Luode taivaan luutii ja kevään tuo – ainakin pieneksi hetkeksi

Julkaistu

Pilvisen ja harmaan viikon jälkeen perjantaiset auringonpilkahdukset hivelivät lämpimästi ihoa ja piristivät mieltä. Lisää kevätaurinkoa on luvassa viikonloppuna ja ensi viikolla. Oletteko muuten huomanneet, kuinka vauhdikkaasti valoisa aika pitenee? Tällä hetkellä päivän kesto on koko maassa jo yli 11 tuntia – Utsjoen ja Helsingin välinen ero on kaventunut vain 30 minuuttiin. Reilun viikon päästä olevan kevätpäiväntasauksen jälkeen valoa riittää meillä jo yli 12 tunnin verran.

Viikonloppuna päivät lämpenevät, yöt kylmenevät

Viikonlopun kuluessa ilmamassa hiljalleen lämpenee maamme yllä, mutta kaikista lämpimin tuulahdus saapuu todennäköisesti ensi viikon puolivälissä. Lauantai on pitkästä aikaa aurinkoinen päivä laajalti maan etelä- ja keskiosassa. Lämpötila voi useammalla paikkakunnalla jo ylittää +5 asteen, todennäköisimmin Pohjanmaan suunnalla. Itä- ja Pohjois-Suomessa pilvilauttaa on liikkeellä, ja toisaalta mereltä voi tiivistyä länsirannikon tuntumaan sumupilveä erityisesti lauantaiaamuksi. Aurinko jaksaa jo jonkin verran sumua hälventää. Sunnuntai on kuta kuinkin lauantain toisinto, mutta ehkä aurinkoa näkyy jo vähän laajemmilla alueilla. Sumupilven riski on yhä olemassa lounais- ja länsirannikon kaupungeissa ja tällöin päivälämpötila jää matalammaksi.

Lämpöhuippu tiistaina tai keskiviikkona

Läntisen Norjan ylle syntyvä laaja korkeapaineen alue näyttäisi tiistain ja keskiviikon korvilla käynnistävän kunnon föhnilmiön. Tällöin Norjan länsi- ja luoteisrannikko saa runsaita sateita, mutta vuoriston itäpuolella ilma kuivuu ja lämpenee. Lämpimimmillään ilmamassa voi tiistaina tai keskiviikkona olla jopa kesäisen lämmintä, mikä tarkoittaisi kesällä heikkotuulisessa ja aurinkoisessa säässä yli 20 asteen lukemia. Nyt luoteen puoleinen tuuli on kuitenkin kohtalaista, joten ilma sekoittuu, eikä pääse lämpenemään aivan yhtä voimakkaasti maanpintatasolla kuin heikkotuulisessa säässä. Mallit ennakoivat ensi viikon puoliväliin 5-8 asteen päivälämpötiloja, mutta rohkenen lisätä näihin vielä muutaman asteen.

Tiistaina korkeimmat lukemat näyttäisivät painottuvan läntisen Lapin ylle, jossa voidaan jo päästä lähelle 10 astetta. Keskiviikkona 10 asteen raja näyttäisi menevän rikki laajalti ainakin Ruotsin itärannikolla, ja pidän täysin mahdollisena sen rikkoutumista myös Suomen puolella. Todennäköisimmin näin käy Ahvenanmaalla ja maan etelä- tai lounaisosassa.

Lämpö jäänee tilapäiseksi

Föönaus on jäämässä kuitenkin tilapäiseksi ilmiöksi. Ensi viikon loppupuoli saattaa tuoda Pohjoisnavalta arktisen kylmää ilmamassaa. Yhtä kylmää ilmamassaa meillä majaili viimeksi ainakin tammikuun paukkupakkasten aikoihin. Keväisin arktinen ilmamassa saattaa tuoda kunnon yöpakkaset, mutta päivisin aurinko lämmittää jo sen verran, että pakkanen heikkenee. Voi kuitenkin olla, että viikon päästä jäädään yötä päivää pakkasen puolelle koko maassa, jolloin mahdolliset pohjoisen ilmavirtauksen laukaisemat kuurosateetkin tulevat lumena.

Kuva: Föhnilmiö tuo ensi viikon alkupuolella keväistä auringonpaistetta ja mahdollisesti 10 asteen päivälämpötiloja osaan maata. / kuva: MTV Uutiset, Markus M.
Kuva: Föhnilmiö tuo ensi viikon alkupuolella keväistä auringonpaistetta ja mahdollisesti 10 asteen päivälämpötiloja osaan maata. / kuva: MTV Uutiset, Markus M.

5 vastausta artikkeliin “Luode taivaan luutii ja kevään tuo – ainakin pieneksi hetkeksi”

  1. Tänään Kymenlaaksossa oli aivan upea kevät talvinen päivä ! Lisää näitä !!!

  2. Matalapainevyöry on tämän vuoden osalta päättynyt ja tästä eteenpäin lämpöä tuovat korkeapaineet ja föhn-tuuli. Lukuunottamatta muutaman viikon poikkeamaa tammikuussa, tämäkin vuosi näyttää noudattavan Uuden Ilmaston kaavaa.

  3. Äärikylmän tammikuun jälkeen olisin todellakin toivonut että tämä kevät jatkuisi. Mutta hitot, jo huomisellle luvataan illaksi pakkasta ihan riittämiin. Viikonlopusta ja alkuviikosta puhumattakaan. Tuo ”muutaman viikon” poikkeama tammikuussa oli helvetti, joka ei toivottavasti toistu enää elinaikanani, jota keskiarvojen mukaan olisi jäljellä n. 40 v. 80-luvun äärikylmiä talvia kaipaavan täytyy olla a) masokisti b) asua niin, että joku muu maksaa lämmityksen. Vähän minua vanhemmat pojat kertoi, että -74 pelattiin futista Mikkelissä joulunpyhinä hiekkakentällä, joka pölysi. Eli ei nämä lauhat talvet tosiaankaan mikään uusi keksintö ole. Jos Uusi Ilmasto tarkoittaa sitä, mitä kaksi edellistä talvea oli, niin toivotan sen lämpimästi tervetulleeksi!

    1. Uudessa Ilmastossa ei esiinny talvea, vaan on sadekausi ja kuiva kausi. Joulukuu kuuluu sadekauteen, joten futiskentät eivät pölyä.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.