Etelään vihdoin lunta!

Julkaistu

Sääennusteet näyttävät vihdoin valkoista etelärannikollekin, ainakin väliaikaisesti. Tällä hetkellä eli sunnuntaina maa vihertää esimerkiksi Tuusulassa, kuten alla oleva kuva näyttää.

Tuusulassa oli lumetonta ja vihreää 26. tammikuuta 2020. Kuva: Karita Kontula-Sokka

Jo maanantaiaamuna tilanne voi muuttua, kun ennusteet tuovat Suomeen lumisateita.

Maanantaiaamun ennustekartta näyttää tältä:

Kuva: Foreca

Lumisateet ulottuvat aamulla kapeahkona nauhana maan eteläosasta Pohjanmaalle. Aivan lounaassa sateet tulevat vetenä, esimerkiksi Turussa valkea maa on vielä epätodennäköinen. Pääkaupunkiseudun tilanne on siinä ja siinä – tulevatko sateet vetenä vai lumena? Aivan varman vastauksen näkee vasta maanantaiaamuna ikkunasta.

Huonoon ajokeliin kannattaa etelässä ja lännessä varautua aamun työmatkaliikenteessä!

Iltapäivään mennessä sadealue on levinnyt jo jonkin verran idemmäksi ja samalla runsastunut. Sadealue vaikuttaa ajokeliin myös iltapäivällä ja illalla.

Kuva: Foreca

Etelärannikolla ja lounaassa lämpötila nousee plussalle, joten aamun lumi ei pääse jäämään ainakaan osassa maan eteläosaa kuin hetkelliseksi koristeeksi. Silti, tämän tekstin kirjoittamisaamuna eli sunnuntaina 26. tammikuuta lumipeite on puuttunut suuresta osasta maan etelä- ja lounaisosaa kokonaan, lumiraja saattaa hyvinkin siirtyä etelämmäksi kuin tässä kuvassa.

Kuva: Foreca

Ennusteet eivät lupaa maanantaiksi suuria kertymiä, etelässä lunta on ennustettu satavan 1-5 cm ja enimmilläänkin lunta sataa Pohjanmaalla ja maan keskiosassa alle 10 cm.

Kuva: Foreca

Tiistaina ja keskiviikkona Suomeen leviää uusia sateita, jotka etelässä ja lounaassa tulevat jälleen vetenä, eli mahdollinen satanut lumi sulaa pois. Maan keskiosassa olomuoto vaihtelee ja pohjoisessa kaikki sateet tulevat lumena.

Maanantaiaamun ennuste ei ole tulevien päivien ennusteiden ainoa valkoinen pilkku: loppuviikolla, perjantain ja lauantain tienoilla, sään ennustetaan kylmenevän ja eteläänkin on odotettavissa ehkäpä useammaksikin päiväksi jäävä lumikerros. Lumikaaosta ei ole näköpiirissä, mutta mahdollinen valkoinen maa koko Suomeen kyllä. Sellaista ei etelärannikolla ja lounaassa ole montaa kertaa vielä tämän talvikauden aikana nähty.

Onko sinun asuinsijoillasi tällä hetkellä lunta? Kaipaatko sitä lisää?

17 vastausta artikkeliin “Etelään vihdoin lunta!”

 1. Vesi-ja räntäsateita viikoksi eteenpäin ainakin Helsingissä näyttää olevan muiden sääennuste laitosten mukaan. Ankea viikko siis tulossa. Talvilajien harrastajana ei naurata, jos ”marraskuun” sää täällä Helsingissä voi pahimmillaan jatkua vappuun asti.

  Pohjois-Karjalaan/Pohjois-Savoon lunta saisi tulla lisää kun siellä lunta on selvästi keskiarvoa vähemmän eikä siellä lumeen suhtauduta vastenmielisyydellä kuten usein etelässä. Kesä ei tule yhtään sen nopeammin vaikka olisi lumetonta. Sen sijaan on 6 kk marraskuu pahimmillaan ilman lunta!

