Valahtaako talvi viimein eteläänkin? ”Viikonloppu näyttää lumiselta”

Julkaistu

Harmaa ja lumeton marraskuu saattaa pian tulla päätökseensä maan eteläosassakin. Viikonlopun ennusteissa näkyy valonpilkahduksia talvisemmasta säätyypistä, jonka myötä joulukuu saattaa alkaa valkeana suuressa osassa maata. Perjantai-illan ja lauantaiyön aikana maisema voi pääkaupunkiseudullakin muuttua kertaheitolla talven ihmemaaksi.

Maan keskiosaan lunta, pohjoisessa pakkanen kiristyy

Alkavalla viikolla lumipeite on vahvistumassa lähinnä maan keskivaiheilla, etelässä sateet pysyvät vielä melko vetisinä. Tiistain ja keskiviikon aikana lunta kertyy maan keskivaiheille useampi sentti, mutta torstain aikana pohjoisemmas hivuttautuva nollaraja saattaa vielä hetkellisesti muuttaa sateiden olomuodon vetisemmäksi. Lapissa voidaan viikon puolivälissä mitata jo 20-30 asteen pakkasia. Ja sieltä se talvi lähtee viikonloppua kohden valumaan kohti etelää.

Tiistaista alkaen Suomeen leviää sateita, jotka tulevat maan keskivaiheilla pääosin lumena. Etelään on luvassa myöhemmin runsaampia vesisateita.
Tiistain aikana lumipeite vahvistuu maan keskivaiheilla.

Valkea joulukuun alku?

Suursäätila Euroopan yllä näyttäisi viikonloppuna ottavan askeleen talvisempaan suuntaan. Perjantaina Suomen yli liikkuva matalapaine näyttää kutkuttavalta, koska sen jälkipuolella kylmän ilman purkaus yltää eteläiseen Suomeen saakka ja tämän hetkisen ennusteen mukaan lauantaiaamuun mennessä etelään on voinut pyryttää kymmenisenkin senttiä lunta. Viikonloppu näyttää lumiselta kautta maan: on ihan hyvä todennäköisyys sille, että joulukuu starttaa meillä valkeana.

Mutta eikö olisikin kerrassaan hieno ajoitus lumipeitteen saapumiselle, jos voisimme karistella harmaan marraskuun tomut ja aloittaa joulukuun valkeana kautta maan? Tämä ei kuitenkaan vielä valitettavasti ole tae valkeasta joulusta, koska tähän aikaan vuodesta saatava lumipeite harvoin jää pysyväksi maan etelä- ja lounaisosassa. Nyt elämme vielä vahvasti lumi tuli ja suli -vaihetta.

Talvinen ilma on valtaamassa viikonlopun aikana Keski- ja Pohjois-Euroopan.

Pysyvä lumipeite rannikoille usein vasta vuodenvaihteessa

Tilastot kertovat, että pysyvä lumipeite saapuu usein eteläisimpään ja lounaisimpaan Suomeen vasta vuodenvaihteessa, mutta esimerkiksi Hankoniemeen, Ahvenanmaalle ja paikoin Varsinais-Suomen rannikollekin vasta tammikuun puolella. Mitä lähempänä ollaan sulaa ja lämmintä Itämeren allasta, sitä todennäköisemmin pysyvän lumipeitteen saapuminen viivästyy.

Meri lämmittää tähän aikaan vuodesta rannikkoja tuntuvasti ja muuttaa sateet vetisempään suuntaan. Harvoin tulee ajatelleeksi, että lämpötilan ohella myös ilman kosteudella on tärkeä rooli sateiden olomuodon suhteen. Mitä enemmän ilmassa on vesihöyryä, sen paremmin se kykenee sitomaan itseensä lämpöä, jolloin myös sateet pysyvät vetisempinä. Kuivassa ilmassa sateet voivat pysyä lumena, vaikka lämpöasteita olisi useitakin.

13 vastausta artikkeliin “Valahtaako talvi viimein eteläänkin? ”Viikonloppu näyttää lumiselta””

 1. ”Joulukuuta kohti lauhassa säässä”

  ”- Ilmavirtaus näyttää tulevan myös lähiviikkoina pääasiassa lounaan ja kaakon väliltä. Joulukuu alkaa kuukausiennusteen mukaan lauhana, sanoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.”

  Näin vielä viikko sitten kuukausiennusteessa. Onko näillä pitkillä ennusteilla mitään virkaa kun ne jatkuvasti menevät pieleen? Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma.

  1. Jukkis, kiitos kommentistasi. Pitkän ajan ennusteet ovat yhä kokeiluasteella, joten niiden perusteella ei voi mitään varmaa sanoa tulevien viikkojen säästä – usein ennustetta kannattaa pitää suuntaa-antavana. Pitkän ajan ennusteet toimivat parhaiten tropiikissa, mutta meillä korkeilla leveysasteilla ennustettavuus on huomattavasti heikompaa.

   Täytyy tietysti myös muistaa se, että pitkän ajan ennusteet eivät kerro mitään yksittäisten päivien säästä. Joskus voi käydä niin, että kuukausiennuste näyttää jonkin viikon kohdalla poikkeamaa tavanomaista lämpimämpään suuntaan, mutta todellisuudessa vain pieni osa ajasta onkin lämpimämpää. Jos kuitenkin kokonaisuudessaan ennusteviikon lämpötilan keskiarvo kallistuu tavanomaista lämpimämpään suuntaan – vaikka näitä lämpimiä päiviä olisi ollut vain yksi tai kaksi – silloinhan ennuste on pitänyt paikkansa. Mutta kuten todettua: kuukausi- ja vuodenaikaennusteet ovat meidän leveysasteillamme haastavia.

