Torstaina rytisee ja meteorologia hermostuttaa

Julkaistu
Lightning3
kuva: U.S. Air Force photo/Edward Aspera Jr., Wikimedia Commons

Olen hermostunut, sillä huomenna torstaina ukkostaa, rajusti. Ei, en pelkää ukkosta, vaikka ymmärrän kyllä, ettei se ole kaikkien mieleen. Suhtaudun ukkoseen tieteellisellä mielenkiinnolla ja kaivattuna helpotuksena helteeseen. En kuitenkaan jaa sitä innostusta, jolla monet kollegani suhtautuvat rajuilmoihin – esimerkiksi tähän blogiin oivallisia tekstejä myrsykybongauksesta kirjoittanut Markus. Kiinnostukseni on aina liikkunut enemmän synoptisella tasolla: rintamissa, matalapaineissa ja suihkuvirtauksissa.

Koen olevani heikoilla jäillä ukkosta ennustaessani. Talvisiin sadealueisiin verrattuna kesäinen rajuilma on kovin paikallinen, äkkinäinen ja huonosti ennustettava ilmiö. Tiedän suunnilleen alueen, jossa rajuimmat ukkoset huomenna kehittyvät – Tampereen seudulta kohti Kainuuta ulottuvalla alueella – vaikka mahdollisuus ukkoskuuroihin on kyllä päivän kuluessa koko maassa. Ukkoset liittyvät kylmään säärintamaan, joka kulkee päivän aikana Suomen yli lännestä itään.

Tuntuu, että ennustamisen lisäksi pitäisi osata kertoa myös, mitä tapahtuu. Pitäisi tietää, lakoaako metsää neliökilometreittäin vai uutisoidaanko tällä kertaa rankkasateen aiheuttamasta kaupunkitulvasta. Mieluiten kaupungin tarkkuudella, kiitos! Kerran jos toisenkin on säämalli johtanut harhaan, ja voimakkain ukkossolu on ollut liikkeellä aivan toisella suunnalla, kuin minne katse on kiinnittynyt. Parhaimmillaan rajuilmoista varoittaminen onkin sääseurantaa tutkalla, jolla voidaan tunnistaa mahdollisesti vahingolliset ukkoset ja varoittaa niiden kulkureitille jääviä alueita. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tällainen järjestelmä on hyvin pitkälle kehittynyt, vaikka ovat toki rajuilmatkin siellä aivan toista luokkaa.

Torstain saderintama myös viilentää sään hetkeksi. ”Viileä” on tässä yhteydessä suhteellinen käsite, sillä se merkitsee sitä, että perjantaina lämpötilat ovat etelässä 25 asteen paikkeilla ja muuallakin enimmäkseen 20 asteen yläpuolella. Melkein samoin tein alkaa lämmetä uudelleen, ja maanantaina maan länsiosaa kolkutteleekin jo iltapäivälehtien superhelteeksi ristimä ilmiö. Siinä saatetaan mitata todennäköisesti kuluvan kesän korkein lämpötila, ehkä jopa 33-35 astetta.

Joko siellä rytisee?

19 vastausta artikkeliin “Torstaina rytisee ja meteorologia hermostuttaa”

 1. Sysmässä alkoi jo hieman verrytellä, mutta vielä on aika kesyä verrattuna eiliseen… Katsotaan sitten mitä huominen tuo tullessaan.

 2. Jyväskylässä MM-rallikansa on joutunut jo ottamaan ensimaistiaisensa ukkosesta. Enimmäkseen solut ohittivat tänään illalla kaupungin pohjoispuolelta koilliseen liikkuen ja kaupungin ympäristössä saatiin vain hajanaisia sateita. Huominen onkin ehkä sitten kahta tai kolmeakin kauheampi.. jää nähtäväksi.

 3. ”Rytisee”?! Tjaa, täällä Tampereen Onkiniemessä on ”rytissyt” viimeiset reilun puoli vuotta joka Jumalan päivä, eilenkin 3 kertaa. On se hukkaputken räjäyttely niin ihanaa… Pientä se on yksi ukkonen siihen verrattuna, joten bring it on.

