Kun on valkea suvinen yö

Julkaistu
Kuka tietää, vaikka sananjalka kukkisi vasta sunnuntaita vasten yöllä, koska kesäpäivänseisaus on lauantaina klo 13.51 tai vasta 24.6. vasten yöllä, jolloin juhannus aiemmin oli. Kuva: Hugo.arg /Wikimedia Commons.
Kuka tietää, vaikka sananjalka kukkisikin vasta sunnuntaita vasten yöllä, koska kesäpäivänseisaus on lauantaina klo 13.51 tai vasta 24.6. vasten yöllä, jolloin juhannus aiemmin oli. Asia kannattanee vielä varmistaa, pelin ei tarvitse olla menetetty. Kuva: Hugo.arg /Wikimedia Commons.

Jopa sananjalka kukkii, ja jos alastomana kurkistaa lähteeseen, näkee tulevan kumppanin. Taiat ovat runsaat, kesäyönä saa myös mielikuvitus temmeltää valtoimenaan. Juhannus on päässä, ei säässä. Valoisaa on myös viileässä. Juuri nyt on lyhin yö ja pisin päivä. Kesäpäivänseisaus, koivuntuoksuinen juhannus. Lauttasaaressa vilahti yksi kokko, johonkin se savuineen jo hävisi; katsoin sitä työpaikan ikkunasta kiikarilla. Täällä sisällä on lämmintä.

Loppuu pian tuo juhannussäästä jauhaminen iltojen pimetessä jouluun. Onneksi siinä on vielä kesää ja syksy välissä. Alkuverryttelyähän tämä nyt vasta on. Kylmänkankeaa. Ainakaan meriveteen ei kannata kännissä kaatua. Vaikka kyllä se siitä vielä, joskin tiukkaa näyttää tekevän. Siis sen kunnon kesän saaminen.

Pyörähtyipä juuri silmien eteen uusin tieto koneelta: vielä kymmenen päivää on enemmän matala- kuin ainakaan selvää korkeapainetta. Satelu vähenee pikku hiljaa, mutta ilma ei juurikaan lämpene, ellei nyt sitten tiistaina päästäisi etelässä jopa 15 asteeseen. Ensi viikon lopulla koillisesta olisi tulossa jälleen kylmempää ilmaa. Niin juuri: koillisesta. Se on epäilyttävin tuulensuunta, mitä pilvisyyteen tulee.  Siinä olisi edelleen näistä juhannuksen lämpötiloista kyse. Onneksi ei vieläkään ala loma. Tosin, jos olisi niin tyhmä, että uskoisi kymmenennen päivän säälaskelmaa, niin Lounais-Suomessa voisi olla jo 20 astetta jossain liki. Sinne asti on tarjolla jotain ihan muuta. Heinäkuu sen kunnollisemman kesän toki voisi tuoda.

Kuulin hiljan oivan viileiden lomailmojen vinkin: joskushan ne kirjatkin on luettava! Ja jos niitä kirjoja ei ole, nyt arjen koittaessa pikapikaa kirjastoon tai miksei myös kirjakauppaan. Kun lukee kirjoja, on niissä. Tämä huomio sisältyy Rilken Malte Laurids Briggen muistiinpanoihin. Jos kesäyö kiehtoo, kannattaa muistaa itsensä Shakespearen Kesäyön unelma, josta näyttää olevan myös Juhannusyön uni -niminen suomennos tehtynä. Klassikoissa on monia ulottuvuuksia.

 

Kuvan linkki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Sananjalka#mediaviewer/Tiedosto:DidzialapisSakys.JPG

 

5 vastausta artikkeliin “Kun on valkea suvinen yö”

  1. Näyttäisi hienot ja sopivan lämpöiset säät suosivan ulkoilijoita:))

    Rantojen löhöilijät voivat vetäytyä rahojensa myötä etelän lämpöön, eiks niin?

  2. No minkäs takia nyt sitten tulisi lisää annos kylmää ilmaa, nyt se tuli matalan ansiosta?
    Ja tällanen sää ei todellakaan ole ulkoilijan sää Bosse. Jos ulkoilla haluat kylmässä, ehdotan matkaa Antarktikseen, Mc Murdolla on hyvät ulkoilu säät vaikka hiihtämiseen, eiks niin?

  3. Kiitos Juha taas tunnelmallisesta hetkestä ja kauniista kuvasta!

  4. Ei sun Sally tarvitse kaikille kertoa Juhan kanssa viettämistäsi tunnelmallisista hetkistäsi…

  5. Kiitos Juha För näistä erittäin hienoista ja mielenkiintoisista kirjoituksistasi! Kaunista kesää, säässä kuin säässä!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.