Sääpäiväkirjoista tulevaan helleaaltoon

Julkaistu

Oli vuosi 1998, kun eräs kasvuikäinen poika kävi vielä ala-astetta. Biologian ja maantiedon tunnilla saimme kerran tehtäväksemme kirjata viikon ajan säähavaintoja, joihin tuli merkitä mm. iltapäivän lämpötila, säätyyppi, tuulen suunta ja sen arvioitu nopeus. Tehtävä osoittautui niin mieluisaksi, että sääpäiväkirjan pitäminen venyikin allekirjoittaneella viikon sijasta kuuden vuoden mittaiseksi harrastukseksi. Vähitellen mukaan tuli myös muita tutkittavia suureita, kuten sademäärä, päivän alin ja korkein lämpötila, veden lämpötila ja pilvisyyden määrä.

11-kesäisenä hankin viikkorahoillani digitaalisen lämpömittarin, joka tallensi päivän ylimmän lämpötilan. Tuulen nopeus ja suunta minun oli arvioitava itse, ja käytin siihen yksinkertaista boforiasteikkoa (0-12). En tiedä, olivatko sademäärähavainnot kovinkaan valideja, kun omatekoinen amatöörisademittari sijaitsi kahden pihakoivun läheisyydessä. Talvisin puolestaan iskin hankeen puukapulan, joka mittasi lumensyvyyttä 70 senttimetriin saakka. Erään helmikuun lumisateet yllättivät kuitenkin runsaudellaan, ja asteikko ylittyi. Apuvälineitä tarvittiin.

Säähavaintoja heinäkuulta v. 1999
Säähavaintoja heinäkuulta v. 1999

Harmittaa, kun säähavaintoharrastus päättyi vuoteen 2004. Musiikki, urheilu ja kaverit veivät mennessään, ja toisaalta digitaaliset säähavainnot yleistyivät kovaa vauhtia. Jälkikäteen ajateltuna olen enemmän kuin tyytyväinen, että minulla on kotipaikkakuntani säähavaintoja kuuden vuoden ajalta. Viime viikkojen koleina kesäpäivinä oli kiva pläräillä vanhoja säävihkosia läpi ja katsella, kuinka joskus olen samaan aikaan kesäkuusta kirjannut 30 asteen lukemia ja voimakkaita ukkosia. Erityisesti mieleen on jäänyt eräs heinäkuinen päivä: 5.7.2002 keskisenkin Suomen yli pyyhälsi Unto-myrsky, jota edelsi hyvin kosteannihkeä ja kuuma iltapäivä. Tällöin pahimmat syöksyvirtaukset olivat itäisessä Suomessa ilmeisesti 40-50 m/s, mutta kyllä puita kaatui lännempänäkin. Ukkosen jyrinä oli rajua monta tuntia ja kaatosade taukoamatonta. Havaitsin myös mahdollisesti pienen trombin alun. Tai lopun.

10496184_10204384654239825_3006054823755851405_o
Säähavaintoja vuodelta 2002.

Oletko sinä pitänyt sääpäiväkirjaa ja millaisia havaintoja olet tehnyt? Onko jokin sääpäivä erityisesti jäänyt mieleesi havaintoja tehdessäsi?

Suursäätila muuttuu – helteet puskevat Suomeen

Sääpäiväkirjoista suursäätilaan ja Suomen säähän. Suursäätila muuttuu vihdoin Euroopassa: Pohjois-Atlantille on muotoutumassa matalapaine ja Venäjälle korkeapaine viikonlopun aikana. Suomeen ilmavirtaukset käyvät jatkossa siis etelästä aina Välimereltä saakka. Jo lauantaina voi lännessä mennä helleraja rikki, mutta laajemmin sunnuntaina. Aluksi sää näyttää melko aurinkoiselta, mutta Suomen länsipuolella vaaniva matalapaine voi melko piankin puskea sateita ja ukkosia läntiseen Suomeen – ehkä tämä lienee enemmänkin vasta ensi viikon asiaa. Lämmin mutta epävakainen säätyyppi näyttäisi pysyttelevän Suomen yllä myös ensi viikolla, mikä mahdollistaisi jälleen toukokuun lopun kaltaiset rajut ukonilmat.

Viikonvaihteessa Suomeen virtaa helleilmamassaa etelästä. Kuvan 850 hPa:n lämpötiloja, joihin voi selkeässä ja heikkotuulisessa säässä lisätä n. 17 astetta heinäkuun alussa. (Kuva: ECMWF/GFS/Foreca)
Viikonvaihteessa Suomeen virtaa helleilmamassaa etelästä. Kuvassa 850 hPa:n lämpötiloja, joihin voi selkeässä ja heikkotuulisessa säässä lisätä n. 17 astetta heinäkuun alussa. Kuvassa eurooppalaisen ja amerikkalaisen mallin näkemys ilmamassalämpötiloista ensi viikon alkupuolella – hellettä pukkaa siis (Kuva: ECMWF/GFS/Foreca)

Ps. Tiesitkö muuten, että voit tarkkailla menneen päivän, viikon tai vaikka kuukauden kylmintä, lämpimintä ja sateisinta paikkakuntaa Forecan Säätriviasta. Suosittelen!

