Sumu nielaisi Helsingin

Julkaistu

Lentokoneeni laskeutui sunnuntaiyönä mystiseltä näyttävälle Helsinki-Vantaan lentokentälle, jonka hohde kantautui vienona sumipilven yläpuolelle. Vuoden lyhyin ja valoisin yö näyttäytyi upeana sekä sumun ylä- että alapuolella. Viileä ja kostea juhannussää tarjosi paikoin loistavat edellytykset sumujen syntymiselle.

Advektiosumun syntyminen

Juhannusviikonloppuna olosuhteet ovat olleet otolliset esimerkiksi meren päällä muodostuvalle sumulle. Tässä tapauksessa on ollut kyseessä advektio- tai siirtymäsumuksi nimetty sumutyyppi, jota muodostuu keväisin ja alkukesäisin kylmän meren ylle, kun ilma on selvästi vedenpintaa lämpimämpää. Kylmä vesi viilentää nopeasti ylläolevan ilmakerroksen, jossa vesihöyry tiivistyy pieniksi pisaroiksi, jos veden ja ilman välinen lämpötilaero on tarpeeksi suuri (vesi kylmempää kuin ilma). Tiivistyessään pienet pisarat muodostavat merisumun.

Sekä juhannuslauantaina että sunnuntaina merialueilla, mm. Suomelahdella, on ollut useita täysin tyyniä hetkiä ja toisaalta maa-alueilta on päässyt valahtamaan meren ylle kosteaa ja lämpimämpää ilmaa. Pintaveden lämpötila on tällä hetkellä viileän alkukesän johdosta Suomenlahdella avomerellä vaivaiset 9-12 astetta, kun taas mantereen yllä tämänhetkinen ilmamassa antaa edellytykset reilustikin yli 20 asteen lämpötiloille selkeässä ja heikkotuulisessa säässä. Auringon teho on nyt voimakkaimmillaan ja se lämmittää ilmaa myös merenpinnan yläpuolella. Mantereelta saapunut kosteampi ilma, auringon voimakas lämmitys, suuri ilman ja meriveden välinen lämpötilaero sekä heikkotuulinen säätilanne ovat kaikki yhdessä antaneet erinomaiset edellytykset sakeiden merisumujen syntymiselle. Iltapäivän ensitunteina virinnyt merituuli on ajanut sumuja myös etelärannikon tuntumaan, ja mm. Etelä-Helsingin edustalla laivojen sumutorvet ovat soineet poikkeuksellisen ahkerasti sunnuntain aikana. Ajoittain näkyvyys on ollut silmämääräisesti vain sadan metrin luokkaa, jolloin voidaan puhua jo sankasta sumusta.

Merisumun vyöryminen ylle tuntuu kostealta ja hyiseltä iskulta vasten kasvoja. Esimerkiksi Helsinki-Kaisaniemen mittausasemalla lämpötila tipahti sumun vyöryessä ylle ja merituulen viritessä vain 12 asteeseen (Helsinki-Vuosaaressa alle 10 asteeseen), kun taas samaan aikaan aurinkoisella Helsinki-Vantaan lentokentällä päästiin 20 asteeseen.

Kuva 1: Merisumu vyöryy kohti Helsinkiä (kuva: Pekka Pouta, Arabianranta)
Kuva 1: Merisumu vyöryy kohti Helsinkiä sunnuntaina (kuva: Pekka Pouta, Helsinki / Arabianranta)
Kuva 2: Sumu kohosi lämpimän mantereen yllä sumupilveksi (kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki / Kalasatama)
Kuva 2: Sumu kohosi lämpimän mantereen yllä sumupilveksi (kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki / Kalasatama)
Kuva 3: Merellä sumu oli ajoittain sakeaa. Laivojen sumutorvet soivat vähää väliä Helsingin edustalla (kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki / Tervasaari)
Kuva 3: Merellä sumu oli ajoittain sakeaa. Laivojen sumutorvet soivat vähää väliä Helsingin edustalla (kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki / Tervasaari)
Kuva 4: Sumu saapuu Merihakaan (kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki / Kalasatama)
Kuva 4: Sumu saapuu Merihakaan (kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki / Kalasatama)
Kuva 5: EUMETSAT:in satelliittikuvasta nähdään hyvin Suomenlahden sumulautta. Sisämaassa kehittyi kumpupilvisyyttä (kuva: EUMETSAT)
Kuva 5: EUMETSAT:in satelliittikuvasta nähdään hyvin Suomenlahden sumulautta. Sisämaassa kehittyi kumpupilvisyyttä (kuva: EUMETSAT)

