Ohikiitävää on lämpö tää – mitä siitä juhannukseksi jää?

Julkaistu

Tätä kirjoittaessani puoleltapäivin lämpötila on ehtinyt jo kohota mm. Nurmijärvellä yli 23 asteeseen. Voi olla, että hellerajaakin kolkutellaan jossain päin maan etelä- ja kaakkoisosaa iltapäivällä. Jos helleraja ylittyy lauantaina, kyseessä on 2000-luvun tähän mennessä myöhäisin ensimmäinen hellepäivä ja 8. myöhäisin sitten vuoden 1959. Mikäli helleraja ei ylity vielä, seuraavaa kertaa joudutaan odottamaan todennäköisesti juhannuksen jälkipuolelle, ja tällöin tämän kesän ensimmäinen tuleva hellepäivä kilpaileekin mittaushistoriamme myöhäisimmän ensimmäisen hellepäivän tittelistä. Jo huomenna matalapaine sateineen huuhtoo kesäisen lämmön etelästäkin pois ja säätyyppi palaa totuttuun vilpoiseen ja epävakaiseen. Lyhyeksi ja ainoastaan eteläisen Suomen asiaksi jääkin kesälämpö tällä kertaa.

Viileän kesäsään tarjoaa Britteinsaarten korkeapaine

Alkuviikolla Britteinsaarten ylle on muodostumassa pitkäkestoisen oloinen korkeapaine, jolloin Skandinavia ja Suomi ovat jäämässä jälleen matalapaineiden reitille. Helleilma väistyy viikonvaihteessa totuttuun tapaan Pohjois-Venäjälle ja meillä vallitsevana tuulensuuntana on pitkälle ensi viikkoon luode, joka pitää huolen siitä, että kesäisistä lukemista on turha haaveillakaan. Useana päivänä 15 astettakin on tiukassa alkuviikolla etelässä, pohjoisessa matalapaineen jälkipuolella jäädään sateessa alimmillaan 5 asteen vaiheille. Lohdutettakoon sillä, että viime vuoden tapaan lumi- ja räntäsateita ei kuitenkaan ole juhannusviikolla odotettavissa.

Kuva 1: Brittein saarille muodostuva korkeapaine tiputtaa Suomen kylmään kuoppaan. Suomi on useana päivänä ensi viikolla Euroopan kylmin kolkka - jopa Islannissa on ajoittain lämpimämpää.
Kuva 1: Brittein saarille muodostuva korkeapaine tiputtaa Suomen kylmään kuoppaan. Suomi on useana päivänä ensi viikolla Euroopan kylmin kolkka – jopa Islannissa on ajoittain lämpimämpää.

Erilaisia juhannuksia

Myös muiden juhlapyhien tapaan juhannuksen sää on Suomessa vaihteleva. Juhannuksia on vietetty 30 asteen helteissä ja ainakin viime vuonna Lapissa koettiin toinen ääripää, kun maa oli paikoin juhannusaamuna valkeana.

Kuva 2: Juhannusaamu 2014 valkeni paikoin Enontekiöllä ja Utsjoella valkeana (kuva: Liikennevirasto)
Kuva 2: Juhannusaamu 2014 valkeni paikoin Enontekiöllä ja Utsjoella valkeana (kuva: Liikennevirasto)

Tyypillisesti juhannuksena päivälämpötila kohoaa Etelä- ja Keski-Suomessa 20 asteen vaiheille, kaakossa ja etelän sisämaassa hieman sen yläpuolellekin. Pohjoisessakin juhannuksena mitataan 16-19 asteen lukemia. Juhannuksen sateet alkavat olla jo kesäiseen tapaan enemmänkin kuurotyyppisiä; tilastollinen todennäköisyys täysin poutaiseen ja aurinkoiseen juhannukseen on noin 30-40 %. Todennäköisemmin siis ainakin kuurottelee.