 4. Täällä torstaiaamu rauhallinen, tyyni, aurinko paistelee usvan läpi. Eilen pikkusen sateli ja jyrähteli, mutta maa ei esim. kuusten siimeksessä kastunut ollenkaan.
  Olemme kuitenkin varautuneet tämän päivän ukkosiin ja – sähkökatkoihin. Täällä päin sähkölinjojen läheisyydestä ei ole moneen vuoteen karsittu puita – ja myrskyssä on suuri mahdollisuus, että varsinkin ojan varsien korkeammat männyt kaatuvat, koska juuret ovat osaksi poikki. Myös istutusmänniköissä on ”lakoontuminen” vaarana, koska niiden juuret ovat jääneet kehittymättä… korkeutta ovat kasvaneet suhteettomasti.
  – – Tätä kirjoittaessani aurinko meni pilveen… Sääennusteet taitavat osua kohdalleen!

  1. Eilen, 31.7 Kouvolassa oli kohtalaisen ärtsy kuuro. Voimakkain sade meni hieman ohitse Tykkimäestä mutta puita kaatui, tavaraa lenteli ja näytti hieman kattohuopaakin kuoriutuneen mökin katosta. Meteorologit eivät todellakaan varoitelleet turhaan. Oli myös nopeasti liikkuva ko sääilmiö.

 5. voi jeesus näitä teidän sääennustuksia, ei osu eikä uppoo. tätä kesän suurinta ukkosilmaa on taas ootettu usean päivän… ainoa missä se näkyy on, forecan säätiedotus, ilmatieteenlaitos väittää toisin ja niin näyttää real time lightining-myös . ei salaman salamaa vaikka pitäis salamoida niin vimmastusti pohjoispohjanmaalla just ny… hehe toissa päivänä ol ennustettu ukkosta 24 ajalle… joo tuli sitä puol tuntii koko vuorokauden aikana. arpapeliä teidän touhu

  1. Meillä meni Forecan ennuste oikein, ukkosta piti olla kl 19:00 alkaen. Ja oli :)

 6. Ukkoset näyttävät olevan tämän hetken suosituinta tavaraa, joskin minä en niistä ole niin kiinnostunut. Eivätpä ne näytä muutenkaan eksyvän ikinä pääkaupunkiseudulle.

  Minua kiinnostaisi, kuinka &%€metin kauan tästä karmeasta helteestä oikein joutuu kärsimään. Kun netin ennusteita selaa, niin näyttää, että 30:n helteitä jatkuu niin kauan kuin ennusteita ylipäänsä riittää. Miten se oikein voi olla mahdollista? Muistan kuukausia, jolloin koko elokuu oli helteinen, mutta miten näin hirvittävän kuumaa voi jatkua ja jatkua? Onko sinulla mitään arviota, kuinka kauan?

  Minulle nämä kelit edustavat kesäsäätä suoraan helvetistä. Alkukesän arktiset puhurit eivät ole mitään tähän verrattuna – ainahan sitä pystyy pukeutumaan – mutta kun kostea kuumuus ympäröi heti heräämisestä lähtien ulkona ja sisällä, niin ei sitä meinaa jaksaa. Enkä ole suinkaan mikään huonokuntoinen rullatuolimummo.

  1. Häh? Ei näytä eksyvän ikinä pääkaupunkiseudulle? Taisit nukkua viime yönä melko sikeästi. Ainakin Viikin yllä oli kunnon rähinä päällä, vaikka menikin nopeasti ohi.

  2. Helle on tosiaan ollut poikkeavan pitkäkestoinen. Nyt näyttää että käsillä ovat viimeiset ”kolmenkympin päivät” – ennen ensi kesää ei varmaankaan ole näin lämmintä. Torstaina lounaasta saapuva ukkosrintama viilentää sään hetkeksi aivan kuten viikko sitten. Helteitä kuitenkin piisaa ensi viikkoon, tämänhetkisen ennusteen mukaan keskiviikon paikkeille. Tähtitieteellinen fakta on joka tapauksessa, että yhä hellepäivät käyvät elokuun edetessä yhä harvinaisemmaksi.

