Kaikkien aikojen sateisin syyskuu

Julkaistu
Kuva: Patu Manninen

Syyskuu ei ainoastaan tunnu tavallista sateisemmalta, vaan se myös on sitä.  Ilmatieteenlaitoksen mukaan vertailukaudella 1971-2000 syyskuun sademäärät ovat olleet etelässä vajaat 70 mm, pohjoisessa 40-50 mm. Tänä vuonna keskiarvot ovat ylittyneet paikka paikoin rajusti jo nyt. Ja syyskuuta on vielä viikko jäljellä!

Eniten on satanut Helsingin Kumpulassa, 147 mm. Se on tuplat pitkän ajan keskiarvoon verrattuna. Helsingissä syyskuusta voi tulla jopa kaikkien aikojen sateisin. Vuonna 1994 syyskuussa Helsinki-Vantaalla mitattiin 148 mm ja vuonna 1918 Kaisaniemessä 159 mm sadetta. Torstai-iltana voimakas sadealue kulkee Helsingin yli itään ja viikonloppuna sataa vielä vähän lisää.  Voisi kuvitella, että loppuviikon sateista kertyy uuteen ennätykseen vaadittavat reilut 10 mm. Lukeekohan maanantain lööpeissä ”Ennätyssateinen syksy!”?

Torstaina sataa muuallakin Suomessa kuin vain Helsingissä. Luvassa on ihan kunnon myräkkä. Suomen länsipuolelle voimistuu matalapaine, johon liittyy runsaita sateita ja kovaa tuulta.  Sateet alkavat Länsi-Suomessa jo keskiviikkoiltana. Torstaina kaatosateita on luvassa koko maahan, kun sadealue vaeltaa Suomen yli itään. Jo entisestään runsaisiin syyskuun sadesummin voinee paikoin lisätä ainakin 50 mm.

Mutta pitää muistaa, että sademäärät voivat vaihdella paljonkin aivan pienellä alueella. Vaikka mittauksien mukaan Helsingissa on satanut eniten,  se ei ehkä sittenkään ole Suomen sateisin paikka. Jollakin kohdalla, missä mittauspistettä ei satu olemaan, on voinut sataa vielä enemmän.

5 vastausta artikkeliin “Kaikkien aikojen sateisin syyskuu”

  1. Tervehdys,täällä pohjoispohjanmaan länsirannikolla taisi elokuu olla sateisempi kuin syyskuu?

  2. Kuinka laajoilla alueilla ennätyksiä on odotettavissa vai koskeeko tämä ”kaikkien aikojen sateisin syyskuu” vain Helsinkiä? Esim. Tampereella satoi v. 2001 179 mm. Koko Suomen mittakaavassa sateisin syyskuu lienee ollut v. 1937, jolloin monilla paikkakunnilla vettä saatiin 150-200 mm, Vaasassa jopa 234 mm, joka on yhä syyskuun korkein mitattu sademäärä Suomessa.

  3. Sittenhän on hyvä, että olin syyskuun puolivälissä 10 päivää poissa Helsingistä Ahvenanmaalla! Tein 8 päivää töitä ulkona vähintään 10 tuntia päivässä, eikä sadevaatteita tarvinnut kuin kahtena päivänä, silloinkin alle puolet päivästä kumpanakin. Melkein oli nätimpiä päiviä kuin kuluneena kesänä. :) Olen tosin kuullut, että Ahvenanmaa on keskimäärin yksi aurinkoisimmista paikoista Pohjoismaissa.

  4. Taas niin Etelä-Suomi painotteista! Itä-Suomessa satoi koko kesän ja usein ennätyspaljon. Mutta siitä ei juuri uutisoitu. Nyt syyskuussa ei ole lähellekään satanut niin paljon vaan on ollut ihan keksiverto syyskuu. Siis tarkkuutta tiedottamiseen!

  5. Vantaalla Keravanjoessa näytti olevan harvinaisen paljon vettä viikolla 39, varsinkin kun ottaa huomioon että on syyskuu, eikä kevät. Alkaa olemaan sillä rajalla että voidaan puhua tulvimisesta.

    http://yle.fi/uutiset/jokien_virtaamat_osassa_maata_kevattulvien_tasolla/6314309

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.