Wappusää 2018 Teekkareille ja koko kansalle

Julkaistu

Arvoisa juhlaväki, kansalaiset, medborgare!

Wappu on jo aivan kulman takana ja on aika julistaa Virallinen Wappusää.

Kuva: Pasi Pitkänen / Flickr

Wappuaatto

Wapun virallinen ja juhlallisin osuus alkaa Mantan lakituksesta maanantaina eli Wappuaattona klo 18. Sää on silloin mitä oivallisin: Mantan yllä, kuten muutenkin maan eteläosassa, sää on poutainen, aurinkoinenkin. Muutama pilvi vain korostaa taivaan kaunista sineä ja ylevöittää juhlakansan mielen. Lämpötila on lähes Suomen juhannuksen kaltainen eli 10-15 asteen tuntumassa.

Maan keskiosassa, Vaasa–Jyväskylä-linjan tuntumasta Pohjois-Pohjanmaalle ja jopa Meri-Lappiin, päätimme avustaa luontoa viimeisten lumien sulattamisessa ja vehreyden herättelemisessä: tarjolla on muutama napakka sadekuuro, jokunen niistä jopa sähköisen tunnelman tuovien salamoiden kera. Kuurojen väliin mahtuu aurinkoakin, jotta juhlakansa voi viihdyttyä viestimällä tovereille ja vertailemalla, missä sataa ja missä ei. Lämpötila jaksaa pysytellä 5-10 Celsiusasteessa.

Meri-Lappia lukuun ottamatta pohjoinen juhlakansa saa nauttia Wapun aloituksesta poutaisessa säässä, jossa lämpötila on muutaman asteen plussalla. Pidämme piristävästä jännityksestä, siksi päätimme vaihtelevan pilvisyyden olevan ihanteellinen pilvisyysratkaisu – se mahdollistaa pelin, jossa etukäteen oikein arvatusta pilvisyystilanteesta saa lasillisen valitsemaansa virvoittavaa juomaa! Jotta juhla ei etenisi epätasaisesti, sellainen kannattaa tarjota myös pilvisyysennusteessaan erehtyneille juhlakansalaisille.  Me meteorologit voimme syvällä kokemuksen rintaäänellä sanoa – parhaimmillekin meistä sellaista sattuu joskus.

 

Wappuyö

Wappuyönä juhlakansa saa nauttia juhlan vietosta poutaisen, jopa selkeänkin taivaan alla suuressa osassa maata. Meiltä jäi muutama sateinen symboli johonkin sijoitettaviksi, siksi Kainuun tienoilla sekä Etelä-Lapissa kuurottelee paikoin vähän lunta tai räntää. Pahoittelemme.

Lämpötila on raikas, siksi haalareiden alle suositellaan riittävää kerrosta lämpimiä vaatteita. Etelässä lämpötila pysyy juuri ja juuri plussan puolella, mutta nollaraja löytyy jo Tampereen leveysasteilta ja sen pohjoispuolisessa Suomessa mennään pakkaselle. Ajattelimme viileydestä huolimatta pakkasen olevan hyvä ratkaisu, se pitää tietyt juomat ulosjätettynä ihannelämpötilassa ja ulos jätettyjen Wappusillien kylmäketju pysyy ehyenä aamuun asti.

 

Wapunpäivä

Wappuaamuna keskusta-alueilla liikkuneina koemme, että juhlakansan taakseen jättämien juhlavälineiden sekä muun kiinteän ja nestemäisen substanssin määrä kaduilla on mittava. Arvostamme siivoojia ja heidän työtään kovasti, siksi päätimme helpottaa heidän elämäänsä tuomalla riittävän voimakkaan vesisadealueen puhdistamaan maan eteläosaa heti aamusta. Juhlallisuuksien väsyttämät Wapunviettäjät puistoissa saavat sekä herätyksen että pesun luonnon tarjoamana yhdellä kerralla. Kotiin ei tarvitse lähteä ainakaan suihkua etsimään! Onpa tuossa aamun sateessa yksittäisten salamoidenkin mahdollisuus; niitä käytetään vain, jos virkistävä vesisade ei saa kaikkia hereille. Piknikille lähteviä eteläisten kaupunkien Wapunviettäjiä suositellaan ottamaan mukaan lämmintä päälle ja sateenkestävät varusteet, ehkäpä jopa katos.

Wappuaamun sade koskee vain eteläisiä juhlijoita, maan keski- ja pohjoisosassa Wappuaamua voidaan juhlistaa poutaisessa ja vain osin pilvisessä säässä. Wapunpäivän edetessä sadealue liikkuu hitaasti kohti pohjoista katuja pesten ja kevään alkavaa vihreyttä raviten. Iltaan mennessä sadealueen pohjoisreuna alkaa vasta päästä pohjoispohjanmaalaisia ilahduttamaan, joten pohjoisen juhlijoille Wapunpäivä on poutainen.

Iltaa kohden eteläiset juhlakansalaiset koetaan jo puhdistuneiksi ja sade väistyy. Pilvisyys pysyy edelleen runsaana, jotta kirkkaus ei ylitä Wapun jälkeen herkistyneiden silmien mukavuusaluetta. Lämpötilakin pysyy alle kymmenessä asteessa, jottei kuumuus koettele juhlan väsyttämiä liikkujia liiaksi.

Toivotan oikein hyvää, ylevää ja juhlallista Wappua koko kansalle!

Forecan Oivallinen SääMestari ja Ilmojen Säätäjä

Joanna Rinne (FM / MuM / FOSMIS)

 

Vielä videomuotoinen Wappusääennuste:

5 vastausta artikkeliin “Wappusää 2018 Teekkareille ja koko kansalle”

  1. Kiitos hyvästä ennusteesta. Erityisesti huomiot eväiden kylmäketjun katkeamattomuudesta vaikuttavat tekevän tämän vapunsään jopa eviran suositusten mukaiseksi nautinta-aineiden suhteen. Ja puhtaanapito kaupanpäälle. Sekään ei haittaa, vaikka meteorologin ennusteetkin vähän heittäisi, kun nuo kaikki erilaisten säiden pluspuolet otettaisiin huomioon ! Viihtyisää vappua !

    1. :D Kiitoksia ja oikein hyvää toukokuun alkua!

  2. Kiitokset hyvää tuulta pulppuavasta vappusääkirjoituksestasi, Joanna! Se tarttui vaimooni ja minuunkin koko täksi päiväksi!

  3. Vappu meni jäähdytellessä, mutta entäs ensi viikon mahdollliset hellekelit, voisko niitä jo hehkuttaa?

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.