Helle yltyy tukalaksi ennen juhannusta – kuiva maasto ja ukonilmat voivat aiheuttaa vaaratilanteita

Julkaistu

Sää lämpenee päivä päivältä juhannusta kohden ja kuumimmat päivät näyttävät osuvan maan etelä- ja keskiosassa torstaille ja juhannusaatolle perjantaille, jolloin lämpötila kohoaa paikoin 30 asteeseen. Juhannuspäivän aikana helteet purkautuvat sade- ja ukkoskuuroihin ja sää muuttuu lännestä alkaen raikkaammaksi. Suuressa osassa maata on tällä hetkellä voimassa metsäpalovaroitus, jonka aikana kokkoja ei saa polttaa.

Ukkoskuurot yleistyvät tiistaista alkaen

Suomen ylle levittäytyvä lämmin ja kostea ilma luo jälleen otolliset olosuhteet ukonilmoille tällä viikolla. Kesäkuun aikana on jo salamoinut keskivertoa enemmän ja lisää rytinää on luvassa. Tiistaina kuuroja tulee kapealla vyöhykkeellä Pohjois-Karjalan ja Kainuun alueella, paikoin Länsi-Lapissakin. Keskiviikkona kuuroja voi tulla jo laajemminkin maan keskivaiheilla ja paikoin etelämpänäkin. Ukkoskuuroihin liittyy puuskatuulia ja rakeitakin. Torstai on hiljaisempi päivä, mutta juhannusaattona ja -päivänä rytisee jälleen. Vesille halajavien kannattaa seurata tiiviisti sadetutkaa, sillä rankkasade voi hetkellisesti heikentää näkyvyyden ja tuoda kovia puuskatuulia ja kovaa aallokkoa. Juhannuksen menoliikenteessäkin kannattaa huomioida rankat kuurosateet.

Ukkoskuuroja on tällä viikolla luvassa useampana päivänä. Kuva: Anneli Mannila

Maasto paikoin rutikuivaa – miten käy juhannuskokkojen?

Ilmatieteen laitos on antanut Oulun eteläpuoleiseen Suomeen metsäpalovaroituksen. Maasto pysynnee kuivana juhannukseen asti samoilla alueilla, sillä jatkuvia sateita on tiedossa lähinnä Lappiin. Metsäpalovaroituksen aikana kokkoja ei saa polttaa, joten tilannetta on syytä seurata. Itse olen huolissani tulevista ukonilmoista ja salamaniskuista, jotka voivat roihauttaa kuivan maaston liekkeihin.

Loppuviikon helle tukalaa – juhannuksen jälkeen raikkaampaa?

Torstain ja perjantain aikana maan etelä- ja keskiosassa muhii kostean helteistä ilmaa ja paikoin lämpötila kohoaa 30 asteeseen. Kontrasti pitkässä maassamme on kuitenkin suuri, koska Lapissa lämpötila jää juhannusaattona laajalti 10 ja 15 asteen välille ja aika ajoin tulee vettä. Maan etelä- ja itäosassa helle alkaa juhannusaattona purkautua ukkoskuuroihin.

Juhannuspäivänä lauantaina onkin jo raikkaampaa ja tukalin helleilma on väistynyt Suomen itäpuolelle. Tänä vuonna juhannuksen sadekiintiön täyttää mennen tullen Lappi, jossa taivas aukeaa koko juhannusviikonlopun ajaksi, kun taas etelä- ja keskisuomalaiset pääsevät sade- ja ukkoskuurojen lomassa nauttimaan pääosin idyllisestä kesäsäästä.

Juhannusyön taikoja voi toteuttaa pääosin poutasäässä, sateita on lähinnä paikoin Lapissa.

Yksi ajatus artikkelista “Helle yltyy tukalaksi ennen juhannusta – kuiva maasto ja ukonilmat voivat aiheuttaa vaaratilanteita”

  1. Saas nähdä, viimeksi kun luvattiin hellettä viikonloppuna lämpötilat olivat satakunnassa max 22.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.