Kylminä kesäöinä sumuja myös mantereella

Juhannusviikonlopun yöt ovat olleet vilpoisia koko maassa. Kylminä ja selkeinä kesäöinä myös mantereen yllä pääsee muodostumaan sumuja. Mantereella selkeänä yönä, tyynessä tai heikkotuulisessa tilanteessa, maanpinnan lämpö karkaa nopeasti ulossäteilynä avaruuteen, jolloin maanpinnan yläpuolinen ilmakerros kylmenee. Siinä oleva kosteus tiivistyy vesipisaroiksi ja lopulta sumuksi, jota kutsutaan tässä tapauksessa säteilysumuksi. Viime öiden kosteus ja viileys ovat muodostaneet säteilysumuja paikoin myös sisämaan puolella, ja eteläisen rannikkokaistaleen näyttävät juhannusillan sekä sunnuntaiyön sumut ovat hyvinkin saattaneet olla sekoitus merellä muodostunutta advektiosumua sekä mantereen yllä muodostunutta säteilysumua. Tyyni ja heikkotuulinen sää ovat pitäneet sumut sitkeinä ja pitkäkestoisina.

Maanantaiyönä ilmankosteus on jo hieman juhannusviikonlopun öitä alhaisempaa, mutta sakeita sumuja saattaa yhä siellä täällä muodostua. Myöhemmin ensi viikolla tuulet vähitellen viriävät, joten sumujen muodostus ja pysyvyys hankaloittuvat.

Sujuiko sinunkin juhannusviikonloppusi sumussa?

Foreca Twitterissä: @forecasuomi

Markus Twitterissä: @markusmanty

5 vastausta artikkeliin “Sumu nielaisi Helsingin”

  1. Tänään sumu vähän yllätti kun pyörähdin fillarilla Kaivopuistossa. Olin paitasillaan niin täytyi raapia takkia päälle.
    Komean näköistähän se on, mutta kylmää. Eilen ihan hätkähti, kun oli lähes tyyntä. Oli niin hiljaista. Niin tottunut siihen jatkuvaan tuuleen.

  2. Joo, Markus hienosti kuvaili kesäyötä, lähes kuin F.E Sillanpää. Olisi näitä vuoden pisimpiä päiviä voinut viettää paremmallakin säällä. On lähes kuin marraskuulla- pari astetta lämpimänpää. Tulisi jo se ilmastonmuutos, jolloin lämpötila nousee ja kesät pitenevät.

  3. Täällä Itä-Suomessa oli oikein mukava juhannussää, lähes 24 C. Jos olisi ollut lämpimämpää, olisi jo mennyt epämukavan puolelle. Minkäänmuotoisesta sumusta ei tietoakaan.

  4. Itse olen alkukesän ja tyynen aamujen merisumun Helsingin rannikolla uskonut johtuvan Vantaan joen mukanaan tuoman lämpöisemmän veden haihdunnasta. Kylmässä ilmassa lämpöisestä vedestä haihtunut vesi sitten tiivistyy muodostaen sumua tai merisavua. Tyynessä ja aallottomassa kelissä Vantaan joen vesi ei sekoitu heti meriveteen vaan levittäytyy lämpöiseksi patjaksi meriveden pinnalle. Ilmasta käsin ruskea Vantaan joen vesi erottuu selvästi kirkkaammasta merivedestä. Rajat ovat selvät, samoin kuin sumunkin rajat. Tiedä sitten?

    1. Mielenkiintoinen pointti, Kalle. Toki jokiveden ollessa lämpimämpää suotuisissa olosuhteissa paikallista sumua voi muodostua – talvisin merisavua. Pitääpä tarkkailla ilmiötä joskus!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.