Pääsiäisviikon ennuste lämpeni entisestään: 20 astetta lähellä

Julkaistu

Lähdin tänä aamuna MTV:n työvuorooni toppatakki päällä, kun pakkasta oli aamuyöstä viitisen astetta. Ei kovin keväiseltä tuntunut, ja onkin hankala kuvitella, miltä reilu 20 asteen lisäys lämpötilaan tuntuisi. Viikonlopun jälkeen sää lämpenee silmissä ja ensi viikon ennusteissa näkyy jo yli 15 asteen lämpötiloja. Tällä hetkellä pääsiäisen sää on sekä eurooppalaisessa että amerikkalaisessa säämallissa yksimielisesti korkeapainevoittoinen ja lämmin.

Huhtikuussa toisinaan jo yli 20 astetta

Huhtikuun kesäiset eli yli 20 asteen lämpötilat eivät ole kovinkaan harvinaisia. Niitä on 2000-luvulla mitattu useampaan otteeseen. Edellisen kerran 20 asteen raja ylitettiin huhtikuussa viime vuonna 20. päivänä Ahvenanmaan Jomalassa ja sitä aikaisempi 20 asteen ylitys oli vuonna 2014. Tällöin lämpötila kohosi Kemiönsaaressa 20,4 asteeseen. Onpahan huhtikuussa mittaushistoriamme aikana mitattu myös hellettä, sillä huhtikuun lämpöennätys on vuodelta 1921, jolloin Jyväskylässä mitattiin 25,5 astetta. Lämpimin pääsiäinen puolestaan koettiin vuonna 2000, jolloin 24. päivänä, pääsiäismaanantaina, Kouvolan Utissa lämpötila kipusi liki hellelukemiin, 24,9 asteeseen.

Huhtikuun puolivälissä päivän ylin lämpötila on keskimäärin Helsingissä ja Turussa n. 8-9, Jyväskylässä 6-7, Oulussa 5-6 ja Rovaniemen korkeudella 3-4 astetta. Ensi viikolla voidaan yltää 10 astetta keskiarvojen yläpuolelle.

Sulkukorkeapaine tuo lämmön ja auringon

Pitkäkestoisia korkeapaineita, jotka ikään kuin sulkevat matalapaineet pois ympäristöstään, kutsutaan sulkukorkeapaineiksi. Sellainen näyttäisi asettuvan Suomen lähettyville viikonlopusta alkaen. Kerroimme aiemmin Forecan blogissa mahdollisesta huhtikuun lämmöstä ja korkeapaineesta, ja pitkän ajan ennuste näyttääkin nyt hyvin toteutuvan, joskin tämän viikon takatalvi toi pientä takapakkia kevään etenemiseen. Pitkän ajan sääennusteita voit seurata Forecan etusivuilta.

Korkeapaineen ympäristössä ilmamassa lämpenee ensi viikon aikana nopeasti. Maanantain aikana maan etelä- ja keskiosassa ylitetään 10 astetta, tiistaina kivutaan jo 15 asteeseen. Pohjoisessakin Suomessa terminen kevät päässee alkamaan, kun vuorokauden keskilämpötila kohoaa selvästi nollan yläpuolelle ja päivän ylimmät lukemat kohoavat 10 asteeseen. Paksu lumi- ja jääpeite jonkin verran verottavat lämpötiloja maan itä- ja pohjoisosassa.

Lämpimimmät päivät ajoittuvat tämän hetkisessä ennusteissa keskiviikon ja perjantain välille, jolloin ainakin periaatteessa eteläisessä Suomessa ylin lämpötila voisi kohota 18-19 asteeseen. Enemmänkin on sitten ajoituksesta, tuulisuudesta ja lopullisen ilmamassan lämmöstä kiinni, kohoaako ilman lämpötila jopa 20 asteeseen. Pääsiäisen sää näyttää tällä hetkellä kokonaisuudessaan ”mielettömän hyvältä” – jos siis kevätauringosta ja -lämmöstä satut pitämään.

Luonto tulee vähitellen heräämään ja vihertämään ensi viikon lämmön seurauksena – tarkkailkaapa luonnossa tapahtuvia muutoksia!

Luonto herää henkiin ensi viikon lämmön myötä. Kuva: Markus M.

4 vastausta artikkeliin “Pääsiäisviikon ennuste lämpeni entisestään: 20 astetta lähellä”

 1. Isomummoni kertoi aikoinaan, että Jyväskylässä oli ollut huhtikuussa 1921 todella hellettä eli 25,5 C kuten kirjoituksestakin ilmenee? Silloin ei liene vielä puhuttu mistään ilmastonlämpenemisestä tai – muutoksesta?

  Lämmityskausi lokakuusta 2018 kesäkuun 2019 alkuun Jyväskylän korkeudella asettuu suurin piirtein lämmitystarpeeltaan keskimääräiseen tasoon, mitä olen seurannut vuodesta 1995 alkaen. Jos tämä ennustettu lämpimien päivälämpötilojen jakso toteutuu, niin kuluva huhtikuukin asettunee keskimääräiseen lämmitystasoon. Vaikka kyllä toivomuksenani olisi, että Suomen talvet lämpenesivät, kun tuo ”kylmäputki” kestää todella ainakin 7 kuukautta.

  1. Huhtikuussa ylimmät lämmöt jäivät kylmällä kaudella 1960-1980 -luvuilla pääosin alle 20 C. 1964, 1975, 1980, 1984, 1986, 1987, 1989 ja 1990 tuo 20 C ylittyi.

   Sitten oltiin edellisen 1900-luvun alun nykyistä vastaavan ilmastojakson lukemissa 1993 / 24,5 C, 1995 / 24 C, 1998 / 24,5 C, 2000/ 24,9 C ja 2001 / 24,7 C eli lähellä 1921 lukemia oltiin.
   Sitten alkoi ilmaston jäähtyminen, eikä noihin lukemiin päästy kuin 2008 / 23,9 C. Sitten on niukasti päästy 20 C yli 2011, 2014 ja 2018.

   1. Ei pistemäisistä eli paikkakuntakohtaisista yhden päivän lämpötilaennätyksistä voi päätellä ilmaston jäähtymisestä tai lämpenemisestä tuon taivaallista.

 2. Niin, mikä on takatalvi ? Yleensä sillä on tarkoitettu kylmää jaksoa joka keskeyttää jo vauhdissa olleen kesän tulon. Tänä vuonna takatalvi ei juuri ole erottunut koska lämpö lisääntyy harvinaisen viivytellen säännöllisin yöpakkasin.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.