Kevättä ilmassa! Lue 7 faktaa huhtikuun säästä

Julkaistu

 

 

Torstaina 5. huhtikuuta on mitattu vuoden tähän asti korkeimpia lämpötiloja! Kaakkoisessa Suomessa on päästy muutamalla paikkakunnalla yli kymmeneen plusasteeseen.

Kävimme nauhoittamassa videon huhtikuun faktoista keväisissä ja tutuissa Helsingin maisemissa. Tiesitkö sinä seuraavat seikat huhtikuun säästä?

 1. Huhtikuuhun mennessä terminen kevät on yleensä jo alkanut etelässä ja alkaa kuukauden aikana valtaosassa maata lukuun ottamatta pohjoisinta Lappia.
 2. Huhtikuun tyypillinen päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 4-8 ja pohjoisessa 0-5 astetta.
 3. Huhtikuun lämpöennätys, +25,5 astetta, on mitattu Jyväskylässä 27.4.1921. Huhtikuun pakkasennätys on -36,0 astetta, joka on mitattu sekä Kuusamossa että Sodankylässä vuonna 1912.
 4. Huhtikuu alkaa yleensä lumettomana etelässä ja kuun edetessä lumet sulavat myös keskisestä Suomesta. Sitä vastoin Lapissa hanki on paksuimmillaan vasta huhtikuun alkupuolella.
 5. Huhtikuussa sään vaihtelu on hyvin suurta. Keväiset, joskus jopa kesäiset päivät, voivat hetkessä muuttua lumipyryksi. Kylmät ilmamassat vaanivat vielä Suomea itä- ja pohjoispuolellamme, kun taas Etelä-Euroopasta pääsee välillä virtaamaan jopa kesäisen lämmintä ilmaa.
 6. Huhtikuun loppupuolella UV-säteilyindeksi ylittää etelässä kolmen, jolloin suojautumistarve alkaa.
 7. Huhtikuussa valtaosa muuttolinnuista palaa Suomeen ja siitepölykausi pyörähtää käyntiin.

Sinivuokkoja Vaasassa 24. huhtikuuta 2017. Kuva Matti Hietala

4 vastausta artikkeliin “Kevättä ilmassa! Lue 7 faktaa huhtikuun säästä”

 1. Hei Markus,

  Minua kiinnostaisi tietää meteorologin työstä hieman enemmän.
  Haluaisin tietää minkälaisia sanktioita Forecan ja Ilmatieteenlaitoksen meteorologeille tulee jos esittää julkisesti virallista ilmastoliturgiaa vastustavia kannanottoja?

  Lisäksi kiinnostaisi tietää mistä ohjeistukset tulee ja minkälaisina?

  1. Hei Maarit ja kiitos kysymyksestäsi. En osaa valitettavasti vastata kysymykseesi, enkä ole tietoinen mistään sanktiokäytännöstäkään. Jokainen meteorologi ottaa itse vastuun asiantuntijalausunnoistaan, olivatpa ne puolesta tai vastaan. Uskon, että valtaosalla meistä meteorologeista on kuitenkin yhtenäinen mielikuva maapallon ilmasto-oloista, enkä näe syytä eriäviin kannanottoihin kovinkaan monessa konseptissa. Omalla työpaikallani voin tarvittaessa ilmaista eriäviä näkemyksiä ja kyseenalaistaa ilman pelkoa sanktioista. Tällaisia tilanteita kuitenkin tulee harvoin vastaan.

 2. Yöpakkaset jatkuu aina vaan keskisessä Suomessa. Kevät takkuaa edelleen siihen malliin, että toinen katovuosi uhkaa heti perään.

 3. GFS ei anna toiveita lämpenemisestä. Lämpö on jumissa Afrikassa viime kevään ja kesän malliin, kun taas Suomi häilyy arktisen ilmamassan rajalla kuun lopulle asti. Lämpöä todennäköisempi on takatalvi, jos sellaisesta edes voidaan puhua, kun kevät ei ole vielä kunnolla alkanut. Surkealta näyttää.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.