Lomasää – mihin lähteä kesälomamatkalle?

Julkaistu

Kesälomakausi lähestyy!

Matkahammasta kolottaa, siksi päätin kirjoittaa matkailuaiheisen tekstin. Osalla kesämatkailijoista on jo matkat varattuna, mutta toiset vielä pohtivat kohdetta, tai ainakin unelmoivat sellaisesta. Tässä blogitekstissä pohdin sitä, mihin kannattaa lähteä, jos haluaa varmistaa itselle täydellisen lomasään.

Kuva: fdecomite / Flickr

Yleistä kesä-elokuun ilmastosta maailmalla

Tärkeimmät minkä tahansa maapallon kohteen ilmastoa määrittävät tekijät ovat

 1. Kohteen saama auringonsäteilyn määrä (kuinka korkealla / matalalla leveyspiirillä ollaan)
 2. Kohteen mereisyys / mantereisuus. Merestä tulee kosteutta pilviksi ja sateiksi ja meren lähellä lämpötilavaihtelut ovat maltillisempia.
 3. Kohteen korkeus merenpinnasta. Ylhäällä on kylmempi kuin merenpinnan tasolla.

Kesäkuusta elokuuhun aurinko lämmittää voimakkaimmin pohjoista pallonpuoliskoa, eli pohjoisella pallonpuoliskolla on kesä ja eteläisellä talvi. Välimeren tienoilla vallitsee pääosin korkeapainesää eli sää on lämmin ja vähäsateinen, kun taas Etelä- ja Kaakkois-Aaasian monsuuni-ilmastossa monsuunisateet tulevat kesäkuukausien aikaan. Runsaimpien sateiden ajankohta näinä kuukausina riippuu mm. siitä, kuinka kaukana kohde on päiväntasaajasta. Joillakin alueilla, kuten Väli-Amerikassa ja Indonesiassa, paikallisvaihtelu esim. sateiden ajankohdan suhteen on suurta, joten yleistä sääntöä sateiden ajankohdasta ei voida sanoa, vaan kannattaa tarkistaa aiotun matkakohteen ilmastotiedot matkaa suunnitellessa.

 

Toivelämpötila 25-30ºC

Kuva: A. Munar / Flickr

Jos etsit lämmintä ja vähäsateista säätä, jossa päivälämpötilat ovat meikäläisen helteen lukemissa eli 25 asteen ja reilun kolmenkympin välillä (joskus ehkä vähän ylikin), kannattaa suunnata Välimeren maihin. Välimeren Afrikan puoleisen ja itäisen puolen rannikon maiden päivälämpötilat eivät vielä kesäkuussa ole nousseet reilusti kolmenkympin yläpuolelle, vaan pysyttelevät monien suosimissa lomalukemissa. Heinä- ja elokuussa sopivimmat lämpötilat löytyvät Euroopan puolelta. Sateet pysyttelevät enimmäkseen poissa.

Päiväntasaajan tuntumassa sijaitsevalla Singaporen seudulla eletään pikemmin kuivaa aikaa kuin sadeaikaa, mutta pohjoisempana, esim. Thaimaassa ja muissa Kaakkois-Aasian kohteissa, sää on lämmin, mutta sateita tulee paljon. Japanin turistikohdekaupungeissa kesäkuu on sadekauden aikaa, sen jälkeen alkaa kostea ja kuuma kesä. Itse vietin pari vuotta sitten heinäkuussa pari viikkoa Tokiossa; minulle ilmasto oli täydellinen (30-37ºC ja hyvin kostea ilma), mutta moni, myös paikalliset, kokevat Japanin kesän tukalan kuumana. Balilla sademäärä on vähäisimmillään, mutta toisilla Indonesian saarilla sadetilanne voi olla hyvin erilainen.

Tyynenmeren saarien matkailulle Suomen kesä on suosiollista aikaa. Esimerkiksi Havaijilla, Tahitilla, Fijillä ja Samoalla sademäärät pysyvät melko pieninä. Myös Seychelleillä ja Mauritiuksella eletään vähäsateista aikaa ja lämpötilat pysyvät pikemmin lähellä 25 kuin 30 astetta. Malediiveillä sateita tulee enemmän kuin kuivimpaan aikaan eli vuodenvaihteen tuntumassa, mutta silti vähemmän kuin runsassateiseimpina kuukausina.

