Miten sateen olomuoto ennustetaan

Julkaistu
Kuva: Patu Manninen

Lähestulkoon jokaisessa Etelä-Suomen sadealueessa sateen olomuoto on ollut aika pienestä kiinni. On ollut niillä rajoilla tuleeko vettä vai lunta, vai jotakin siltä väliltä.

 

Tänään etelärannikolla sataa vettä ja räntää. Lämpötila nousee plussan puolelle, mutta se ei ole sateen olomuodon määrittämisessä se tärkein seikka, vaikka niin saattaisi äkkiseltään arvata.

Kun pintalämpötila on lähellä nollaa, niin ei siihen ole luottamista. Maan pinnalla mitattavista suureista parempi sateen olomuodon ennustaja on kastepistelämpötila. Se on se lämpötila, jossa ilman sisältämä vesihöyry alkaa tiivistyä vedeksi. Kun kastepiste on pakkasella sataa lunta, nolla niin räntää, ja plussalla vettä.

Vähintään yhtä tärkeää kuin pinnan kastepiste on ilman lämpötila sillä korkeudella missä sade muodostuu. Ja tärkeintä on se, että minkälaisen ilman läpi se sataa. Nyrkkisääntönä voi pitää, että kun 850 hPa painepinnalla (n. 1,5 km) on yli 4 astetta pakkasta tai 925 hPa (vajaa 1 km) lämpötila on alle nollan sade tulee maahan lumena.

Tänä aamuna sateen olomuotoa miettiessä seurasin kastepistettä, lämpötilaa sekä 850 hPa että 925 hPa korkeudelta ja maan pinnan ja 850 hPa välisen ilmakerroksen paksuutta. Kaikki ennusmerkit osuivat aika lailla samaan kohtaan eli ennuste on varma. Toisaalta varmaankin ennusteeseen sisältyy kaistale säätä, jossa sateen olomuoto vaihtelee päivän edetessä lumesta veteen ja takaisin. Rantaviivalla sataa pääosin vettä. Hieman pohjoisempana on muutaman kymmenen kilometrin levyinen kaistale, jossa olomuoto vaihtelee. Pohjoisempana sataa lunta.

8 vastausta artikkeliin “Miten sateen olomuoto ennustetaan”

 1. Tänään olitiin koulussa menossa pelamaan jalkapalloa niin huomasin , että sataa jäätävääsadetta vaikka pakkasta oli noin -12 celsiusta. Mistä tämä johtuu?
  Kerkeääkö etelässä lumi sulaa yhtään?

  1. ilma josta sade lähti ylhäällä oli lämpimämpi ja kylmä ilma ei ollut ehtinyt ylös… kylmä ilma virta kulkee alhaalla ja työntää lämpimän ylöspäin… nykyisin lentokoneet on lämmittäneet ylä ilmaa plussan puolelle jopa 11 000 metrin korkeudessa… vesi ei ehdi jäätymään liikkeessä lumeksi tai jääksi alle -50 asteen…. vanhat vitsit siberiasta kun on -70 niin kusi jäätyy ennenkuin laskeutuu maahan… vesi jäätyy hitaasti.

  2. Jäätävää sadetta syntyy kun ilma jonka läpi sade tulee on plussalla mutta lähempänä maata ollaan pakkasella. Lisää aiheesta http://blogi.foreca.fi/2011/11/jaatava-sade/

   1. Kiitos tiedosta! En olisi itse vielä tiennyt. :)

 2. Itse tahtoisin ainakin tietää, miten sateen todennäköisyydet pystytään ennustamaan niin tarkasti tai ylipäätään?

  1. katsomalla maailman tuulet forecan sivuilta…mutta voit myös oppia eläimistä…linnut kertoo n. 3viikkoa ennen suuret sateet ja lumet…

  2. Niin hyvä kysymys että aiheesta voisi kirjoittaa oman blogientrin
   !

 3. Sateista vaan…Hyvä kun sataa ettei kesällä maa kuivu…ennustamiseen kannattaa käyttää omma opittua vaistoa…

  Mun mukaan lämmin alkaa maaliskuulla ja jatkuu pitkälle alkutalveen.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.