Hiihtoloma – missä lunta?

Julkaistu

Hiihtolomat alkavat pian!

Suomen hiihtolomat pidetään tänä(kin) vuonna kolmessa erässä: ensi viikolla eli viikolla 8 lomailevat maan eteläosan koululaiset, viikolla 9 maan keskiosan ja viikolla 10 maan pohjoisosan pulpettiväestö. Hiihtolomien sää, erityisesti lumitilanne, kiinnostaa monia; tässä katsaus tämän hetken ennusteisiin.

Tässä kuvassa näkyy lumitilanne nyt:

Lumitilanne 17.2. (Kuva: Foreca)
Lumitilanne 17.2. (Kuva: Foreca)

Tällä hetkellä lunta on runsaimmin Lapissa, lähes koko osassa maata on hiihtäjien onneksi ainakin jonkinlainen lumipeite. Vähäisin lumimäärä on rannikon tuntumassa; esimerkiksi Helsingin keskustassa katukuva on lumettomuuden takia jo huhtikuun kaltainen.

Seuraavan viikonlopun aikana lumisateita on odotettavissa seuraavasti:

Sade- ja lämpötilaennuste 19-21.2. (Kuva: Foreca)
Sade- ja lämpötilaennuste 19-21.2. (Kuva: Foreca)

Eniten uutta lunta on siis odotettavissa maan itäosaan, mutta vähälumiseen maan etelä- ja lounaisosaankin on odotettavissa pientä lumitäydennystä.

Ensi viikon ennusteissa on näkyvissä alkuviikolla kaksi maamme ylittävää matalapaineen keskusta lumisateineen. Aivan etelä- ja lounaisrannikolla olomuotoennuste on vielä epävarma, mutta lähes koko maassa sateet tulevat silkkana lumena. Tämän hetken tiedon mukaan runsaimmat sateet tulevat maan etelä- ja keskiosassa, mutta nopeasti liikkuvien matalapaineiden reittiennusteet ovat taipuvaisia muuttumaan vielä viime tinkaan asti, joten paikkakuntakohtaisia tietoja kannattaa malttaa odotella vielä muutaman päivän ajan. Ensi viikon jälkipuolella sateissa lienee päivän – parin tauko, jonka jälkeen uusia sateita on odotettavissa etelästä.

Ensi viikolla suurimmat ja varmimmat lumimäärät löytyvät Pohjois-Karjalan tienoilta ja maan pohjoisosasta, mutta suuressa osassa maata on ainakin jonkinlainen lumipeite. Tarkemmat tiedot kannattaa tarkistaa keskuksittain, mutta näyttäisi, että lähes kaikki hiihtokeskukset ovat vähälumisessa maan eteläosassakin avoinna, eikä näkyvissä ole merkittävää lauhtumista tai vesisateita tilannetta sekoittamaan.

Hiihtolomalla hiihtämään pääsee lähes koko Suomessa (Kuva: Heather Sunderland / Flickr)
Hiihtolomalla hiihtämään pääsee lähes koko Suomessa (Kuva: Heather Sunderland / Flickr)

Entä viikkojen 9 ja 10 hiihtolomat?

Paikkakuntakohtaiset ennusteet eivät ulotu vielä niin pitkälle asti, mutta pitkän ajan ennusteiden mukaan voimakkaita korkeapaineita ei ole tiedossa, vaan Suomi pysyy liikkuvien matalapaineiden keskusten (eli ajoittaisten sadealueiden) reitillä. Sää on tällä hetkellä vuodenaikaan nähden keskimääräistä lämpimämpää ja pysyy sellaisena seuraavien viikkojen ajan. Odotettavissa on siis ajoittaisia sateita, väleissä hieman aurinkoa ja kevään auringonsäteilyn lisääntyessä vähitellen lämpenevää säätä. Lumirajan liikkuminen on niin riippuvainen hetkellisestä lämpötilasta ja sateiden olomuodosta, että siitä ei vielä voi tehdä päätelmiä; jäämme odottamaan ennusteiden tarkentumista jännityksellä.

