Sää viilenee melko tavalliseksi

Julkaistu
Tuomenkukkien tuoksu huumaa. Kuva: Andrew Hill/Geograph

Pieni jo koettu kesänpoikanen olikin jo vähän hemmottelua meille pohjoisen ihmisille. Nyt palataan arkeen eli odottamaan kesää, sitä oikeaa. Kesäkuun alkuunkin on vielä useita päiviä, joten hätäkös tässä. Vielä se kesä ehtii. Vimeisen viikon lämpö on kohottanut meriveden lämpötilaa, mikä on tärkeä asia. Tosin nyt kun ilmat viilenevät, vaikuttaa se myös veteen, muuta esim. Suomenlahden pintälämpötila vakiintunee pintalämpötilaennusteen mukaan kuitenkin n. 10 asteeseen tai vähän yli. En haikaile uimista, vaan tuon kylmän meren vaikutuksen vähenemistä, rannikkoalueella kun asun.

Iltapäivälämpötilat alkavalla viikolla – kun jätetään melko sateiseksi laskettu maanantai laskuista (riippuen pilvien ja sateiden aikataulusta etelässä voi olla vielä lämmintäkin) – ovat maan eteläosassa 15 asteen vaiheilla ja Lapissa 10 asteen alapuolella. Viileintä ilmamassa on keskiviikon maissa, sen jälkeen etelän sisämaan päivälämpötilat ovat vähän yli 15 astetta. Mutta miten viileää tämä sitten oikeastaan on? Se on selvää, että paljon viileämpää kuin mihin on juuri totuttu, mutta kun sitten valitamme vaikka junissa, busseissa, ratikoissa tai työpaikalla, miten viileää sää on, niin olemmeko mitenkään jäljillä siitä, mikä on viileää tai kylmää ja mikä itse asiassa ei. Tarkastelu olisi syytä tehdä vuodenaika huomioiden!

Perjantaina on ensimmäinen kesäkuuta. Kun ja jos sää on silloin mahdollisimman tavallisen eli ajankohdan keskiarvoisen lämpöistä, mitataan päivän ylimmäksi lämpötilaksi Helsinki-Vantaalla, Turussa, Jyväskylässä sekä Joensuussa 17, Lappeenrannassa 18 astetta. Vaasassa 16, Oulussa 15 ja Sodankylässä 13 astetta. Ylimmät koskaan (siis 1.6.) mitatut lämpötilat ovat siinä kolmen kympin tuntumassa tai vähän alle, Sodankylässäkin 28 astetta. Vaihtelua siis piisaa vaikka muille jakaa.

Kesän odottelu siis jatkuu koko lailla vuodenajan mukaisissa tai viileimmillään pari astetta niitä alemmissa lämpöoloissa. Ei paha. Ja entäs sateet sitten? Säätyyppi muuttuu sillä tavalla epävakaiseksi, että etenkin iltapäivisin saadaan vähintään paikallisia sadekuuroja, selvimmin sisämaassa, mutta jos haetaan ennustekartoista sanoisinko selvät isommat sadealueet, niin tosiaan nyt heti maanantaina Suomessa sataa, etelässäkin viimeistään illalla, ja seuraavia kunnon sateita saadaan odottaa, ehkä Itä-Suomea lukuun ottamatta, oikeastaan vasta lounaasta maan etelä- ja länsiosaan perjantaina ja yleisemmin maan etelä- ja keskiosaan lauantaina. Sunnuntaina sateiden pääpaino olisi pohjoisessa, mutta myöhemmin sateita riittäisi myös etelässä. Mutta sataen suvi tulee, kuten tiedetään.

 

 

Kuvan linkki: http://www.geograph.org.uk/photo/1281185

Ilmatieteen laitoksen lakisääteisenä (ja verovaroin kustannettavana) tehtävänä on kerätä luotettavaa tietoa Suomen ilmastosta. Siksi laitan tähän rohkeasti linkin varsin runsaaseen ILMASTOtietoon siitäkin huolimatta, että olemme SÄÄpalvelun puolella kilpailijoita. Käsitteiden sää ja ilmasto hahmottaminen toisistaan erillään on yhtä oleellista sääpalvelun ymmärtämistä kuin esim. säähavainnon ja sääennusteen näkeminen kahtena eri asiana.

http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmasto?p_p_id=WebProxyPortlet_WAR_WebProxyPortlet_INSTANCE_V5fM&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-3&p_p_col_pos=1&p_p_col_count=3&_WebProxyPortlet_WAR_WebProxyPortlet_INSTANCE_V5fM_edu.wisc.my.webproxy.URL=http%3A%2F%2Fcdn.fmi.fi%2Flegacy-fmi-fi-content%2Fproducts%2Ftemperature-and-snow-depth-climate-maps%2Findex.php

7 vastausta artikkeliin “Sää viilenee melko tavalliseksi”

 1. Vanha kansa täällä Länsi-Suomessa sanoo, että kun kevään ’pikkukesä’ on lyhyt, varsinainen kesä on sitten pitkä. Eli tämähän meni sillä perusteella aivan oikein.

 2. Ei se sään viileneminen tässä vaiheessa vuotta tarkoita että ”kesä lähtee pois”, luonto säilyy täysin vihreänä ja mielestäni se on paljon järkevämpi määritelmä kesälle kuin vain se että on lämmön määrä ylittää tuon ihmisen keksimän lämpömittarin asteikon lukeman 20 astetta. Muutenkaan ei ole mitään järkeä yrittää väkisin aina asettaa luonnon ilmiöille tarkkoja määritelmiä, ne kun eivät niitä kuitenkaan noudata. Ja saahan siitä kesästä mahdollisimman lyhyen kun väkisin ajatteleen että se loppuu aina kun viilenee. Tyypillistä pessimismiä…

 3. Saako tällainen tavallinen tallaaja jostain ilmaiseksi (ja helposti) tietää, millainen sää esimerkiksi Paraisilla on 16.6?

  1. Voi olla ettei ihan vielä (29.5.) saa, kovin tarkasti ainakaan. Odottele viikko-pari vielä, niin saat luotettavan tiedon. Tällä hetkellä tarkin ennuste lienee luokkaa ’voi sataa tai sitten ei’.

   1. Noniin, olinpas tyhmä. Tarkoitin, että millainen sää keskimäärin (onko se nyt sitten ilmasto) Paraisilla on 16.6. Eli kun Ilmatieteenlaitos kerää ilmastotietoa, niin saako sitä jostain?

    1. Sivun alalaidasta löytyy Paraisten lämpötilat 16.6. viimeisen 60 vuoden ajalta:
     http://www.wolframalpha.com/input/?i=weather+parainen+16.6.2012&dataset=

 4. Olkoon kuinka tilastollisesti normaalilämpöistä niin silti on pirun kylmä viikko luvassa. Päivälämpötilan täällä länsisuomessa ennustetaan jäävän +10 asteen nurkille. Lomakin alkaa ja villahousuja pitää kaivaa taas esiin niin ei paljo hampaita naurata. Kesä kun on muutenkin lian lyhyt niin voisihan se olla edes lämmin kokoajan.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.