Kosteampaa kesää

Julkaistu
Kesällä on kiva lillua vedessä, muttei ehkä omassa hiessä. Mätäkuu lähestyy. Kuva:Edwin Wiegele / Wikimedia Commons.
Kesällä on kiva lillua vedessä, muttei ehkä omassa hiessä. Mätäkuu lähestyy. Kuva:Edwin Wiegele / Wikimedia Commons.

Naistenviikon toisena, Saaran päivänä, on kesä jo kypsä. Enää ei ole vain lämmintä, vaan on lämmintä ja kosteaa. Ainakin on kosteampaa kuin tämän kesän edellisinä lämpiminä päivinä ja öinä. Alkukesän kylmiä päiviä en tarkoita, lasken siis nyt vain lämpimät ja puhun niistä. Kesän lämpöä riittää, vieläpä oikea-aikaisesti keskellä kesää.

Kosteuden lisääntyminen kielii jo keski-ikäisestä kesästä, joka on seuraavaksi aina vain kypsempi. Koen kosteuden jonkinlaisena kaiken peittävänä pehmeytenä, jonka voi aistein havaita. Liika kosteus on jo tukaluutta, koska ihomme kautta poistuva oma kosteutemme ei enää haidu iholta kuten se katoaa kuivaan ilmaan. Hikoilemme herkemmin tai siis niin, että hiki jää iholle eikä haihdu. Tällä on merkitystä lämmön tuntemuksen kannalta.

Kun neste haihtuu eli muuttuu höyryksi, tämä muutos sitoo energiaa, lämpöä, jota se ottaa haihduttavasta pinnasta, ihosta. Hienkin haihtuminen on sitä voimakkaampaa, mitä kuivempaa on ympäröivä ilma. Hikoilu on kehomme lämmönsäätelyjärjestelmä. Mitä tehokkaammin hiki haihtuu iholtamme meitä ympäröivään ilmaan, sitä enemmän ihomme tästä syystä viilenee. Kun ympäröivä ilma on jo valmiiksi kosteaa, ihomme viilenee huonommin. Ääriolosuhteessa ja huonokuntoisena kasvaa jopa lämpöhalvauksen vaara.

Ihminen kuitenkin hikoilee, vaikkei hiki haihtuisikaan: hiki osaa myös valua ja vaikka kastella vaatteet. Juotava on siis lämpimän sään vaatimalla tavalla. Hien mukana ihmisestä poistuu muutakin kuin vettä, eli ei pelkkä vesi välttämättä korvaa menetettyä. Ihmisen hyvinvointi vaatii tasapainoa vaikkapa suolojen suhteen, olkoot nämä sitten liikaa saatuina miten haitallisia tahansa. Ihminen voinee ikään kuin lisätä haihduttavaa pintaansa ohuen ilmavilla vaatteilla, jotka ihon ohella haihduttavat niihin tarttunutta hikikosteutta.

Puhdas hiki ei käytännössä haise, ellei tarkoiteta erikseen hajurauhasten eritteitä. Mutta jos hiki saa rauhassa olla möllöttää pitkään, niin jopa se on oiva kasvualusta kaikenlaiselle, joka myös pitää lämpimästä ja kosteasta. Näillä säillä on puhtaus enemmän kuin puoli ruokaa. Myös pyykinpesu on osa tätä suurta oivallusta. Samoja jo valmiiksi hikoiltuja vaatteita ei kannattane päällensä kiskoa. Pian alkaa mätäkuu.

 

Kuvan linkki: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/Hundstage_-_Edwin_Wiegele.jpg

Mätäkuusta:

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Uusi+tutkimus+tukee+m%C3%A4t%C3%A4kuun+myytti%C3%A4/1135247289747

http://www.saunalahti.fi/arnoldus/matakuu.html

http://fi.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4t%C3%A4kuu

www.youtube.com/watch?v=p2EdVfEG_q0

 

 

 

3 vastausta artikkeliin “Kosteampaa kesää”

 1. Tarvitsemme suolaa, muttemme teollisuuden valmistamaa myrkkyruokasuolaa, vaan aitoa meri- tai vuorisuolaa. Se sisältää kaikki ihmisen tarvitsemat kivennäis-ja hivenaineet, ruokasuola vain natriumkloridia. Ropsaus juomaveden joukkoon voittaa hiilihapolla pilatun kivennäisveden täysin.

  Hiki on yksi elimistön hienoimmista detoxeista. Hien mukana poistuu mm. kaikenlaista kehoon kertynyttä myrkkyä. Mitä enemmän haisee, sitä suurempi syy miettiä apukeinoja elimistön tueksi. Olet mitä syöt. Jos haiset jätteille, niin kannattaa tarkistaa ruokavalintansa ja erityisesti suolen kunto. Ei turhaan sanota, että istumme toisten aivojemme päällä.

  Pellavaa päälle ja välillä uimaan :)

 2. Jos saa yhden välitoiveen heittää, niin lopettakaa kiltit meteorologit helteen auvoisuuden hehkuttaminen! En tarkoita sinua Juha, mutta olen lopen kyllästynyt siihen, että helteitä tarjoillaan kesän huipentumana asenteella, että kaikkihan sitä odottavat. Olen itse terve, liikuntaa harrastava 30+-mies, mutta en voi sietää kuumia kesäsäitä, ja pitkät helleaallot toden teolla koettelevat kärsivällisyyttä ja hermoja. Voin vain kuvitella, miltä tuntuu sydänvikaisista, huonosti liikkuvista vanhuksista, jotka vielä asuvat tornitaloissa läpitalon asunnoissa, joissa ilma ei vaihdu lainkaan.

  Mielummin ottaisin heti takaisin kesäkuun 15 astetta ja tihkusadetta -päivät kuin 30 asteen helteen ja trooppiset yöt.

 3. Pitää myöntää, että suuri kosteus ja lämmin säätila
  käy seniorien biologian päälle – Kum jäähtyisi !!

  Vertailukohdaksi käynee wanha DIN normi, +21.5C

  Odd Fellow

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.