta viikonloppuna lähestyvä muutos uhkaa taas sulattaa hankia. Kylmyys kulminoituu ensi yönä, kun maan etelä- ja keskiosassa pakkanen voi kiristyä 10 ja 20 asteen välille. Tämän jälkeen se on adiós pakkasille: lauantaina nollaraja kipuaa vauhdilla kohti pohjoista.

Lämpenemisen myötä sää muuttuu myös harmaampaan suuntaan. Voisi todeta, että ikuinen marraskuu tekee paluun viikonloppuna suureen osaan maata. Sunnuntaina etelärannikolla lämpöasteita voi olla jo viisi, ja lämpötilan nollaraja kulkee jo Etelä-Lapin korkeudella saakka.

Eurooppaa ravisuttava jättimatalapaine uhittelee maanantaina myös Suomea. Maanantain vastaisena yönä ja aamulla vettä voi sataa maan etelä- ja länsiosassa kaatamalla. Lounaistuuli voimistuu sen verran voimakkaaksi, että sade voi tulla vaakatasossa. Voimakas tuuli puskee meille Atlantin merellistä lämpöä ja nollaraja kipuaa tässä vaiheessa jopa Sodankylän korkeudelle saakka ja osa Lapinkin sateista muuttuu vedeksi. Tehokas hankiensulatuspäivä siis.

Maanantai tuo Suomeen voimakkaita tuulia, sateita ja hyvin lauhaa ilmaa.

Hirmumyrskypuuskat uhkaavat Länsi-Eurooppaa: häiriöitä lentoliikenteeseen ja tuulituhoja

Islannin länsipuolella syvenevä matalapaine voimistaa viikonvaihteessa tuulia Skandinaviassa ja Länsi-Euroopassa. Voimakkaimmat tuulet näyttäisivät osuvan sunnuntai-illalle ja maanantain vastaiselle yölle, jolloin puuskahuiput voivat olla 30-40 m/s. Kansainvälinen hirmumyrskytuulen raja on 33 m/s.

Tuuli voimistuu vaarallisen voimakkaaksi erityisesti Iso-Britannian, Irlannin, Benelux-maiden ja Saksan alueella – myrskypuuskia riittää myös Skandinaviaan ja Suomen merialueille. Maanantain vastaisena yönä myrskypuuskia voi esiintyä myös Suomessa etelä- ja lounaisrannikolla ja osittain sisämaankin puolella, jolloin paikalliset tuulivahingot ovat mahdollisuuksien rajoissa.

Laaja-alaisempaa tuulivahinkoa on odotettavissa keskiseen Eurooppaan ja Britteinsaarille. Voimakkaan tuulen vuoksi myös lentoliikenne saattaa takuta osassa Eurooppaa sunnuntain ja maanantain aikana.

Yläilmakehän voimakas suihkuvirtaus tuntuu viikonvaihteessa myös maan päällä: hirmumyrskypuuskia on laajalti odotettavissa läntiseen Eurooppaan.

4 vastausta artikkeliin “Jättimatalapaine runnoo Eurooppaa viikonvaihteessa: Etelä-Suomen pikatalvi vaihtuu kaatosateeseen”

  1. Hyvästi kylmyys ja lämmittäminen! Hyvästi kuivuus, joka pudotti pohjavedet ennätysalhaisiksi vuosina 2018-2019. En enää uskonut lainkaan, että vajaassa vuodessa kurottaisiin vedenkorkeudet myös järvissä, joissa ja puroissa kiinni. Luonto ja eritoten metsät kiittävät tästä kevään kasvukauden alettua. On vain toivottavaa, että myös sekä keväällä että kesällä vältymme paahtavalta auringolta, kuumuudelta ja kuivuudelta!
    Toivottavasti Markuksen ennuste toteutuu täällä Keski-Suomessakin! :)

  2. Tämä on ollut yhtä jättimatalapainetta koko talvi. Ja syksy samaten. Ei varmaan puoleen vuoteen ole kunnon korkeapainetta näkynyt. Ja samaa rataa helmikuun loppuun eli varsinaisesti säänhaltija ei ole Suomea hemmotellut. Kauhuskenaariona että homma jatkuu näin vielä toiset puoli vuotta…

  3. Näyttäisi pääkaupunkiseudulla tulevan lumena ensi viikon sateet. Näköjään Foreca haluaa pitää loppuun asti salassa. Lumisade yllättää taas autoilijat.

  4. Hei Markus! Polaaripyörre on ollut kuluvana talvena oikeastaan koko ajan ennätyksellisen voimakas, ja samaan aikaan arktinen oskillaatio on ollut jatkuvasti hyvin positiivinen. Esimerkiksi viime talveen verrattuna tilanne on ollut kuin yö ja päivä. Vaikuttavatko suuret ilmanpaine-erot napaseudulla ja keskisillä leveysasteilla polaaripyörteen vahvistumiseen, vai onko asia toisin päin? Tarkoittaako voimakas polaaripyörre yleensä matalapaineita napaseuduille?

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.