13 vastausta artikkeliin “Sääpäiväkirjoista tulevaan helleaaltoon”

 1. Helteiden mukana tulisi ukkosia tänne Ouluunkin, vai?

 2. Vaikea sanoa, milloin ja missä tarkalleen, mutta helteiden myötä voimakkaidenkin ukkosten mahdollisuus saattaa kasvaa ensi viikolla.

  1. Kiitos tiedoista, katsoin itsekin, että vielä alkuviikosta ei suuret CAPE-arvot yllä. :(

 3. Kiitos kivasta bloggauksesta – ja myönteisestä suursäätilaennusteesta :)

  Miltä näyttää Suomen länsirannikon ilma heinäkuun puolivälistä elokuun alkupuolelle? Uskallatkos ennustaa sinne asti? Ja millä varmuudella tuollaisen ennusteen voi antaa – onko todennäköisyys noin pitkällä aikavälillä 10% vai 30%?

  1. Heitä kolikolla.
   Onhan siellä malleissa keikkunut sitä lämpenemistä viimeiset kolme viikkoa, mutta on aina siirtynyt hamaan tulevaisuuteen ja korvautunut syyssäällä.

   1. Näin se vähän on ollut, tosin tuntuu ettei ole tarvinnut 2-3vk päähän katsoa ennusteita, mikä on muutenkin arpapeliä. Kun jo 2-3 vrk kohdalla on ennusteet heittäneet sitä ”härän reisien takaosan välistä osaa”. Nyttenkin tälle keskiviikolle vielä vkl näytti ennusteet aurinkoa, nyt on kuitenkin samanlaista kuin 2 mennyttä viikkoa, eli vesimahaisia pilviä roikkuu matalalla ja aurinkosta saattaa välillä nähdä minuutin vilauksen, jos sitäkään. Samalla lämmötkin on 5 astetta alemmat.

    1. Jospa ennustaminen helpottuu joskus 2050-luvulla kun pohjoisnapa on siirtynyt pysyvästi Siperiaan a Suomi ikiroudan aikaan – tai sitten ainaiseen tropiikkiin ;)

 4. MTV Sään 14 päivän ennusteessa huomaan tosiaan lämpötilassa tasaista laskua ainakin täällä Oulussa. Mutta miten tosiaan on niiden lännen ukkossateiden laita, mitkä näköjään olit, Markus, maininnutkin jo (linkki: http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/heinakuun-ennuste-helle-alkaa-viikonloppuna-jatkuuko-lampo/3499666 ), jos saan kysyä?
  Tiedätkö tarkemmin?
  Ja sitten myös siitä, että tosiaan ku on joskus ollu kahden-kolmen-neljän päivän päähän Forecassa ennusteessa että ukkosta, ja sitten kyseisenä päivänä ei ole ollut ukkosta koko maassa. Sama ois vähän niinku että kolikkoa heittäis, tosiaan. Kaikkihan kuitenkin tietävät että jos joku pyytää Forecalta ennusteen kuukauden päähän, niin viikon jälkeen ois aivan sama antaa tikan ja tikkataulun ratkaista sataako vai paistaako. Pahimmillaan ennusteet menevät aivan päin puuta. Ja tästä ei kukaan Forecan meteorologi pidä asiasta närkästyä, esitin vain oman mielipiteeni. Mutta nyt itse sorrun myös tähän kyseiseen asiaan. Että uskallatko ennustaa heinäkuun loppuun saakka, mikä on voimakkaan ukkosen todennäköisyys Oulun korkeudella asti?

 5. Hyvä vuosi kaiken kaikkiaan. Ei tarvinnut omakotilaisten uhrata sosdemien ja kokoomuksen nostaman energian hintaan eurojansa lauhan talven takia ja eikä sikakalliilla sähköenergialla viilentää asuntojaan superhelteiden takia.:))

  Toivottavasti säät jatkuvat perussuomalaisittain eteenkinpäin ilman mitään ääri-ilmiöitä sään suhteen. Maltti on valttia säidenkin suhteen. Eiks niin??

 6. Väärä hellehälytys, nyt 2 päivää myöhemmin näyttää helleaalto olevan jo peruttu. Tiistain maissa nyt voi olla lähelle 25 mittarissa, muuten 22…23 kieppeillä. Tämä Loimaan ja Kuopion ennusteita katsellen. Mutta eiköhän noistakin vielä tiputa alemmas, kunhan viikonloppuun päästään ja ennusteet uusiutuu.

 7. Itse en kyllä vielä usko että helleaalto peruuntuisi. Oulun ennusteita katsellen alkuviikolla on hellettä, ja heinäkuun puoliväliin lämpötila laskee pari astetta.

  http://www.mtv.fi/saa/

 8. Itsekin tuli pidettyä sääpäiväkirjaa 10 vuotta vuosien 1990 ja 2000 välillä. Tietoihin on merkkasin vain lämpötilan ja säätyypin.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.