Viimeisin erittäin lämmin juhannus koettiin vuonna 1999, jolloin lämpötila kohosi eteläisessä Suomessa jopa yli 30 asteeseen. Merialueita ja pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta hellettä oli koko maassa. Juhannusviikonloppuna esiintyi samaisena vuonna myös rajuja ukkoskuuroja ja esimerkiksi Kokemäellä satoi ukkoskuuron yhteydessä peräti 71,5 mm.

Kuva 3: Juhannusta 1999 sävyttivät poikkeuksellinen helle ja voimakkaat ukkoset.
Kuva 3: Juhannusta 1999 sävyttivät poikkeuksellinen helle ja voimakkaat ukkoset.

Juhannuksen ajankohta on meteorologisessa mielessä mielenkiintoinen, sillä vuosien välinen sään vaihtelu voi olla suurtakin. Ilmakehä on lämpimimmillään vasta heinäkuun loppupuolella, joten jos haluttaisiin pelata varman päälle ja saada maksimaalinen hyöty kesälämmöstä, pitäsi juhannuksen ajankohtaa siirtää kuukaudella eteenpäin. Toisaalta silloinhan keskikesän juhla menettäisi merkityksensä. Onhan juhannus jo vakiintunut kesäpäivänseisaukseen liittyvänä juhlana.

Vastakohtana vuoden 1999 juhannukselle oli vuosi 2014, jolloin juhannuspäivän ylin lämpötila jäi vaivaiseen 14,6 asteeseen. Yöllä hallaa oli eteläisintä Suomea myöden ja yöpakkasiakin esiintyi paikoin.

Kuva 4: Juhannuspäivän maksimi- ja minimilämpötiloja v. 2014.
Kuva 4: Juhannuspäivän maksimi- ja minimilämpötiloja v. 2014.

Miltä näyttää juhannus 2015?

Tuoreimpien ennusteiden valossa olen rajannut kaksi ääripäätä tulevan juhannuksen säästä pois: keskikesän juhlasta ei ole tulossa yhtä koleaa kuin viime vuonna, mutta toisaalta helteetkin näyttävät epätodennäköisiltä. Ensi viikon kolein hetki ajoittunee viikon alkuun ja puoliväliin, mutta juhannusta kohden ilmamassa ehkä aavistuksen verran lämpenee. Toisaalta Suomi kuuluu koko ensi viikon ajan matalapaineiden reitille, joten juhannuksen lämpötilat määräytyvät sen mukaan, sataako vai paistaako.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että matalapaine jää pyörimään juhannusviikonlopuksi Suomen eteläpuolelle, jolloin juhannuksesta muotoutuu epävakainen ja hieman tavanomaista viileämpi. Sateet kuitenkin olisivat enemmänkin kuurotyyppisiä, joten aurinkoakin varmasti mahtuu joukkoon. Toisaalta kuurosateet voivat olla runsaita ja mukana on kesäiseen tapaan myös ukkosia; maan eteläosassa on suurin riski jatkuville sateille. Siinä missä viime juhannuksen maksimilämpötilat jäivät vain 15 asteeseen, on tänä juhannuksena mahdollisuus yltää aurinkoisessa säässä kesäisempiin, 20 asteen lukemiin. Toisaalta sateiden alla on tuntuvasti viileämpää.

Kerro meille ikimuistoisimmasta juhannussäästäsi!

Foreca Twitterissä: forecasuomi

Markus Twitterissä: markusmanty

 

13 vastausta artikkeliin “Ohikiitävää on lämpö tää – mitä siitä juhannukseksi jää?”

 1. Pari kuukautta on odoteltu lämpöä, ja vihdoin sitä saatiin. Yksi päivä. Ja taas kylmää ja epävakaista näkyvissä niin pitkälle kun ennustetta riittää. Kyllä ei Suomen kansaa sää helli. Onneksi itsesuggestion avulla moni uskottelee että kylmä ja sade ovat kivoja asioita ja luonnollekin tekevät hyvää.

  Itse lähden maanantaina koko kesäksi Italiaan. Ei ole siellä aurinko ja lämpö kortilla.

  Hyviä blogeja nämä ovat pääsääntöisesti, kehnolle kelille ei sentään voi mitään eikä se selittelemällä siitä muutu.

