Suomi on jakautunut kahtia

Julkaistu

Suomi on tällä hetkellä jakaantunut kahtia. (Tarkennuksena – puhe ei ole politiikasta tai yhteiskuntatieteistä, vaan turvallisesti säästä).

Kylmä rintama kulkee Suomen yli, juuri nyt se ulottuu suurinpiirtein Pohjois-Pohjanmaalta Koillismaalle. Lämpötilakartalla tämä nimenomainen rintama on näyttävä, sillä lämpötila laskee varsin lyhyellä matkalla. Tässä kuvassa tämän iltapäivän tilanne:

Lämpötilat iltapäivällä 24.5.2016 (Kuva: Foreca)
Lämpötilat iltapäivällä 24.5.2016 (Kuva: Foreca)

Varsinainen rintamalinja kulkee Pohjois-Pohjanmaalta koilliseen, eteläisemmän länsirannikon viivahäkkyrä johtuu meren puolella sijaitsevista asemista, joiden sisämaisia viileämmät lukemat sekoittavat viivoja piirtävän tietokoneen.

Mutta, kun kuvaa katsoo lähemmin, löytyy sisämaastakin kiinnostavia yksityiskohtia: esimerkiksi lämpötilaero Pudasjärven ja Ranuan välillä on huimat 7,3 Celsiusastetta, vaikka välimatkaero on vain n. 70 km!

Lämpötilaerot lisäävät myös meteorologin töihin vaikeusastetta. Kirjoitamme moniin paikkoihin sääennustetekstejä, jotka eivät saa olla tiettyä merkkimäärää pidempiä, mutta joihin on sisällytettävä koko maan ennuste. Tällaisessa tilanteessa vakiintuneet ilmaisutavat toimivat huonosti. Esimerkiksi ”lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 19…25, pohjoisessa 8…13 astetta”: ööö, entä tuo väli 13…19 astetta? Tila ei riitä kertomaan, että tuo vaihtelu tapahtuu rintamalinjalla. Toinen vaihtoehto: ”lämpötila vaihtelee maan etelä- ja keskiosan jopa hellelukemien ja Lapin paikoin alle 10 asteen välillä”. Aika suurelle osalle suomalaisista jää mysteeriksi, mikä se oman sijainnin lämpötilalukema on…

Jos teillä on tarjolla nasevia, mutta hyvin lyhyitä tapoja summata koko maan lämpötilat paria lyhyehköä lausetta käyttäen, niitä otetaan kiitollisena vastaan!

Pilvet ja sateet iltapäivällä 24.5.2016 (Kuva: Foreca)
Pilvet ja sateet iltapäivällä 24.5.2016 (Kuva: Foreca)

Suuressa osassa maan etelä- ja keskiosaa sää on tänään aurinkoinen, alueella näkyvät tutkakaiut johtuvat sateiden sijaan liikkeellä olevista ötököistä ja linnuista. Varsinaiset rintamasateet näkyvät Pohjois-Pohjanmaalla ja Koillismaalla.

Lähipäivinä rintama hivuttautuu hitaasti kohti etelää, helleraja saattaa hyvinkin rikkoutua vielä huomenna ainakin maan kaakkoisosassa. Vastapainoksi rintamalinjan eteläpuolella, etenkin maan lounaisosan sisämaassa, on huomenna odotettavissa iltapäivällä sadekuuroja, todennäköisesti myös ukkosia. Salamakuvaajat, kamerat mukaan ja tien päälle!

Kuva: Brian A / Flickr
Kuva: Brian A / Flickr

4 vastausta artikkeliin “Suomi on jakautunut kahtia”

 1. Tämän päiväinen 24.5. MTV3:n sää on malliesimerkki, kun meteorologi esittelee tarpeettoman vajaasti maailman säätä. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa säässä sattuu ja tapahtuu, mutta Mette kerta toisensa jälkeen laittaa USA:n valtavalle alueelle vain kaksi lämpötilamerkintää (+Vancouver/Kanada), jää paljon arvailun varaan mitä muualla USA:ssa tapahtuu. Toinen säästöpaikka on Australian manner, jossa taisi olla kaksi lämpötilamerkintää. Toiset meteorologit onneksi eivät säästele lämpötilamerkinnöissä. Satunnainen kulkija on muuten tyytyväinen Forecan meteorologeihin.

