Ei savua ilman tulta

Julkaistu

Toukokuun alkupuolen korkeapaine toi meille lämpimän ja kuivan sään. Samalla kevään jäljiltä kostea maasto kuivui nopeasti ja ensimmäisiä metsäpaloja havaittiin ympäri maata. 

 

Viime torstaina savusi Lopen Luutasuolla (Kuva K. Roine)

Metsäpalovaroitusten antaminen on Suomessa viranomaistoimintaa. Varoitusten pohjana on metsäpaloindeksi, jolla arvioidaan metsämaaston pintakerroksen syttymisherkkyyttä. Maaston kuivuuteen vaikuttaa lämpötila, kosteus, tuuli, auringonsäteily ja sade. Näistä parametreista voidaan laskea metsänpohjan karikkeen kosteus 6 cm paksuudelta, josta metsäpaloindeksi määräytyy. Kun tietty indeksin raja-arvo ylitetään, annetaan metsäpalovaroitus. Keväällä annetaan myös ruohikkopalovaroituksia, joka perustuu 3 cm paksuun pintakerrokseen.

Metsäpalovaroituksia annetaan yleisimmin loppukeväästä ja alkukesästä. Tällöin sademäärät jäävät keskimäärin vähäisiksi ja aurinkoiset päivät kuivattavat maastoa tehokkaasti. Toisaalta lämpiminä lomakuukausina heinä-elokuussa runsastuvat sateet pienentävät metsäpaloriskiä. Tilastollisesti metsäpalovaroituksia annetaan touko-kesäkuussa maan lounaisosaan jopa 11-15 päivänä kuukaudesta, heinä-elokuussa 6-10 päivänä kuukaudessa.

Metsäpaloja on usein hankala havaita maasta käsin, ne kun voivat syttyä lähes asumattomien korpien keskelle, joita Etelä-Suomestakin löytyy laajoja alueita. Tehokas keino metsäpalojen havainnointiin on valvontalennot, niitä lennetään alueilla missä metsäpalovaara on kohonnut. Lentokoneesta savupatsas näkyy kymmenien kilometrien päästä.
Metsäpalot voivat syttyä salamaniskusta, mutta valitettavan usein huolimattomasta avotulen käsittelystä. Varovaisuutta luonnossa siis jo näin toukokuussa, vaikka viime viikonlopun sateet hieman maastoa kastelivatkin.

2 vastausta artikkeliin “Ei savua ilman tulta”

  1. Nämä viranomaisten antamat ’varoitukset’ ovat kyllä kärsineet aikamoisen inflaation viime vuosina, kun on pitänyt ryhtyä antamaan helle-, pakkas- ja mitälievaroituksia.

    Jopa metsäpalovaroitukset ovat aika turhia: tyypilliselle kaupunkilaispellelle (kuten minä) riittää yleissääntö: ollaan p*rkeleen varovaisia tulen kanssa siellä maastossa riippumatta siitä, onko varoituksia annettu tai ei. Luonnossa jatkuvasti liikkuva taas osaa heti ympäristöään tarkastelemalla todeta, miten varovainen täytyy olla paikalliset olosuhteet huomioon ottaen.

    Eli herää kysymys (oliko kysymys nukkumassa?), että onko tämä varoitusten jatkuva suoltaminen pelkkää viranomisten egotrippailua, vai mitä?

  2. Nytkin on täällä Pohjanmaalla rutikuivaa mutta ei vaan ole tullut metsäpalovaroitusta. Miksiköhän??
    Ei ole satanut pitkään aikaan.On ollut myöskin tuulista ja se kuivattaa vielä lisää plus tietenkin nämä lämpimät päivät ja luonto ”juo” maasta kaiken kosteuden.Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla on kuitenkin metsäpalovaroitus mutta jostain syystä ei Pohjanmaalla joka on noiden kahden alueen välissä.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.