Yhdysvalloissa Floridan seutu on kesäkuusta elokuuhun lämmin, mutta sateinen, mutta vastakkaiselta rannikolta Los Angelesin tienoilta sateet pysyvät poissa ja lämpötilat löytyvät keskimäärin tämän kappaleen haarukan alueelta. Etelässä mantereen puolella sateet ovat melko vähäisiä, mutta päivisin lämpötila nousee reilusti kolmenkympin yläpuolelle. Sekä New Yorkin että Chicagon tienoilla päivälämpötilat nousevat 25 ja 30 asteen välille, mutta molemmissa kannattaa varautua siihen, että sadetta tulee tilastojen mukaan noin yhtenä päivänä kolmesta.

Karibianmeren saarilla on kesälomiemme aikaan kosteankuumaa, lämpötilat pysyttelevät 25-30 asteen välillä, mutta sateita tulee ajoittain. Etelä-Amerikkaan mahtuu monenlaisia ilmastovyöhykkeitä, mutta trooppisella alueella Rio de Janeirossa on kesä-elokuun tienoilla verrattain vähäsateita ja lämpötilat pysyvät päivisin reilussa 25 asteessa. Eteläisempien maiden tienoilla on talvi ja lämpötilat jäävät alemmaksi.

 

Toiveena 20-25ºC 

Kuva: Jan Fidler / Flickr

Hellerajan alapuolelle jääviä lämpötiloja kaipaavan kannattaa alkukesästä jäädä Keski- tai Pohjois-Eurooppaan, heinäkuussa ja erityisesti elokuussa Pohjois-Eurooppaan. Takuuvarmaa aurinkoa (tai pilvistä säätä) ei ole yhtä helppo löytää kuin lämpimämmistä ilmastoista, sillä nämä lämpötilat löytyvät usein alueilta, joilla säätyyppi on usein vaihteleva eli kuten meillä, ilmamassat vaihtelevat lämpimästä kylmään ja vuoroin on sateista, vuoroin paistaa.

Toisille mantereille kaipaavan kannattaa lähteä talviselle pallonpuoliskolle. Australian Brisbanessa eletään kuivaa aikaa ja lämpötilat pysyttelevät tilastojen mukaan hieman yli kahdessakympissä, eteläisemmässä Sydneyssä ne jäävät viileämmiksi. Brasilian eteläpuolisesta Etelä-Amerikasta löytyy myös lämpötiloiltaan sopivia kohteita, tosin kannattaa tarkistaa sadetilanne paikkakohtaisesti.

 

Toiveena 15-20ºC

Kuva: Ninara / Flickr

Tältä lämpötila-alueelta löytyy matkailukohde läheltä: Suomi! Lisäksi toki koko Pohjois-Eurooppa. Manchester on myös oikein hyvä kohde, Lontoossa lämpötilat nousevat kesäkuukausina helpommin parinkympin yläpuolelle.

Euroopan ulkopuolelta tältä lämpötila-alueelta löytyvät mm. Australian Sydney (eteläinen Melbourne jää vielä viileämmäksi), Etelä-Afrikka sekä Etelä-Amerikan eteläisempi puolisko.

Tiettyä lämpötilaa hakevien vaihtelevan säätyypin maiden matkailijoiden (esim. Euroopassa matkustavien) kannattaa varautua siihen, että lämpötila ei pysy kiltisti keskiarvossa. Keskiarvo muodostuu ajoittaisten lämpimämpien ja ajoittaisten viileämpien jaksojen tuloksena, eli helleaalto saattaa yllättää maltillisempia lämpötiloja kaipaavan reissaajan. Mikäli esim. terveyssyistä haluaa varmistaa, että ei joudu liian lämpimälle alueelle, matkakohteen lämpötilojen vaihteluvälit kannattaa tarkistaa etukäteen ennen matkan varaamista.

 

Toivelämpötila yli 30ºC

Kuva: just_a_cheeseburger / flickr

Tähän viimeiseksi vielä erittäin lämmintä säätä kaipaaville vaihtoehtoja. Kesäkuun ja elokuun välillä lämpimimmät lämpötilat löytyvät heinäkuun lopulta ja elokuusta (aurinko on ylimmillään juhannuksena, mutta kestää pari kuukautta, että lämpötilat nousevat maksimiarvoihinsa). Lämpöä kannattaa hakea mm. Lähi-Idän maista, pohjoisesta Afrikasta, USAn etelävaltioista ja Meksikosta.