 2. Itselle on jäänyt kaikkein ikimuistoisimpana juhannussäänä mieleen viime vuoden juhannus. Arvelisin, että tuollaiset lumisadejuhannukset saattavat jäädä paremmin mieleen, koska ihmisillä on varmaan vahva mielikuva lämpimästä kesäsäästä. Siksi ehkä kylmät juhannukset voivat jäädä helposti mieleen kun taas lämpimämmät juhannukset mielletään enemmän tavanomaiseksi kesäsääksi, koska melko monet ihmiset ovat sitä mieltä, että kesällä kuuluu olla lämmintä. Vahvemmat poikkeamat suuntaan tai toiseen voidaan muistaa helpommin, kuin hetket, jolloin säätila ns. hukkuu tavanomaiseen massaan.

  Viime vuonna juhannuksen aikoihin katselin ilmamassan lämpötiloja ulkomaalaisilta sääsivustoilta koko pohjoisen pallonpuoliskon osalta, niin viime vuonna juhannusviikolla Suomen päällä oli lähes koko pohjoisen pallonpuoliskon kylmimmät ilmamassat. Ilmamassa oli silloin melkein kylmintä mahdollista, mitä koko pohjoisella pallonpuoliskolla oli sillä hetkellä tarjottavanaan.

  Jos tämän kesän säätä ajatellaan niin jäikö helleraja rikkomatta vielä tänäänkin? Ensi viikolla hellettä ei ole näköpiirissä, joten tällä hetkellä seuraava uusi yritys helteiden osalta ehkä juhannuksen jälkeen kesäkuun viimeisellä viikolla. Edellisen väitteeni perustan siihen, mitä olen katsellut ulkomaalaisia GFS-ennusteita. En tiedä kuinka paljon niihin on tässä vaiheessa luottamista juhannuksen jälkeisen sään osalta, mutta siihen suuntaan on siellä hieman viitteitä, että juhannuksen jälkeisellä viikolla saattaisi olla jo kesäisempää säätä laajemmaltikin Suomessa. Mutta tässä vaiheessa en itse uskalla käyttää muuta kuin vahvaa ”Ehkä” -sanaa.

 3. Toivottavasti sataisi. Ainakin täällä Päijät-Hämeessä maa suorastaan huutaa vettä. En muista tällaista kuivuutta.

  1. Samaa toivottaisiin myös Keski-Suomeen, jona ennen vanhaan pidettiin Jyväskylän seutua. Vesisateita luvataan Forecan ennusteissa muutaman päivän päähän, mutta kun tilanne tulee ajankohtaiseksi, niin muutama tippa tuulen mukana tulee.
   En ymmärrä miksi niitä helteitä ja aurinkoisia säitä niin hirveästi halutaan? Normaaliin Suomen kesään jo kasvunkin kannalta kuuluvat vesisateet, mutta jostain ihmeen syystä niitä ei vain tule ainakaan Jyväskylän korkeudelle? Nytkin kun katselen ukkostutkan antamaa sademuodostumaa livenä, niin pilvisyys- ja sadealue on kuin tikkataulu Jyväskylän ollessa napana ja muuten ympärillä satelee. Ja tällaista kevät-kesän kuivuutta on jatkunut jo vuosikausia. Kaivotkin on muutettava pian jokapuolella porakaivoiksi.
   Pitäneeköhän hallaennusteetkaan paikkaansa? Taitaa olla turha työtä peitellä istutuksiaan ennusteiden peloittamina nyt sunnuntaina, mutta kun sääprofeetat kuorossa varoittivat niistä eilen ja toissapäivänä monesta tuutista melkein tunnin välein.:)

 4. Kaisaniemessä ylittyi +20C tunnin ajaksi yhtenä päivänä, graafista päätellen noin 20,2 oli.
  Voidaanko tätä laskea +20C ylitykseksi:)? Tässä sen juuri huomaa, miten käsitys säästä ja kesästä vaihtelee asuinpaikan mukaan.
  Joidenkin mielestä nyt saatiin lämpöä yksi päivä. Jos taas ajattelee, että +20C ylitettiin hiuksenhienosti tunnin ajaksi, niin en ihan ”lämmön saanniksi” sitä tohtisi vielä kutsua. Kova tuuli oli eilen taas.

