Sää suosii hiihtolomalaisia

Julkaistu

Etelä-Suomen koululaisten talvilomat pyörähtivät juuri käyntiin ja talvisää näyttää parhaat puolensa. Pohjoisesta Jäämereltä virtaa Suomeen varsin kylmää ja kuivaa ilmaa. Samalla Suomeen muodostuu pikku hiljaa heikko korkeapaineen alue, joka pitää loitolla niin isommat lumisateet kuin lauhan ilmamassankin.

Hiihtäjä Alvajärvellä (kuva Maarit Siitonen)

Hiihtolomalaisille tällainen säätila tarkoittaa poutaisia pakkaspäiviä, pakkaslukemat vaihtelevat aluksi etelän reilusta 5 asteesta maan keskiosan 10 asteeseen, pohjoisessa pakkasta on reilummin, jopa 20…30 astetta. Hiihtolomien edetessä pakkaset hieman kiristyvät, etenkin öisin. Päivisin auringon lämmittävän vaikutuksen nimittäin jo huomaa, aikaisen aamun kireimmät pakkaset kyllä hellittävät iltapäivällä.

Korkeapaineen myötä tiedossa on myös aurinkoa, aluksi lähinnä pilvipeitteen rakoilua, mutta eiköhän hiihtolomaviikkoihin mahdu useita ihan selkeitäkin päiviä. Kuten tyypillistä, kireämmillä pakkasilla ohuistakin pilvilautoista satelee kevyttä pakkaslunta, tosin lumipeite ei näistä juuri vahvistu.

Lumipeitteen paksuus 18.2.

Kuukausiennusteemme mukaan kylmä ja kuiva ilmamassa näyttäisi pysyttelevän Suomen yllä jopa useamman viikon. Poutaisesta ja toivottavasti aurinkoisesta pakkassäästä pääsevät siis nauttimaan myös myöhemmin hiihtolomiaan aloittelevat.

14 vastausta artikkeliin “Sää suosii hiihtolomalaisia”

 1. Huhtikuussa pakkasta? Mitähän nautinnollista siinä olis? Mitä nautinnollista on edes maaliskuun pakkasessa? Eikö lukuisille suomalaisille riitä mikään talveksi, vaan sen on jatkuttava vähintään huhtikuussakin?

  1. Ny on helmikuu. Missä kohtaa jutussa puhuttiin huhtikuusta ? :D

   Jokatapauksessa liian kylmää on nyt omaan makuuni. Lähempänä nollaa oleva keli ja päivisin vähän plussaa olisi paljon parempi!

   1. Ennakoin huhtikuuta, vaikka jutussa ei siitä puhuttukaan. Huhtikuussa tulee tosiaan olemaan pakkasta tai nollakeli, mikäli tämä on nyt samanlainen sääilmiö, kuin oli viime huhtikuun puolivälistä heinäkuun loppuun ja joka pilasi koko kesän. Vasta elokuussa oli silloin normaalia. Jos nyt alkoi mahdollisesti samanlainen neljän kuukauden jakso, niin siloin tämä polaaripyörteen vaikutus lakkaa juhannuksen aikaan. Lumet sulaa etelästä siis toukokuun aikana.

    1. Tämä on mahdollista vain, jos on Atlantilla korkeapaine ja idässä matalapaine, jolloin ilmavirtaus käy pohjoisesta. Kun mennään kohti kevättä ja kesää, ei Siperia suinkaan ole enää silloin kylmimpien ilmamassojen osoite, vaan kylmimmän mahdollisen ilmavirtauksen suunta siirtyy koko ajan enemmän pohjoisen suunnalle. Siperiassa on kesäaikaan keskiarvojen mukaan hellettä todennäköisemmin kuin Suomessa. Jos idässä on tuolloin korkeapaine ja se pitelee samalla myös Atlantin matalapaineet loitolla Suomesta, niin silloin täällä on aurinkoista ja lämmintä säätä, ja vähintäänkin ajoittain myös helteistä säätä. Saattaa tulla pidempiaikaisia hellejaksojakin.

     Kannattaa tosin muistaa sekin, että noin kuukauden päästä alkaa Pohjoisnavalla yötön yö ja päivä päivältä juhannukseen asti yötön yö leviää etelämmäksi. Eli kyllähän sellainen 24/7 auringonpaiste väkisellä lämmittää niitä kylmiä ilmamassojakin.