 2. En kaipaa lunta pk-seudulle. Lumeton talvi ja sulat tienpinnat on paras.

 3. Suomen keskipisteen lähellä varttuneena en voi kuin huvittuneena ihmetellä, miten paljon periferisen ”etelän” säästä kannetaan huolta. Toisaalta myös kyynisyys valtaa mielen, kun tietää jo valmiiksi, minkä alueen säähän esim. ”lumikaaos” viittaa. Muuttuisiko tilanne, jos sääennusteet laadittaisiin vaikkapa Jyväskylässä?

 4. Eipä ole lunta täällä Naantalin saaristossa. Lasten puolesta sitä kaipaan. Voisi tuo maisema olla kaunis lumisena ja sinivalkoisena – varsinkin kevättalvella ihana katsella, mutta pelkään liukkaita kelejä. Ja parempi näin kuin – lumikaaoksessa.

 5. En kaipaa lunta enään tässä vaiheessa enkä muutenkaan ollenkaan,joulun ja uudenvuoden aikoihin olisi saanut ehkä hiukan olla tunnelmaa luomassa,mutta nythän mennään jo kevättä kohti,ja muutamamia upeita,aivan keväisiä päiviäkin jo oli,ei kiitos lunta enään ! Puolestani voisi olla aina ihana välikausi ilmasto,en ole kylmien talvien enkä myöskään kuumien kesien ystävä! Leuto ilma,-2 – +15 on paras !

 6. Ihmisen muisti on lyhyt mutta Ilmatieteen laitoksen tilastot kertovat faktaa menneitten vuosien lumitilanteista.
  Päivämäärällä 26.1 Helsinki Kaisaniemi on lunta ollut 0 cm seuraavina vuosina:
  1925, 1930, 1944, 1971, 1973, 1975, 2017, 2018, 2020.
  Joinakin vuosina on 26.1 lunta ollut 5 cm tai vähemmän (suluissa lumimäärä):
  1937 (1 cm), 1953 (3 cm), 1957 (4 cm), 1961 (1 cm), 1964 (2 cm), 1972 (4 cm), 1991 (5 cm), 1998 (5 cm), 2008 (3 cm), 2015 (4 cm).
  Tilastojen mukaan vähälumisia talvia on ollut jokaisella vuosikymmenellä mutta voidaanko niiden perusteella päätellä jotain tulevista talvista ? Vai onko niin että menneisyys ei enää kerro mitään tulevasta ?

 7. Mikä valopilkku, nyt on kevät pitkällä ja saisi lumet jäädä tulematta, tähän asti selvittiin hienosti mutta ensi viikko näyttää ankealta. Onko nämä sääennustajat kaikki lumen rakastajia kun jaksavat toivoa lunta aina vaan?

  1. Eiköhän alkava helmikuukin vielä tietääkseni lasketa talvikuukaudeksi… Vaikka ilmasto muuttuu, kevään ei pitäisi alkaa vielä etelässäkään tässä vaiheessa. Luonto tarvitsee lunta, esimerkiksi mustikan varvut tarvitsevat talvella lunta suojakseen, muutoin ne ”paleltuvat” hengiltä. Lumi voi tuntua inhottavalta joistakin meistä, mutta olisi monen muunkin asian kannalta parempi, että sitä olisi myös tulevaisuudessakin, kunhan sen määrä pysyy kohtuullisena.

  2. Klaara,

   Kaikki sääennustajat eivät varmastikaan ole lumenrakastajia, mutta on monia muitakin syitä ihannoida lunta. Elisa tuossa alla kiteyttää hyvin yhden oleellisimmista syistä.

   Lisäksi, aikuisväestö (mukaanlukien sääennustajat) on tottunut ”perinteisiin lumisiin talviin”, joissa etelässäkin oli talvisin pääsääntöisesti hyvät jää- ja lumiolosuhteet. Ehkäpä siksi suurin osa aikuisväestöstä toivoo samankaltaisia talvia, joiden parissa on varttunut. Ehkä nuori sukupolvi eteläisellä Suomen puoliskolla on sopeutunut leutoihin talvikeleihin, ja ehkäpä sen myötä myönteiset mielleyhtymät jo lapsuudesta asti eivät liity lumessa leikkimiseen, liikkumiseen ja talven tunnelmaan.