 5. Tällaista se on kun jokainen vuosi on aina edellistä lämpimämpi [/sarc] . Nyt vaan pitää olla uskossa vahva jotta Aleksin ”lupaamat” pitenevät ja lämpimämmät kesät vielä toteutuu, edes joskus.
  p.s. täällä lounaassa ei ole vielä päästy yli 20° tänä vuonna. FMI rannikkoasema on ~3kilometrin päässä ja se lienee luotettava, eilen korkein oli ~18°. Ei sitten päästy lähellekkään lööppisäätä mitä Forecastakin toitotettiin.

 6. Aha, vai oli juhannus 1999 noin helteinen. Muistan, kun ajelin
  Etelä-Suomessa ja kävin pienillä juhannusjuhlilla – oli tunnelmaa.
  Toisaalta säälin raskaana olevaa tuttavaa, joka sanoi, että
  läkähtyy.
  Onkohan siis juhannus 2015 toisinto viime vuodesta, kun joku
  sanoi tutkineensa, että kylmintä säätä, mitä pohjoisella pallonpuoliskolla
  on tarjolla, hyytävää sekin.
  Hyvää matkaa sinne Italiaan koko kesäksi, hirmuhelteet
  voivat tulla vielä aivan hyvin – valitettavasti.

 7. Kun teille meteorologeille tietokonemallinnus on yhtä kuin todellisuus, niin miten tarkkaan mallinnukset osas ennustaa nämä kaksi erittäin kylmää kesäkuuta 20v sitten? Ja kun Aleksi veti yhtäläisyysviivat ilmaston lämpenemisen ja kahden vähälumisen talven väliin niin voiko nyt samalla logiikalla vetää kahden kylmän kesäkuun ja kylmenemisen välille moiset viivat?

 8. Hmmmm…..Lontoossa joka on muuten brittein saarilla lämpötila tänään 14.6.2015 ollut peräti 14 astetta. On siinä varsin helteistä, eikös?!!

 9. Käviskö niin, että varmana ennusteena Juhannukseksi, kertoisitte vasta Torstaina??

 10. Juhannuksien säistä ei ole yksittäistä kuvaa – siis niin, että vuoden muistaisin. Yhtenä juhannuksena nukahdin laiturille ja aurinko poltti minut tosi pahasti. Jonain muuna juhannuksena vettä satoeli koko ajan ja ei viitsitty edes kokkoa sytyttää – ettei kastuttaisi enempää kuin pakko.
  Mutta kylmä kesäkuu 1982 on jäänyt mieleen. Villapaita oli otettava käyttöön, luntakin satoi alkukuusta, yöpakkasia ja hallaa alvariinsa. Satoi varmaan joka päivä – siis varmaan juhannuksenakin. Mutta heinäkuun 10. päivä taivas kirkastui ja seuraavana päivänä alkoi kuuden viikon sateeton, lämmin, ajoittain helteinenkin jakso. On jäänyt mieleen, sillä toinen poikamme syntyi 11. päivä – ja sideharsovaipat kuivui ulkona pyykkinarulla ihan hetkessä.

 11. Viileä juhannus on ihan ok. Hukkumiskuolemia tulee vähemmän ja juhlinta on rauhallisempaa. Tosin ymmärrän, ettei mökillä välttämättä ole kovin kivaa koko suvun kanssa sadetta pidellä.

  Helteitä ehtii tulla myöhemminkin, ja todennäköisesti taas liiankin kanssa. Kummasti osuu aina yhteen työpaikan ilmastointilaitteen toimimattomuus ja helleaalto. Niitä hikisiä iltapäiviä ei ole kyllä edelleenkään ikävä yhtään.

 12. Jipii! Ukkosta juhannuksena!
  http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/juhannuksen-ennusteessa-kaanne-huonompaan-ukkosiakin-tulossa/5187844

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.