Miljoona suomalaista kärsii: siitepölykausi on alkanut

Julkaistu

Siitepölykausi alkaa tänä vuonna varhain: Turun yliopiston Aerobiologian yksikkö julkaisi ensimmäisen siitepölytiedotteensa viime viikolla. Siitepölystä kärsii joka viides suomalainen, ja herkimmät ovat saattaneet saada jo oireita.

Ilmassa on paikoin jo pähkinäpensaan ja lepän siitepölyn kaukokulkeutumia. Varsinainen kukintakausi Suomessa alkaa maaliskuun jälkimmäisellä puoliskolla. Kuva: Matti Hietala

Kausi alkaa pähkinäpensaalla ja lepällä

Jo viime viikonlopun aikana eteläiseen Suomeen on saattanut kulkeutua vähäisiä määriä siitepölyä etelämpää Euroopasta. Manner-Euroopan lämpimät ja aurinkoiset säät vauhdittavat siitepölykauden alkamista keskisessä Euroopassa, ja ensimmäisinä ovat vuorossa pähkinäpensas ja leppä. Suomen puolella näiden kukinnat alkavat keskimäärin kuitenkin vasta maaliskuun lopulla. Erityisen varhain siitepölykausi käynnistyi viimeksi vuonna 2014, jolloin Keski-Euroopasta kulkeutunutta siitepölyä havaittiin jo helmikuun toisella viikolla.

Viikoittain päivittyvän siitepölytiedotteen löydät Forecan nettisivuilta. Lähde: Turun yliopisto, Aerobiologinen yksikkö

Koivusta pahin riesa

Herkimmät oirehtivat siitepölyn vuoksi jo kaukokulkeutumien myötä, mutta suurimmalla osalla oireet puhkeavat vasta myöhemmin keväällä, kun koivu aloittaa kukintansa. Lämpiminä keväinä koivukukinnat ovat aikaisimmillaan alkaneet jo huhtikuussa, yleensä kuitenkin vasta toukokuun puolella maan eteläosassa. Pohjoisempana kausi on sitkeimmillään toukokuun loppupuolella tai kesäkuun alussa.

Siitepölykalenteri

Siitepölykausi Suomessa on pitkä: kun kaukokulkeutumat tuovat ensimmäiset siitepölyt jo helmikuun puolella, voi kausi kestää pisimmillään yli puoli vuotta, sillä vielä syyskuun puolella ilmassa on pujon siitepölyä.

  • Maaliskuu: leppä ja pähkinäpensas (Etelä- ja Keski-Suomi)
  • Huhtikuu: leppä (Pohjois-Suomi), koivu (Etelä-Suomi)
  • Toukokuu: koivu (Etelä- ja Keski-Suomi, osa Pohjois-Suomesta)
  • Kesäkuu: koivu ( osa Lappia), heinät (Etelä- ja Keski-Suomi)
  • Heinäkuu: heinät (koko maa), pujo (Etelä- ja Keski-Suomi)
  • Elokuu: pujo (Etelä- ja Keski-Suomi, osa Lapista)
  • Syyskuu: pujo (paikoin vähäisiä määriä)

Kysymys lukijoille: Kärsitkö siitepölyallergiasta ja milloin oirehdit?

3 vastausta artikkeliin “Miljoona suomalaista kärsii: siitepölykausi on alkanut”

  1. Kyllä kärsin ja ilmeisesti jo nyt oireiden.

  2. Kärsin mutta se on historiaa, koska siedätin allergiat pois heti kun oireet alkoivat. Suosittelen siedätyshoitoa, niin voi ottaa kevään kirkkain silmin vastaan.

  3. Siitepölyt kaikkoavat kun ainakin maaliskuun puoliväliin asti sää on hyvin talvista. Sanonta ”minkä helmi hellää, sen maalis maksaa” toimii ainakin tällä kertaa.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.