 

Myrskytoiminta

Kuva: NASA Goddard Space Flight Center

 

Auringon tuottaman lämmön mukana tulee myös myrskytoiminta. Lämpimissä ilmastoissa meren lähellä vaarana ovat jättimäiset myrskyt: hurrikaanit, taifuunit ja trooppiset syklonit. Kaikki nimet tarkoittavat samaa asiaa, mutta ne esiintyvät eri alueilla.

Pohjoisella pallonpuoliskolla aktiivisin myrskyaika alkaa elokuussa, mutta niitä voi esiintyä aiemminkin. Suosituista matkakohteista myrskyjen suosimilta reiteiltä löytyvät mm. Karibian saaret, Florida, Väli-Amerikka, Filippiinit, Taiwan, itäiset Kaakkois-Aasian maat, Japani (erityisesti eteläiset saaret) ja Bengalinlahden rannikko.

Näitä matkakohteita ei suinkaan kannata välttää, mutta tiedostaa myrskyjen mahdollisuus. Mikäli myrsky osuu ylittämään matkakohteen juuri oman matkan aikana, on syytä seurata viranomaisten ohjeita eikä lähteä ulos hengenvaaralliseen säähän tötöilemään omin päin.

 

Kuvat:
V: Giuseppe Milo / Flickr
O: Simon Turkas / Flickr

 

Koko maailmaa on mahdoton saada yhteen pieneen blogitekstiin, joten toin tässä esiin vain muutamia yleisiä matkailukohteita. Omia vinkkejä kannattaa lisätä kommentteihin! Minkälaista matkailusäätä ja mitä kohteita sinä suosit?

 

 

9 vastausta artikkeliin “Lomasää – mihin lähteä kesälomamatkalle?”

 1. Kiva kirjoitus. Tähän sopisi jatkojuttu siitä, minne kannattaa suunnata talvikuukausina, jos toivoo jutussa esitettyjä lämpötiloja.

  1. Kiitos vinkistä, pidän mielessä! :)

 2. Siistiä kun jotkut voi pohtia tämmöisiä. Täälläpäin suurempi pohdinta kohdistuu siihen, että koska seuraavan kerran pääsee pikitielle täältä syrjemmästä. Tänään nimittäin auto upposi tiehen ja piti vetää pois. Ja koko ensi yön posottaa vettä tuutin täydeltä ja huomenna tietä tuskin pääsee edes nelivedolla. Kelirikko on pahin miesmuistiin, jopa naismuistiin, ja ELY -keskukselta on turha odotella sorakuormia.

 3. Mukavan kepeä kirjoitus, silti informatiivinen.
  Jäi kokonaan tämä itänaapuri pois kuvauksista. Kokemukseni mukaan Moskovassa on oikeastaan jopa kuumat kesät. Jos lämmöstä tykkää, niin tänne silloin. Kesä kestää pitkään, jo toukokuu on usein erittäin lämpöinen ja syyskuulle riittää paisetta. Idempänä on vielä kuumempaa,Keski-Aasiassa hellettä riittää. Itse porhallan Siperiaan alkukesästä.Sieltä sitten koti-Suomeen, ja se on se paras matka: kotimatka !

  1. Kiitos vinkistä, hyvä ja aliarvostettu kohde! Itsellenikin itänaapuri on jäänyt tuntemattomaksi, vaikka siellä olisi tarjolla monenlaisia hienoja paikkoja ja säitä koettavaksi.

 4. Missähän lämpötila ei ylitä juurikaan +25C lämpötilaa elokuun alussa?
  Nimittäin suunnittelen häämatkaa vaimoni kanssa ensimmäisen aviovuoden kunniaksi?
  Toinen rajaehto on 6 tunnin lentojen maksimi pituus.

  1. Irlannissa ainakin on keskimäärin viileämpää kesällä kuin Suomessa.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Dublin#Climate

   https://en.wikipedia.org/wiki/Helsinki#Climate

  2. Moikka! Omasta kokemuksesta olen huomannut, että ainakaan Brittein saarilla ei juuri nousta meikäläisiin hellelukemiin edes elokuussa (toki yksittäisiä helleaaltojakin saattaa esiintyä), niin ikään esim. Islanti ja Pohjoismaissa erityisesti rannikon tuntuma on hyvä vaihtoehto. Esim. silloin, kun Helsinki-Vantaalla lämpötila on +28, Helsingin keskustassa merituuli pitää lämpötilan +21 tienoilla. Onneksi olkoon ensimmäisen vuoden johdosta! :)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.