Mukavaa hiihtolomaa sitä viettäville! Oletko lähdössä hiihtolomalla johonkin, onko sinulla sään suhteen odotuksia?

9 vastausta artikkeliin “Hiihtoloma – missä lunta?”

 1. Aikalailla meni pieleen viikonlopun lumiennusteet. Lunta piti tulla mm. Pekka Poudan ja monen muunkin kumppanin ennusteessa etupäässä Kaakkois- ja Itä-Suomeen.
  Tällä hetkelläkin runsaimmat lumisateet pyyhkivät Jyväskylän kahta puolta pohjoiseen. Miten tässä taas näin pääsi käymään? Missä viipyy jälkiselittelyt

  1. Itse asiassa kaikkein suurimmat määrät on ennustettu Uudellemaalle, ei kaakkoon tai itään.

   1. Kuitenkin Kymenlaaksossa taisi sataa eniten.

 2. Bosse, en tiedä missäpäin tilannetta havainnoit, mutta ainakin täällä Kymenlaaksossa Kouvolan seudulla on eilisen ja viime yön aikana tullut lunta hyvinkin 20 cm, ja lisää tulee taivaan täydeltä. Iltapäiväksi lumisateen on luvattu yltyvän entisestään. Juuri tein selkä vääränä kaksi tuntia lumitöitä, painavaa nuoskalunta. Lämpötila on nyt tasan nolla astetta. Lumiset terveiset siis Kaakkois-Suomesta!

  1. Täältä Jyväskylän länsipuolelta Petäjäveden suunnalla on satanut ihan mukavasti. Hienoa, että pääsee hiihtämäänkin toivottavasti ihan huhtikuulle asti.
   Seurailen Muuramen ukkostutkaa ja se on näyttänyt, että sateet ovat jääneet Kouvola-Savonlinnan länsipuolelle. Siis ei varsinaisesti ole satanut Kaakois- ja Itä-Suomeen kovinkaan paljon.
   Minusta Kouvola on suurin piirtein Suomen pituussuunnassa keskilinjalla ei idässä.

   http://www.zalama.net/euroblitz/Web/euroblitz_webpage.php#close

   1. Meiltä on itärajalle matkaa alle 100 km, ja länsirannikolle yli 300 km. Eli kyllä tämä seutu on Etelä-Suomen itäosaa, kuten Kotka myös.

    Lunta tosiaan riittää, tänäänkin vielä on muutama sentti kertynyt. Kohta lumitöihin, ja sitten hiihtämään. Sanoisin, että kolmisenkymmentä senttiä ainakin saatiin tänne uutta lunta nyt viikonlopun aikana, lumensyvyys lähimmässä mittauspisteessä Utin Lentoportintiellä on tänään 49 cm.

 3. Terveiset Kouvolasta ! Lumitöitä eilen. Lumitöitä tänään. Ja lisää tulee koko ajan.- ennusteen mukaan pitkälle huomiseen. Virallinen lumensyvyys lähentelee jo 50 senttiä ja varmasti tällä menolla menee yli !! Siis hyvät hiihtokelit varmaan vielä viikolla 9, kun täällä on hiihtoloma viikko. Ja vihdoinkin ladutkin on ajettu ja avattu.!!
  Tervetuloa Kouvolan seudulle nauttimaan talvesta !

 4. Täällä Kotkassa myös lunta tullut viikonlopun aikana kymmeniä senttejä ja lisää tulee. Meiltä matkaa Vaalimaan rajanylityspaikalle 55 km ja Turkuun 300 km, että Etelä-Suomen itäosassa ollaan.

  Joannalle kiitos valaisevista blogikirjoituksista!

 5. Mittarissa yli +30 eikä lumesta tietoa eilen, tänään, huomenna eikä äärimmäisellä todennäköisyydellä ikipäivänä.
  Tämä on sitä talvenviettoa omaan makuuni :)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.