     Jos etelän lumien sulamisia ajattelee, niin blogikirjoituksessa olevan kuvan mukaan lunta näyttäisi etelässä olevan melko yleisesti 10-30 cm. Siihen ei monta keväistä päivää tarvita, että tuollainen määrä lunta sulaa nollaan.

  2. Tuossahan oli viitisen vuotta sitten parikin huhtikuuta kun oli hanget ja öisin toistakymmentä pakkasta etelämpänäkin. Kävin silloin järven jäällä luistelemassa muistaakseni 12.4. vielä. Minusta se oli hieno kevät, paljon mukavampi kuin sumuinen nollakeliräpäskä.

   Tänä keväänä on taas hyvät mahdollisuudet huhtikuun luistelukeleille. Toivottavasti sen jälkeen lämpenisi nopeasti, olishan se kiva että tänne pohjolaan edes joskus tulisi lämpöäkin. Jos viime toukokuusta tulee uusinta ja siihen viileä sadekesä perään, niin ei hyvä.

 2. Sää suosii? No, on lunta kyllä. Mutta tällaisen norrmaalihiihtäjän keuhkoille tuollaiset 10-15 astetta on hieman liikaa.Ja jos nyt käy, kuten on hieman ennusteissa, niin maaliskuussa olisivat parhaat ulkoilusäät.

 3. Ei oikein suosi sää nyt hiihtäjiä ainakaan. Kyllä yli 10 asteen kappanen tuulineen on liikaa hyvällekin hiihtoasulle hiihtäjineen ja jos pitää pukea varman päälle paleltumilta, niin ei siinä ole enää hiihtämisen nautintoa. Ja ensi viikon alkuun on jo juuri sinne eteläänkin ennustettu (?) -20 – -30 C ???

  1. Eilen meni oikein komiasti -13 säässä 26km lenkki. Minua ei ainakaan palele ollenkaan, kun laittaa hiihtotakin ja -housujen alle kerraston. -15 jälkeen alkaa vasta tuntua hengityksessä lenkin jälkeen sisällä, mikäli on hengästynyt ulkona kunnolla. Silloin voi laittaa suun ja nenän eteen jonkin kangaskappaleen, tähän tarkoitukseen on monenlaista olemassa.

   Omasta puolestani nämä ilmat saisivat kestää huhtikuun loppuun tällä etelässäkin! :)

 4. Talvisää näyttää parhaat puolensa silloin kun on päälle nollan.

 5. Tuorein GFS kylmin tähän mennessä. Enteilee -40 korkkaamista.

 6. Ihan käsittämätön on nyt tullut GFS. Brittein saarille lasketaan maaliskuun alkupäiviksi aamuisin -10…-15 kauttaaltaan aina Irlantia myöten. Puhumattakaan esim. Ranskasta. Suomeenkin kylmin ilmamassa näyttää vyöryvän vasta maaliskuun puolella.

  1. Onneksi on polttopuuvarastot vuosiksi vielä eteenpäinkin täpösen täynnä!:)
   On se niin kohtuuttoman kalliiksi Suomessa verotettu tuo talvella kaikille niin äärimmäisen tärkeä lämmitysenergia. Kenen etu sitten lieneekin???

   Kun katselee taajamien omakotialueita tällaisina pakkasaamuina, niin täytyy sanoa, että ei se ainakaan ilmanpuhtauden ja teveyden kannalta ole kovin terveellistä polttaa puuta ja muita kiinteitä polttoaineita puhumattakaan palavista sekajätteistä, joita ainakin hajuista päätellen lienee pistetään uuneihin lämmityskulujen pienentämiseksi.
   Miten lienee sitten hiukkaspäästöt ja savukaasujen puhdistukset muista myrkyllisistä kaasuista suurissa jätteiden polttolaitoksissa on hoidettu? Tuleekohan loppujen lopuksi sitä hyötyä yhteiskunnalle lainkaan vai päinvastoin?

 7. Toivottavasti ei tule neljäs kesä peräjälkeen kun linnut eivät saa poikasiaan lentoon. Ilmaston kylmeneminen alkaa näkymään kohta linnustossammekin.

  1. Mikä ihmeen ilmaston ”kylmeneminen”?

   http://www.ilmastokatsaus.fi/wp-content/uploads/2017/01/kuva1-suomen-vuosikeskilampotila-1847alkaen-iso-2016.png

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.