Pakkasen uusivuosi

Julkaistu
Vuoden vaihtuminen uuteen on aina tärkeä hetki. Kuva: flickr/marfis75

Uusivuosi on ovella. Koska kalenteri on elämässämme monella tapaa tärkeä ja ikään kuin elämää rytmittävä, näemme uudenvuoden helposti hetkenä, josta on näköala niin menneeseen kuin tulevaankin. Kuluneen vuoden muisteleminen kuuluu uuteenvuoteen, mutta siihen liittyy myös utelias halu ottaa selvää, mitä uusi vuosi tuo tullessaan. Entisajan uudenvuodentaioista on jäljellä rippeet: tinaa monet suomalaisetkin edelleen valavat. Tietysti tällaisilla tavoilla on yhä seuraleikinomaisempi luonne. Mutta uusivuosi ja sen sää sisältävät myös lukuisia enteitä, joista ennen tuli ottaa vaarin. Etsin blogin lukijoille mahdollisiman kattavaa esitystä näistä, koska kulttuurihistoria kattaa tässä mielessä myös sään ennustamisen. Löysinkin aivan parahultaisen Kysy mammalta – kyllä äiti tietää -blogin: http://kysymammalta.blogspot.com/2009/12/uudenvuoden-taiat.html . Eli siitä vain selvittämään, mitä itse kutakin kiinnostavaa on mahdollisesti tulossa! Marjavuoden taitaa käydä erityisen köpelösti, jos lunta ei ole uudenvuodenpäivänä lainkaan…

Myös jo aiemmin (maaliskuu 2011) siteeraamani Talon-pojan sää- eli ilma-kirja, taikka Tarpeellisia tietoja maanwiljeliöille ilman-muutteista. Uusi, par. ja lis. p. [Turku]: [Frenckell], 1848 tietää, että ”jos joulupäivä on sunnuntaina, niin tulee sinä vuonna tuulinen ja tuiskuinen talvi (siis ei kylmä), mutta lämmin kesä ja hyvä pellavankasvu (kieli muutettu tässä nykykielelle). Lisäksi joulupäivän sää toteutui uudelleen tammikuussa, Tapaninpäivän eli toisen joulupäivän sää ennusti koko helmikuun säätä ja aiemman kolmannen joulupäivän sää maaliskuuta… Lisäksi: ”Jos taivas ruskottaa uudenvuodenpäivänä, tietää se myrskyjä”. Linkki: http://www.finlit.fi/kirjasto/digi/index.php?pagename=teokset-nimio&set=1416  .

Mutta nyt mennään siis kohti heikkoja pakkasia myös maan eteläosassa. Lumikuuroista voi lauantaina tulla lunta myös ennestään lumettomalle alueelle. Niin ikään maanantain vastaisena yönä lännestä leviää jo maan länsiosaan sadealue, joka tuo pääosin lunta. Kuitenkin heti tiistaiaamuksi etelästä leviää maan etelä- ja länsiosaan pääosin vesi- ja räntäsade. Suursäätilassa matalapainetoimintaa Pohjois-Atlantilta tänne vielä riittää, joten mitään pitkänajan kovia pakkasia ei vielä ole luvassa. Matalapaineiden sateet voivat edelleen vaihdella olomuodoltaan, eikä ainakaan lounaann mahdollisesti pysyvästä lumipeitteestä välttämättä ole vieläkään suurta tietoa.

 

 

7 vastausta artikkeliin “Pakkasen uusivuosi”

 1. joo… lämmin pitkä kesä luvassa… niin harvinainen sää…yksi syy on että etelän vuorten lumi sulaa helposti koska satoi myöhään joten ei kovetu ja Korsikan vuorilla ei ole lunta… Vuoden laulu ranskassa muuten on ”horloge en arriere” eli etuaika joka on kausi ja eilen…

  oiskohan tosiaan lyhyt talvi?

 2. No meillä ei ole ongjelmaa lumen puutteesta koska, täällä Kainuussa on lunta 40cm……Ja lisää tulee! :)

 3. Rauhaa ja Terveyttä. Onnea uudelle vuodelle 2012… Kaitsu

 4. Kiitos Juha mukavasta blogistasi ja lohduttavista ennusteista (en välitä kovin lumisesta ja kylmästä talvesta)

  Hyvää alkanutta Uutta Vuotta toivottaen

  Tiina

 5. Hyvää alkanutta Uutta Vuotta kaikille blogien lukijoille! :)

 6. Lämmin tai siis leuto ilmamassa kulkee Ranskasta ja Korsikalta kohti Suomea joten sää lämpenee suomessa jälleen..viileä ilma kolkee atlantin pouolta etelään joten norjanmereltä ei jatku tuulensuunta joka olisi ollut kylmää pohjolassa…

  myös korsikalla jatkuu lämmin ilma… täällä n.17 suomessa n. 6 astetta…

  tämänhetkiset säätiedot…

  seuratkaa saksasta miten ilmavirta kulkee eteenpäin…ei ole nopea joten saapuessaan suomeen saattaa pysyä lämmintä jopa tammikuun puolenväln yli…ja sittenhän kylmin on ohi ja aurinko paistaa…

 7. Nyt on kangasalla luvassa -26*c ja lunta 31 cm :D

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.