Keväisen lämmintä ja kovia puuskatuulia

Julkaistu

Loppuviikosta Suomessa puhaltaa lämmin föhntuuli ja lämpötila kohoaa lähes koko maassa nollan yläpuolelle, paikoin jopa +5…+7 asteeseen!

Lähipäivinä lämmin tuuli sulattaa lunta. Kuva: Matti Hietala

Tällä viikolla länsiluoteinen tuuli voimistuu, kun Pohjois-Suomen yli kulkee matalapaineita. Loppuviikosta etenkin Lapissa tulee ajoittain lumisateita, mutta etelässä sää on jo kuivempi ja monin paikoin aurinkoinenkin. Matalapaineiden mukana Suomeen virtaa lämmintä ilmaa, mutta voimakas ilmavirtaus aiheuttaa myös föhntuulen ja lämpötila nousee perjantaina etelässä mahdollisesti jo paikoin +7 asteen vaiheille ja pohjoisempana Tornionjokilaaksossakin paikoin yli +3 asteeseen. Perjantaina ainoastaan pohjoisimmassa Lapissa on päivälläkin pikkupakkasta.

Sää on lauha ja paikoin aurinkoinenkin. Kuva: Maarit Siitonen

Lauantain vastaisena yönä sää viilenee hetkellisesti etelässä nollan, Pohjois-Lapissa paikoin -10 asteen vaiheille, mutta päivällä on jälleen suojasäätä. Maan länsiosassa lämpötila kohoaa +3…+5 asteeseen ja Lapissa lämpötila voi olla Inarinkin korkeudella nollan vaiheilla tai hieman sen yläpuolella. Sunnuntaina sää alkaa kuitenkin muuttua jo viileämmäksi.

Föhntuuli on voimakas ja etenkin lauantaina Perämerellä myrskypuuskatkin ovat mahdollisia. Puuskat ovat maa-alueillakin paikoin kovia, joten suojasäästä huolimatta sää tuntuu useita asteita kylmemmältä. Lämmin tuuli sulattaa myös lunta, joten lumipeite ohenee selvästi etenkin lännessä.

Mikä aiheuttaa föhntuulen?

Keski-Euroopassa on vahvistumassa korkeapaine ja matalapaineiden reitti kulkee loppuviikosta Jäämeren rannikon ja pohjoisimman Suomen yli. Tällöin matalapaineiden ja korkeapaineen alueen välille muodostuu voimakas läntinen ilmavirtaus.

Keski-Euroopan korkeapaineen ja pohjoisessa suihkuvirtauksen kohdalla kulkevien matalapaineiden välille syntyy voimakas lännenpuoleinen ilmavirtaus.

Länsiluoteinen tuuli pakottaa Atlantilta tulevan kostean ilman suoraan Skandien yli. Ilma jäähtyy noustessaan ylöspäin ja osa kosteudesta tiivistyy sateeksi vuoriston länsipuolelle, minkä jälkeen aiempaa kuivempi ilma saapuu vuorten itäpuolelle.

Vuorten yli puhaltava tuuli kuivuu ja lämpenee.

Vesihöyryn tiivistyminen pisaroiksi on luovuttanut ilmaan lämpöä, minkä lisäksi kuiva ilma myös lämpenee laskevassa liikkeessä enemmän kuin kostea ilma. Tällöin Pohjois-Ruotsiin ja läntiseen Suomeen virtaa ympäristöä lämpimämpää ja kuivempaa ilmaa, mikä voi nostaa lämpötilaa Suomessa talvella viitisen astetta.

Föhntuulia on havaittu ympäri maailmaa ja yksi tunnetuimpia esimerkkejä Euroopan ulkopuolelta on Pohjois-Amerikan Chinook, jonka aikana lämpötila voi kohota tuulen vaikutuksesta parhaimmillaan kymmeniä asteita.