Pakkanen vyöryy etelään asti. Lunta!

Julkaistu
Hyötyliikuntaa tai ainakin -ulkoilua ja syksyisiä metsäkokemuksia on tarjolla. Puolukkasato kypsyy kunnolla vasta marjojen palelluttua pakkasessa. Kuva: MarreKrisu/pixabay.
Hyötyliikuntaa tai ainakin -ulkoilua ja syksyisiä metsäkokemuksia on tarjolla. Puolukkasato kypsyy kunnolla vasta marjojen palelluttua pakkasessa. Kuva: MarreKrisu/pixabay.

Täällä vuodenaikojen maassa ainakin iltapäivälehtien tarjoama säämaailma on mullistunut äärilaidasta toiseen – kerralla. Helteen paikan on vienyt lumi. Ensilumi. Kesän koipussiin panon viimeinen niitti. Superlunta ei vielä ole silmiini osunut. Kun lööppi julistaa, että lunta sataa ”täällä”, niin sen voi äkkiä ajatella tarkoittavan, että todellakin juuri ”täällä” eikä ainoastaan lehden sivuilla erikseen ilmoitettavissa paikoissa. Pohjois-Lappi riittää tähän oikein hyvin. Mutta ehkä tällainen vähän ronskimpi tiedotusote on tarpeen, jotta jokainen ymmärtää lämpimien säiden olevan ohi. Kyllä talven tulo on huomioitava asia monella tavalla. Hyvä ajokelikään ei ole enää itsestään selvää. Nyt sitä säätä vasta kannattaa seurata. Vaikka helle voi tappaa, talvi ja liukkaus sitäkin varmemmin.

Vielä tämä lauantai ja huominen sunnuntai ovat suunnilleen totuttua, tosin sunnuntaina suuri osa Lappia on jo kylmän kourissa. Sateet yleistyvät vähitellen. Maanantaiaamuna Lapissa on pakkasta, paikoin yli 5 astetta. Maanantaina iltapäivällä Suomenlahden rannikolla ja Lappeenrannassa on vielä viitisentoista lämpöastetta, muuten on jo selvästi aiempaa kylmempää. Forecan ennusteista näkee, kuinka kylmää. Myös sateita tulee sään kylmetessä, maanantaina ne alkavat painottua enää etelään ja itään. Sateiden olomuotoon on jo otettava varauksia muuallakin kuin Lapissa. Näin ainakin tiistaiaamua kohti myös idässä.

Kylmintä on tiistaina ja keskiviikkona, jolloin yö- ja aamupakkasta on käytännössä koko maassa, etelässäkin on etenkin keskiviikkoaamuna jopa useita pakkasasteita. Tähän ei luonto voi olla reagoimatta, joten vielä se ruska puista ja puskista pusertuu. Niin ikään puolukoiden ja karpaloiden ystäville sään kylmeneminen on hyvä uutinen.

Syksyyn voi mahtua vielä monenlaista säätä, mutta yksi muutos menee vain yhteen suuntaan: auringonvalo vähenee ja samalla sen lämmitys. Ilmamassat itsessään voivat olla vielä hyvinkin lämpimiä, mutta ilmakehän rakenteen kannalta samanlainen säätila, joka kesällä tuottaa lämmintä auringonpaistetta, alkaakin vähitellen suosia hälvenemättömiä sumupilviä ja vaikka tihkusateita. Mutta nyt on vasta syyskuu, ja kuten yleistä tietoa on, vielä lokakuussa voi olla parhaimmillaan kuulaan kauniita syyspäiviä, aika lämpimiäkin. Mutta öitä ja aamuja ei tietenkään enää mikään lämmitä.

 

Puolukan ravintoarvot: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=440

 

Kuvan linkki: http://pixabay.com/fi/puolukka-%C3%A4mp%C3%A4ri-noukkuri-poimuri-317074/

 

7 vastausta artikkeliin “Pakkanen vyöryy etelään asti. Lunta!”

 1. Eilen ja tänä aamuna forecan ennuste ”povaili” pakkasaamuja jo sunnuntai-maanantai yöksi etelää myöten. Nyt juuri kun ennustettanne katselee, on vedetty ”länkiä kaulaan” niin sanotusti:)
  Jää nähtäväksi pitääkö edes tämän hetkinen ennuste paikkaansa? Vahinko niille ihmispoloisille, jotka toimivat ennusteluittenne mukaisesti.

  1. Ennusteet muuttuvat oikeasti jopa saman päivän aikana, koska ne tarkentuvat. Kahdesti vuorokaudessa lasketaan aina uudesta lähtötilanteesta uusi ennuste ilmakehän käyttäytymisestä. Pelin henki on se, että uudempi ennuste kumoaa edellisen tai edelliset. Aina, kun ennustetaan, se tapahtuu siihen asti käytettävissä olevan tiedon nojalla. Jos ennusteet paljon heittelehtivät, sekin on tietoa. Ei pidä jäädä itkemään maahan kaatunutta maitoa, vaan kannattaa olla ajan tasalla. Planeettamme ilmakehä kun ei ole se tämän maailman yksinkertaisin tekele. Hyvää syksyä.

 2. :) ”Vyöryä” näyttää olevan muotiverbi tänä syksynä. Siinä on uhkaava ja pelottava ”sävy”: olemmehan tottuneet käyttämään sitä aiemmin esim. maanvyöryn yhteydessä. Ja kyllä joskus näyttää siltä, että pilvetkin vyöryvät.

  Onni onnettomuudessa: mahtavatko hyttyset ja punkit vielä tänä syksynä herätä eloon yhden tai kahden pakkasyön jälkeen? Olisi toivottavaa, että niistäkin kiusankappaleista päästäisiin eroon – nyt, kun useimmat hyönteissyöjätkin ovat muuttaneet etelään….

  1. Myös hirvikärpäset vähenesivät muutaman kunnon pakkasyön jälkeen. Keski-Suomessa paikoin on ilma sakeana näistä pirulaisista. Täytyy olla aika ”kovis”, joka niitä häiriköitä ja syöpäläisiä kestää sieni- tai puolukkametsässä.:)

   Hyvää syksyn jatkoa myös Juha Föhrille!

  2. Siksi sen ”vyöryä”-verbin siihen laitoinkin. Sananvalinnoilla myös manipuloidaan tehokkaasti. Pakolaisvyörystä ei kai sentään enää puhuta. Mutta jos neljäs valtiomahtikin valjastetaan vaikka pelkkään rahan tekemiseen omistajille, niin sitten vyörytään. Aivan varmasti seuraan, kasvattaako tällainen otsikko mielenkiintoa juttua kohtaan. Siitä siis kyse.

 3. Joo, kyllä ne talven aikana todetut keuhkokuumeet , liukastumiset, ja sydänkohtaukset lumitöissä tappaa varmasti enemmän kuin kesän helle.

  Ensi viikonlopulle on muuten luvattu Helsingin seudulle +15 , joten se siitä ’talvesta’. Voisi muistella iltapäivälehdet sitäkin, että Helsinkiin satoi ensilumi viime talvena vasta tammikuussa, ja silloinkin melko vähän.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.