 7. Eckerön satamassa ukkosrintama tuli kuten ennustettu klo 8. Nyt klo 9 sataa myös kuten ennustettu joten ennusteet pitää. Tämä johtuu varmasti siitä että ennusteita myös päivitetään jatkuvasti. Klo 6 kun herättiin ei ollut ukkosta ennusteessa mutta se ilmestyi noin klo 7. Olimme lähdössä satamasta mutta päätimme odottaa.
  Ennusteita, karttoja jne. pitää lukea ja osata tulkita mutta internet on tuonut meteorologin paljon lähemmäksi ainakin veneilijöitä. Siksi ihmetyttää miksi ei merisäätä erikseen kerrota esim. TVssä.

  Moshulu.org

  1. Eikös se ollutkin niin,”että Reiska saa puoli raa´oista Eckeröistä ripulin”?:))

  2. Veneilijöillä todellakin on moninverroin paremmat säämateriaalit käytettävissään kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten! TV:n aikarajojen puitteissa ei ole mahdollista (eikä kiinnostavaa?) esittää yhtä tarkkaa selontekoa meri- ja veneilysäästä.

 8. Vaasa on autuaan tietämätön kaikista ukkosista. Oikeastaan kaikki tähänastiset ukkosrintamat ovat ohittaneet Vaasan. Eilen jyrisi pari kertaa ja satoi mutta siinäpä se… Tukalan kuuma ja kostea on kuitenkin ilma tänäänkin.
  Ei turhaan kehuta Vaasan olevan Suomen aurinkoisin kaupunki.

  1. Pakko vastata tähän että eilenhän se sitten repesi teilläkin. Tuulen suunta oli edullinen kuurojen pääsylle Vaasaan. Varsinkin alkukesästä teillä usein viileä meri suojaa ukkosilta, samoin kuin esim. Helsingissä.

 9. Unohdin tuossa aamuisessa kommentissani kertoa sijaintini: asustamme Naantalin saaristossa… missä ei edelleenkään ole tänään satanut eikä ukkostanut. Myös ennustetta on muutettu: oranssi pohjaväri paikallissäässä on muuttunut vaalean siniseksi ja valkoiseksi. Kiitos päivityksistä!
  Joku väittää, että radiomastot ohjaisivat pilvien tai ukkosrintamien kulkua? – Joskus se tuntuu pitävän paikkansa: sateet näyttävät sitä ja lähimaastoa kiertävän – mutta silloin, kun osuvat kohdalleen – ne kyllä tuntuvat…
  PS. Voikohan tähän lisätä kuvaa? – Kokeilen nyt vaikkapa pelkkää URL-osoitetta:
  http://lh4.googleusercontent.com/-oP1y3fEbGU8/U9nQ9_SbqgI/AAAAAAAAixI/70_uhKdAN98/s999/_1060.jpg
  Tuossa pitäisi näkyä tämän aamun otokseni aamutaivaalta.

  1. Kiitos kuvasta! Meteorologisin perustein en usko, että mastot pystyisivät vaikuttamaan pilvikehitykseen – paljon merkittävämpiä sen kannalta ovat yläpuolella sijaitsevan 10 km:n paksuisen ilmakerroksen lämpötila- ja kosteusolosuhteet. Mutta kyllä sitä usein tämänsuuntaisia teorioita kuulee paikallishavaitsijoilta.

 10. Eipä sitten taaskaan ukkostanut eikä edes satanut Lahdessa. Alkaa mennä luotto näihin ennusteisiin.

 11. Tähän on kyllä vielä ihan pakko vastata että en ole enää se sama ”epätoivoinen Ukkosbongari”(katso Juha Föhrin kirjoitus Heinäpouta hellii lomalaisia). Kerrassaan mahtava show!!! Rajua, peräti jatkuvaa salamointia, rankkasateita, tuulenpuuskia, aah. Se oli kesän ainoa hyvä ukkonen.

  Seuraavaa hyvää ukkoskesää odotellessa
  (Iloinen) Ukkosbongari

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.