Vappusääspekulointia

Julkaistu

Voi pojat, kylläpä meitä on hemmoteltu kerrassaan upealla pääsiäissäällä! Allekirjoittanut uskaltautui avaamaan jo auringonottokautensa Naantalin auringossa, mutta talviturkin heittäminen oli vielä turhan pelottava ajatus. Olisiko parempaa ajankohtaa voinutkaan olla kevään ensimmäiselle kesäiselle tuulahdukselle?

Joutsenet Naantalin auringossa
Joutsenet Naantalin auringossa

Pääsiäismaanantaina Kemiössä rikottiin jo maaginen 20 asteen raja lämpötilan kohotessa 20,4 asteeseen. Tänään tiistaina pistetään todennäköisesti vielä vähän paremmaksi, kun kaikista lämpimin ilma pakkautuu aivan etelärannikon tuntumaan. Tosin kylmää ilmaa virtaa voimalla jo pohjoiseen – kun eteläistä Suomea hemmotellaan tänään vielä kesäisillä 20 asteen lukemilla, on Lapissa jo hieman talven tuntua ilmassa. 1157 kilometriin mahtuu tänään monenlaista säätä ja monta eri vuodenaikaa.

Aurinkoa koko viikolle

Keskiviikkona korkeapaine asettuu Suomen länsipuolelle ja väliaikaisesti päästää itäpuolitseen annoksen kylmempää ilmaa. Suurimmillaan kylmeneminen tuntuu Etelä-Suomessa, jossa päivälämpötilat romahtavat jopa 10 asteella. Yöpakkasia voi lähiöinä olla koko maassa.

Sään kylmeneminen on kuitenkin tilapäistä, sillä viikon edetessä korkeapaine asettuu lempeästi Suomen ylle ja lämmittää ilmaa päivä päivältä. Lähinnä Keski- ja Pohjois-Lapissa voi aika ajoin olla epävakaisempaa, muutoin aurinkoa kyllä riittää joka päivälle. UV-arvotkin alkavat etelässä jo olla kohtalaisia, joten auringolta suojautuminen tulee vähitellen ajankohtaiseksi.

Vappu tuo sateet ja ukkoset?

Aurinkoisessa poutasäässä mennään vielä ensi viikon alkupuolelle saakka, mutta vähitellen suursäätilassa näyttäisi tapahtuvan muutos, kun korkeapaine alkaa asettua Suomen itäpuolelle. Se voisi viikonvaihteessa nostattaa etelästä annoksen kesäistä ilmaa: etelässä voidaan taas rikkoa 20 asteen raja ja pohjoisessakin mennään jo selvästi keväisempään suuntaan.

Juuri vapun alla lännen matalapaineet näyttäisivät syrjäyttävän korkeapaineen, mikä tietäisi meillä epävakaisemman ajanjakson alkua. Asetelma olisi sikäli mielenkiintoinen, että kuuluisimme ainakin alkuun varsin lämpimään ilmamassaan ja aurinkoisessa säässä lämpötilat kohoaisivat Etelä- ja Keski-Suomessa 20 asteen vaiheille ja pohjoisessakin 10 ja 15 asteen välille. Lämmin ja epävakainen ilmamassa mahdollistaisi myös rivakat vappusateet ja kenties kevään ensimmäiset kunnon ukkoset sisämaan puolella.

Melko lämmin mutta epävakainen vappu näyttää tällä hetkellä todennäköisimmältä skenaariolta. Ei ainakaan ole viitteitä siitä, että vappupiknikille pitäisi lähteä räntäsateessa ja hyisessä viimassa. Hyvällä tuurilla matkaan voi lähteä t-paidan ja sateenvarjon kera.

ECMWF:n (Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus) tuorein kuukausiennuste tukee myös näkemystä säätyypin muuttumisesta sateisempaan suuntaan vapun alla. Vapun jälkeen on mahdollisesti odotettavissa viileneminen.

Ennen sitä tässä on kuitenkin monta upeaa ja vähitellen toinen toistaan lämpimämpää kevätpäivää tiedossa. On kutkuttavaa seurata, kuinka luonto herää horroksestaan ja vaihtaa väriään päivä päivältä vihreämpään suuntaan!

Sinivuokot Naantalin auringossa
Sinivuokot Naantalin auringossa

3 vastausta artikkeliin “Vappusääspekulointia”

 1. Näyttää kuluneen talven jälkeen, että pohjavesivarannot ovat heikot eli tavalliset kaivot ammottavat tyhjyyttään ellei alkukesällä tule runsaita sateita. Järvien pinnat tähän aikaan kevättä ovat ainakin Keski-Suomessa erittäin alhaalla joten sadevajautta normaaliin on todella paljon!

 2. Vappusää ei pahemmalta siis näyttäisi. Näillä seuduilla t-paitasillaan on korkeintaan tarennut suojapaikoissa
  paistatella päivää :)

  Vesivarannot on todella ehtymässä myös isoissa järvissä ja joissa, myös pienemmissäkin.
  Kyllä säännöstelijätkin toivoivat sateita jo, mm: Päijänne uhkaa olla kesällä alhaalla, ja varsinkin loppukesällä
  jos alkukesä on kuiva, myös muut isot järvet ovat painumassa kesän aikana alas ellei runsaita sateita tule.
  Ja kuten tuossa Wolfgang totesi, myös pohjavesivarastot kaipaavat pikaisesti täydennystä.
  Tässä vaiheessa voisikin sataa jos viljelijöitä ajattelee, pellot sulaisi ainakin roudasta täällä pohjoisosissa maata,
  sitten kylvöaikaan runsaat sateet ovat pahasta. Sellaista osa kaipaa sateita, osa ei. Katsotaan mitä ylhäältä annetaan Hyvää kesänodotusta kaikille! :)

 3. Totta kaikki. Vettä saisi tulla ja reilusti.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.