Keltainen toukokuu

Julkaistu

Kuukaudet vierivät, ja nyt on toukokuun vuoro näyttää parhaat puolensa. Kevät on ollut meillä melko epävakainen ja viime päivinä runsaat sateet ovat jälleen kastelleet maata siellä täällä, mutta siitepölyallergikot tuskin valittavat. Vaikka auringonpaistetunteja onkin paikoin kertynyt niukahkosti, ovat päivät jo pitkiä ja illat valoisia. Aurinkoisina hetkinä tuntuu jo lämpöiseltä – lämmittäähän aurinko jo tähän aikaan vuodesta samalla teholla kuin elokuussa. Aurinkoisella säällä saattaa jo ruskettuakin ja polttaa nahkansa, sillä eteläisessä Suomessa UV-indeksi on jo kohtalainen pilvettömällä säällä. Yli tunnin oleskelu auringossa voi kärventää herkemmän ihotyypin.

Kevät on edennyt tänä vuonna maltillisesti, minkä myötä luontokin heräilee hitaasti mutta varmasti. Luonnon heräämistä onkin ollut ilo seurata, kun olen aloittanut taas kesäisen pyöräily- ja lenkkeilyharrastukseni. On kutkuttavaa jokaisella ulkoilureissulla huomata, kuinka luonnossa on tapahtunut jotain uutta ja vehreys lisääntyy. Ensin tulivat leskenlehdet, sitten valko- ja sinivuokot ja nyt lehtipuut puskevat varovaisesti kirkkaanvihreitä lehtiään esiin. Osa puista vielä ujostelee, varsinkin kylmien vesistöjen äärellä, mutta hiljalleen lisääntyvä lämpö rohkaisee luontoa ottamaan pian taas seuraavan askeleen. Toisaalta on muistettava, että Suomi on pitkä maa: siinä, missä eteläisessä Suomessa ruohikko ja puut vihertävät jo lupaavasti merkkinä lähestyvästä kesästä, pääsee Lapissa vielä hiihtämään yli puolimetrisille hangille. Esimerkiksi Kilpisjärvellä ja Kittilässä lunta on vielä yli 70 cm.

Keltainen ja monen muunkin värin täyteinen toukokuu on saapunut, joten nautitaan siitä. Jätän lörinät tällä kertaa lyhyeen, sillä kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Toukokuu on kaunista aikaa, eikö vain:

Kuva 1: Ilta-aurinko ja tuoreen lehden tynkä Helsingin Aurinkolahdessa.
Kuva 1: Ilta-aurinko ja tuoreen lehden tynkä Helsingin Aurinkolahdessa.
Kuva 2: Kevätilta pimenee Helsingin Kaivopuistossa vappuiltana.
Kuva 2: Kevätilta pimenee Helsingin Kaivopuistossa vappuiltana.
Kuva 3: Puut vihertävät jo lupaavasti Helsingin Seurasaaressa.
Kuva 3: Puut vihertävät jo lupaavasti Helsingin Seurasaaressa.
Kuva 4: Toukokuun väriloistoa Seurasaaressa.
Kuva 4: Toukokuun väriloistoa Seurasaaressa.
Kuva 5: Tammi, kallio ja kalastaja toukokuisena iltana Helsingin Mustikkamaalla.
Kuva 5: Tammi, kallio ja kalastaja toukokuisena iltana Helsingin Mustikkamaalla.
Kuva 6: Punainen toukokuu?
Kuva 6: Punainen toukokuu?
Turku 7: Kirsikkapuut kukoistavat Turun Aurajoen rannassa.
Kuva 7: Kirsikkapuut kukkivat Turun Aurajoen rannassa.

 

Mikä on sinusta kevään paras hetki ja kuukausi?

Ps. Ihanaa äitienpäivää kaikille Suomen äideille!

8 vastausta artikkeliin “Keltainen toukokuu”

 1. On ollut kanssa mielestäni hieman epävakainen ja pilvinen siten tämä kevät. Ja samaa ennustaa seuraavat parisen viikkoa. Ei ollenkaan mukavaa tällainen. Tahtoo kuumaa ja kuivaa.

 2. Normikeleissä mennään, minulle kelpaa. Muutamat viime keväät olleet turhan kuivia ja lämpimiä.

 3. Mieltäylentäviä kuvia !
  Alkukesä on tietenkin parasta aikaa. Kaikki on vielä edessä. Kehitys näkyy jokapäiväisenä ja linnut antavat ilmaiskonserttejaan. Valoisuus tunkee myös puseron alle ja kanssakulkijat näyttävät iloisemmilta. Tätä toivoisi pitkään ja miksei useammin. Onneksi sentään kerran vuodessa :)

 4. kevät on sahaamisen takia huonoin vuodenaikamme talvikin parempi jos on samanlaista kuin kaksi edellistä talvea – viime talven joulu liian luminen eli viikkokausia lauhaa ja harmaata kesä on parhaimmillaan silloin kun on viikkokausia hellettä kuumaa ja kuivaa syksy on parhaimmillaan silloin kun maan eteläosassa ei ole sitä valkoista turhaketta näköpiirissäkään vaan tihkusateita ja lämpötila 10 asteessa yötäpäivää viikosta toiseen lumetonta ja harmautta.

  Toivottavasti kesä olisi kuumuuden kulottamaa keltaista ja kunnon sateita tulisi vasta lokakuussa ja ukkosen kanssa kuten 2006 ja 2011 ukkosta lokakuussa = lumeton joulu

 5. Tuntuu että lokakuusta lähtien on ollut pilvistä, jos ei sateista, ja lämpötila 0-10 asteen välillä. Vaikka ollaan näin pitkällä keväällä lämpötila ei jaksa nousta edes 15 asteeseen. Aurinkoisia päiviä on ollut yhden käden sormilla laskettava määrä. Toista on ollut Keski-Euroopasta etelämpään. Tosi masentavaa ja samanlaiselta näyttää jälleen tuleva viikko. Saapuu taas yksi matalapaine joka jää pyörimään Suomen ympärille tyhjentäen itsensä päällemme ilkikurisesti.

  Suomen ilmasto on kyllä täydellinen jackpot sellaiselle henkilölle joka ei tykkää auringosta ja lämmöstä – niitähän tuntuu riittävän. Maakellari = Suomen ilmasto (pilvinen, harmaa, sateinen ja kylmä).

  Löytyyköhän mistään näin surkeaa ilmastoa jos otetaan vielä väestömäärä huomioon?

  Katsokaapa vaikka Watson Lakea joka on noin suurinpiirtein samalla leveyspiirillä kuin eteläinen Suomi – ilman golfvirtaa: http://www.foreca.fi/Canada/Watson_Lake/tenday

  1. Mene Norjaan ja varsinkin länsirannikolle..:)

   1. ..toinen vaihtoehto on Islanti, varsinkin saaren lounais- ja eteläosat…:)

  2. Itsekin ihmettelen välillä, miten moni tuntuu vähän perverssin oloisesti toivovan kylmää, harmaata ja kosteaa säätä aurinkoisen lämmön sijaan. Olisiko niin, että tällaiset yksilöt ovat sitten valikoituneet asumaan pohjolan perukoille? Raikas sää on minulle suunnilleen kuivaa 15-20-asteista, viisiasteinen vesisade taas jotain ihan muuta, joka ei ulkona olemiseen houkuttele yhtään pakollista enempää.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.