   1. Mielestäni on jo nähty että 4 viikkoa on liian pitkä aika ainakin kyseisellä mallilla. Usein ennuste menee ihan pieleen jo toisella viikolla. Eli Forecan 15 vrk ennusteet riittävät ihan hyvin, viimeiset kuukaudet ne on olleet hyvin kärryillä.

   2. Tuli vain mieleen, että olen kuullut tilastollisesta käsitteestä ”painotettu keskiarvo” Meinaan että jos yksi lämmin päivä vaikuttaa muutoin kylmän viikon keskiarvoon ilmeisen harhaanjohtavasti, eikö ko. päivän painoarvoa olisi viisasta vähentää, jolloin ennusteeseen ei tulisi näennäistä paikkansapitävyyttä tavallaan vahingossa. Tällainen tapa käsitellä havaintoaineistoa kuuluisi tällöin tietenkin koskea kaikkea ko. aineistoa tieteellisyyden nimissä.

    1. Käsite on tuttu, mutta ymmärtääkseni kuukausiennusteet lähteestä riippumatta toimivat yhteneväisellä tavalla, eli ennusteviikon keskiarvoa esimerkiksi lämpötilojen tai sateisuuden osalta verrataan ajankohdan tilastolliseen keskiarvoon ja tästä sitten rakentuvat ennusteanomaliat. Forecan sivuilla esitettävän kuukausiennusteen lähteenä on ECMWF.

 2. Mahtava syksy ja alkutalvi kahden vuoden kuivuuden ja paahtohelteiden jälkeen!
  Eilen mittasin pohjavesitilanteen rengaskaivostani. Oli jo pitkäaikaisten keskiarvojen tasossa täällä Jyväskylä-Petäjävesi-tienoilla. Kiitos sateista ja lähes 100 %:n ilmankosteudesta sekä kasvuston lopettamasta vedenotosta!

  Ja ennusteet Jyväskylään lupaavat vettä eri olomuodoissaan yli 30 mm tällä viikolla joten nykykielellä ilmaisten mielettömän mahtavaa. Kaiken tämän päälle kun tulisi vielä oikein runsasluminen talvi, niin ehkä ensi kevättä ja kesää varten pohjavesivarannot olisivat iskussaan tulevaan kasvukauteen. Toisaalta lumien auraus tekee meille suomalaisille melkoisen lisälaskun teiden, katujen ja pihojen kunnossapidosta joten toivottavaa olisi kustannussäästöjä ajatellen, että sateet tulisivat enemmän veden olomuodossa! Ehkäpä tämänkin kustannuspuolen suomalaisten hyväksi hoitaa se paljon pelätty ilmaston lämpeneminen???

 3. Näyttäisi että voisi tulla hyvinkin kylmää ilmamassaa päälle, eli ensin lunta ja sitten kovaa pakkasta etelää myöten. Helposti voidaan mennä jouluun asti tällä kuviolla.

  1. Tai sitten voi olla, että Etelä-Suomessa kärsitään taas kerran mustasta joulusta (toivottavasti ei täällä pohjoisessa), jos tietyt tämänhetkiset ennustemallit toteutuvat (toivottavasti eivät). Summa summarum: mitä tahansa voi tapahtua tietyllä maantieteellisellä alueella ja säätilan muutokset ovat pienestä kiinni, joten ennusteet ovat parhaimmillaan aina valistuneita arvauksia. Ja täällähän puhutaan nimenomaan ajallisesti ja paikallisesti rajoitetusta säästä eikä muusta, joten näiden perusteella tehtävät yleistykset ovat kyllä varsin asiattomia.

   1. En tiedä mistä malleista puhut, mutta GFS näkee seuraavat pari viikkoa sellaisiksi, että ollaan tukevasti arktisessa matalapaineisessa ilmamassassa. Matalapaineet tulevat luoteen suunnalta vetäen kylmää ilmaa navalta päin. Näin ollen joulukuun puolenvälin paikkeilla pitäisi olla mukavasti lunta melkeinpä koko maassa.

    1. Ja taas vetäydyt GFS:n selän taakse. Kovasti toivot aina kylmää säätä, mistä johtuu?

 4. Toivottavasti ei tule lunta ja jos tulee, niin sulavat pois pitkiksi ajoiksi. Lunta ei tarvitse tulla, koska se tekee esim. pyöräilystä vaikeampaa. Harmaus ei haitaa yhtään, vaan luonto on sellainen kuin se on marras-joulukuussa, on siinäkin kauneutensa. En ymmärrä edes väitettä lumen kauneudesta; miten mikään niin monotonisen näköinen, kuten lumi, voi olla kaunista. Sehän on hirveän tylsän näköistä, joka puolella on samannäköistä, samaa väriä. Pimeys minua ei haittaa yhtään, koska käytän kirkasvalolamppua päivittäin, joka auttaa.

  1. Talvipyöräily lumella on asennekysymys. Ei pyöräilykaupungeissa kuten Oulussa ja Joensuussa lopeteta pyöräilyä sen vuoksi, että on lunta ja jäätä. Lumi ei sitäpaitsi sotke vaatteita ja polkupyöräkin on helpompi pitää puhtaana ja kunnossa kun kuravesi ja lika ei ole riesana.

   Siihen on syynsä miksi niin moni toivoo lumista talvea Suomessa. Valkoinen kun symboloi puhtautta ja iloa. Lisäksi valkoinen väri rauhoittaa. Ei tänne ulkomaisia turistejakaan tulisi ”roskamaata” katsomaan jos ei ole lunta.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.