Aurinko ja lämpö palaavat viikonloppuna

Julkaistu

Viikonloppu on lähes täällä!

Kun katsotaan Suomea kokonaisuutena, sään puolesta auringon ja ulkoilun ystäville paras päivä on sunnuntai kun taas sadetta kaipaaville vettä on tarjolla vain lauantaina, silloinkin varsin kapealla alueella Itä-Suomen ja Satakunnan ja Pohjanmaan välillä kuuroittain.

Minkälaista säätä on odotettavissa tänä viikonloppuna ja miksi? Kuvan alla tarkemmin!

Kuva: Anneli Manninen

Säärintama on parkkeerannut maan etelä- ja keskiosan ylle nyt pariksi päiväksi. Se ilmenee pilvisyytenä, jopa sumuna, sekä hajanaisena sadealueena, joka kulkee Pohjanmaan ja Satakunnan tienoolta maan itäosan ylle. Torstaina alueella ukkosti, mutta ukkoset ovat pääosin jo rauhoittuneet. Rintaman pohjoispuolella sää on aurinkoinen ja poutainen. Perjantain sääkartta näyttää iltapäivän osalta tältä, tilanne jatkuu varsin samanlaisena läpi illan ja yönkin:

Kuva: Foreca

Pilvipeitteen alla lämpötilat jäävät muutaman asteen alemmaksi kuin aurinkoisilla alueilla. Toisaalta yöllä pilvipeitteen alla lämpötila ei laske 10 asteen alapuolelle, kun taas selkeillä alueilla lämpötila laskee 5-10 asteen tienoille.

Kuva: Foreca


Aivan lounaisimmassa Suomessa pilvipeite voi rakoilla jo perjantai-iltana, mutta viimeistään lauantaina.

Lauantain aikana Islannin pohjoispuolella oleva korkeapaineen alue alkaa liikkua Suomen ylle ja vahvistuu samalla. Se saa maan eteläosan pilvipeitteen ja kuurosateet kuivahtamaan ja sää muuttuu aurinkoiseksi.

Kuva: Foreca

Sunnuntaina sää on koko maassa aurinkoinen ja lämpötila 20 ja 25 asteen välillä – monille siis ihanteellinen ulkoilusää!

Kuva: Foreca


Tämän viikonlopun myötä siirrytään juhannusviikkoon eli vuoden valoisin viikko on käsillä. Juhannuksen sääennusteessa on vielä epävarmuutta, joskin räntäjuhannus ja pakkasjuhannus voidaan jo laskea melkolailla varmasti pois laskuista. Lämmin ilmamassa saattaa tuoda meille jopa helteitä, mutta lämpimän ilmamassan reunoilla sijaitsee myös ajoittaisen sateen ja ukkosten riski, aivan kuin blogin alun vaikuttavassa kuvassa.

Ilmamassojen reitit ovat ennusteissa vasta muotoutumassa, sen takia tässä vaiheessa pystymme kertomaan vasta erilaisista vaihtoehdoista pikemmin kuin varmoista tiedoista. Vaikka tuo lämpimin vaihtoehto jäisi pois ennusteista, näyttäisivät päivälämpötilat juhannuksen tienoolla silti olevan tämän viikonlopun kaltaisia, eli varsin kesäisiä!