   Talvi liittyy mielestäni oleellisesti suomalaiseen identiteettiin ja kansanperinteeseen. Lumi, pakkanen, jää, luistelu, hiihto, sisu… Siksi lienee luontevaa, että ihminen toivoo identiteettinsä säilyvän ennallaan.

   Talvi liittyy tietysti myös monien harrastuksiin, talviset harrastukset, kuten hiihto, luistelu, talvipyöräily, pilkkiminen ja lasten lumileikit, ovat vaarassa.

   Kaupunkilaisille: Usein törmää ajatukseen, että lumi on epäkäytännöllistä, koska se hidastaa liikkumista paikasta toiseen, tai että talvi tekee maan liukkaaksi. Mielestäni on todella harmillista, jos ihmisten arvomaailma on muuttunut sellaiseksi, että tärkeintä on liikkua mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti paikasta toiseen. Eli että aina on kiire.

 8. En tiedä, onko sillä väliä, mitä me ihmiset kaipaamme, vaan mitä luonto. Lumi ja pakkanen ovat osa vuodenaikojamme, johon luonto ja biodoversiteetti on tottunut. Nykylämpeneminen ei aiheuta vain mälsiä lumettomia talvia etelään vaan liian nopean muutoksen luonnollemme sopeutua. Surettaa.

  1. Lumettomat talvet johtuvat ilmavirtauksista. Suomi on mannerilmaston ja meri-ilmaston vedenjakajalla, joten välillä näin.

  2. Mikä ihmeen nykylämpeneminen?
   Pohjoinen pallonpuolisko on umpijäässä.
   https://www.ventusky.com/?p=31;49;1&l=temperature-2m

 9. Inhottiko paljas maa niin paljon, että oli saatava lunta, ettei paljas maa näkyisi? Onkohan missään muualla maailmassa tälläistä kummallista lumen toivomis-rituaalia, kuin Suomessa, jossa ihmiset, meteorologit mukaan lukien, eivät pidä paljaasta maasta vaikka se on paljon helppokulkuisempi ja värikkäämpikin/monimuotoisempi, vaan se on saatava peitetyksi lumella, jotta se maa ei näkyisi, ja siinä saisi lyhentää askeliaan, jotta ei liukastu? Ja silläkään ei ole mitään väliä, vaikka pahin pimeys on jo poissa, vaan lunta on saatava, mutta sitä ei osata selittää, miksi sitä on saatava, koska sille ei löydy mitään järkiperäisiä elämää helpottavia syitä tai esteettisiä seikkoja. Sen sijaan se on rituaali siitä, että jonkin asian on oltava jollain tavalla, koska niin on ennenkin ollut, vaikka kaikki sitä vihaakin, koska siihen liukastuu, se vaikeuttaa liikkumista ja on tylsän näköistä. Taitaa olla jonkinlaista masokismia.

 10. Etelän sisämaassa (Lahdessa) on lunta 😊❄. Näyttäs ennusteen mukaan juuri ja juuri pysyvän maassa.

 11. Juu, lumi 3cm sulaaaaaaa taaaaaas täällä Uudenmaan pohjoispäässä. Meitäkin tämä jatkuva syksysää surettaa, ei niinkään omasta puolestamme, vaan eläinten ja kasvien puolesta. Eikä tämä jatkuva kosteus myöskään tee hyvää rakennuksille ja viljelyksille.

 12. Mielestäni Suomeen kuuluu neljä vuodenaikaa, siihen on tämä eteläisenkin Suomen luonto sopeutunut. Kaipaan lunta Varsinais-Suomeen ja olisi hienoa päästä luonnonladuille hiihtelemään. Nyt metsäretkellä tallustellaan kumisaappaat kurassa, mikä on kyllä hienoa sekin – syksyisin ja keväisin.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.