  http://www.katsomo.fi/#!/jakso/33001007/saa/600060/etelassa-saa-jatkuu-lampimana-mutta-sadekuurojakin-on-liikkeella

 2. Voisiko tässä tilanteessa todeta, että lämpötila maasa on jyrkästi jakaantunut niin, että suunnilleen linjan xxx – xxx eteläpuolella lämpötla on 19-23 astetta, ja sen pohjoispuolella, samoin kuin länsirannikolla, vain 7-12 astetta. Rintamalinjojen alueella esiintyy voimakkaita sateita.

  1. Tämä olisi tosiaan varsin hyvä tapa ilmaista asia lyhyesti – kiitos vinkistä! Saatan hyvinkin käyttää vastaavaa tulevaisuudessa, näitä tilanteita kun tulee eteen aina silloin tällöin. :)

 3. Hei Joanna, pyysit lyhyitä ehdotuksia kuvaamaan jakautunutta säät. Tässä minun:
  Pohjanmaalta Koillismaalle kulkee (poikkeuksellisen) jyrkkä ja kapea rajavyöhyke (lämpötilagradientti), jonka eteläpuolella on liki hellettä (19-23) mutta pohjoispuolella vain 8-13 astetta.

  Käytät hyvää ja kuvaavaa kieltä kuvaamaan säätä. Joillakin tv-säätä raportoivilla meteorologeilla on ilmaisussaan kielellisiä maneereita, jotka ärsyttävät. Sinun en ole havainnut sortuneen sellaisiin. Saanko lähettää kauttasi joitakin neuvoja?
  Puolella: lämpötila on liian usein pakkasen tai plussan puolella. Näin tietysti on aina paitsi kun sen on nollassa, mutta joitain vaihtoehtoisia ilmaisuja olisi keksittävä puolellan sijaan. Samoin joillakin lämpötila on pakkasella tai plussalla – ja väärällä adessiivilla, lisään minä. 🙂
  Myräkkä: Etenkin uutisoinnissa, joskus säätieteilijöilläkin, lähes jokainen voimakkaampi sääilmiö on ”myräkkä”. Luonnosta vieraantuneiden kieltä. Myräkkä on sakea lumituisku kovassa tuulessa. Vesisade ja tuuli (myrsky ilman lunta) eivät ole koskaan myräkkä! Voimakkaana esiintyessään niillä on varmasti omat kuvaavat nimensä, mutta myräkkään kuuluu että ilmassa lentää jotain kiinteää. Hiekkamyrskyynkin myräkkä siis sopii.
  Mutta ei myräkkääkään tarvitse joka paikhan panna. Tuprakka on melkein sama, sakea lumituisku, jossa tuuli pöllyttää ilmassa pienirakeista kuivaa lunta – Lapissa puuterilunta – kuin jauhoja. Tuprakasta ja myräkästä sopii puhua silloin kun lumikiteet pistelevät tuulen voimasta poskipäitä. Tuisku itse on tarkkaan ottaen maahan jo sataneen lumen juoksettamista, jolloin se pöllyää ja jolloin syntyy nietoksia.
  Sitten räntäsade. Kun ilmassa leijailee tuuman levyisiä räntähiutaleita, voit kertoa että sataa kinttaita. En pidä sanonnasta että sataa märkiä rättejä – pejoratiivinen ilmaus luonnonilmiöstä, ei luonto ole hyvä eikä paha (eikä sää hyvä tai paha! :). Kinttailla tarkoitetaan silloin sellaisia leveitä, litteitä työmiehen nahkakäsineitä, joiden sisään mahtuvat myös leveät villaiset vanttuut.

  Pitkä – pitempi – pisin. Siis komparatiivi taipuu kovana, mistä helkkarista muodiksi on kehkeytynyt sievistelymuoto pidempi?!

  Ja jo lukion äidinkielen opettajani 50 vuotta sitten hymyili, että lämpötila ei lähentele vaan lähenee! Ihminen sen sijaan voi lähennellä toista, mutta se on intiimi juttu eikä ole aina sopivaa.🙂

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.