Painajainen ennen joulua

Julkaistu

Joskus näitä juhlapyhien säitä on ilo hehkutella etukäteen. Lähinnä silloin, kun oikeasti tietää sään jo yli viikkoa ennen (muistatteko viime pääsiäisen?). Tästä joulusta on muodostumassa puolestaan oikea meteorologin painajainen. Täällä nimittäin kirjoittaa iltavuorossa puurtava säätieteilijä, jonka viikon sään ennuste meni uusiksi tunti ennen lähetystä. Tuorein Euroopan keskuksen ennustelaskelma muutti lännestä saapuvien sadealueiden ajoituksen jälleen kerran: esimerkiksi vielä iltapäivällä näytti, että jouluaattona tulee lunta ja vettä – nyt sadealue on nopealiikkeisempi ja ehtii ennusteen mukaan aatoksi jo Suomen itäpuolelle. Siispä varoitan, että seuraava ennuste muuttuu varmasti vielä alkuviikollakin.

Näillä tiedoilla sadealue saapuu perjantai-iltana lännestä ja tiedossa on lisää vettä maan länsi- ja itäosaan. Jouluaatto olisi siis ennusteen mukaan poutainen koko maassa, kun sateet jo aamun aikana väistyvät itärajan taakse. Aattoillan aikana sää myös pakastuu.

Myös joulupäivänä on poutaa ja aluksi sää kirkastuu. Lämpötila on koko maassa hivenen pakkasella. Kuitenkin jo illalla lännestä lähestyy seuraava lumi- ja vesisadealue. Arvelisin tosin, että tuonkin sadealueen vauhti tulee ennusteissa kiihtymään, joten sateet voivat tulla sittenkin jo joulupäivänä.

Melko varmalta näyttää kuitenkin se, että niin merkittäviä lumisateita ei maan etelä- ja länsiosaan ole tiedossa, että se muuttaisi tämänhetkistä lumitilannetta. Sen sijaan lumitilanne voi jopa heiketä Keski-Suomessa aattopäivää edeltävien vesisateiden seurauksena.

Kuva Tim Burtonin elokuvasta Nightmare Before Christmas. Kuvaa hyvin myös eteläsuomalaista maisemaa tällä hetkellä.

Palataan jouluennusteen päivityksen merkeissä tiistaina!

21 vastausta artikkeliin “Painajainen ennen joulua”

 1. sama täällä etelässä… ennen ei ole tullut rakeita ennen joulua kuten satoi tänään… ei osata ennustaa…mutta ehkä on lämmn uusi vuosi…kamalaa… ja narkkarit hyväksyy poliisit… meitä tupakoivia ei eikä viiniä… kamalaa…

 2. mä kirjotan teille vielä ennen hätää…menkää ja viekää äitini kesämökille riisin ja makaroonin kahvin ja tupakan kera…kun maailmanloppu alkaa…mä pörjään täällä…korsikalaiset in ostaneet puita enenmän kuin rnnen….maaulmanloppu tää on.

 3. Menee kyllä tosi jännittäväksi, onko edes Oulussa lunta jouluna! Ei tällaista vuotta ole ennen ollut: ennätyskuumaa kesää seuraa ennätyslämmin syksy, jota seuraa tyypillistä marraskuuta leudompi joulukuu, joka on vielä sateisin puoleen vuosisataan! Esimerkiksi Helsingin vuosikeskilämpötila on normaalisti 5,6 astetta, ennätys on vuodelta 2008 7,6 astetta. Se menee aika varmasti rikki! Ellei olisi ollut kylmää helmikuuta, olisi mennyt rikki jo kirkkaasti.

  Liisa – voisikohan tammikuu tuoda jotain muutosta talvisempaan suuntaan? Pahimmissa painajaisissani tässä vielä seuraa 2007-08:n tapainen talvi, joka oli niin lämmin, että Helsingissä keskilämpötila nousi plussan puolelle – talvi ei siis missään vaiheessa varsinaisesti alkanut!

  1. Taitaa vuosi 2008 sittenkin pitää pintansa ennätyslämpimänä, ainakin Helsingissä. Sen verran paljon vaikuttaa yksi kylmä helmikuu, vaikka huomioitaisiin kuukauden pituus, jolloin helmikuun painoarvo on kaikkein pienin. Olisiko tämä vuosi mittaushistorian kakkonen?

   Ja olisin kyllä yllättynyt, jos taas tulisi 2007-08 kaltainen ”talveton” talvi, kahden selvästi viileämmän talven jälkeen. Mutta onhan tässä jo 10 lämmintä kuukautta takana, no ehkä toukokuu niistä vähän maltillisempi. Eikä maaliskuukaan riittänyt sulattamaan Helsingin paksuja lumia, vaikka olikin yli normaalin lämpöinen.

   Hellekesiin on 2000-luvulla alkanut jo tottua niin, että normaali kesä olisi jo shokki.

   1. Maaliskuu ja toukokuu olivat aika lähellä normaaleja. Nykyään lasken ”normaaliksi” jo kuukauden, joka on ”vain” yhden asteen keskimääräistä lämpimämpi :). Huhtikuu oli lämmin, mutta tosiaan kesäkuusta lähtien on ollut yhtä ihan uskomatonta näytöstä.

    Ilmastonmuutos lisää äärimmäisten sääilmiöiden todennäköisyyttä ja voimakkuutta sehän tiedetään. Ilmasto on lämmennyt Suomessa noin asteella esiteolliseen aikaan nähden, joten +5-6 asteen poikkeamat eivät voi johtua vain ilmastonmuutoksesta.

    2007-08-talvi oli niin lämmin, että sen tilastollinen todennäköisyys oli kai jotain muutaman promillen luokkaa! Siis jos se toistuisi toisen kerran viiden vuoden sisällä, niin silloin voisi kai aidosti sanoa, että maailmankirjat ovat sekaisin :).

  2. Alkaa näyttää siltä, että pysyvä lumi tulee etelään vasta ensi vuoden puolella. Mitään tarkempaa tietoa meillä ei tammi-helmikuun säästä tietenkään ole, mutta Euroopan keskuksen vuodenaikaisennuste on koko syksyn povannut talvesta Fennoskandiassa keskimääräistä lämpimämpää. Itsellänikin on käynyt mielessä talvi 07-08 ja myös muut 2000-luvun lämpimät talvet… aika saman tyyppinen kuvio säässä.

 4. GFS kyllä valitettavasti lupailee edelleen tänne lounaissuomeen kovin vetistä, tuulista ja lämmintä. +4, sadetta, tuuli länneltä 8m/s.

 5. Tätä vuotta on syystä verrattu vuoteen 2000 ja 2006. Tosin vuonna 2000 piiiiitkä syksy päättyi juuri ennen joulua, jolloin oli kovat pakkaset. 2006 lämpöaalto alkoi samaan aikaan kuin tänä vuonna eli kesäkuussa ja päättyi vasta tammikuun lopulla. Silloin alkoi reilun kuukauden mittainen talvi, jota seurasi mittaushistorian lämpimin maaliskuu 2007.

  Tosin kesä ja syksy ovat olleet vielä lämpimämpiä kuin 2006. Silloinhan oli vielä parin viikon pakkasetkin marraskuussa, ja koko vuoden keskilämpötila oli selvästi matalampi kuin tänä vuonna tulee olemaan.

 6. Vielä kun sais tietää noi merituulet, tuuleeko aattona ja joulupäivänä merellä kovaa vaiko ei.,

  Ei uskoisi että tällä viikolla on tosiaan joulu, vettä satanut kaatamalla viimeiset kolme päivää ja kinkkuostoksille piti mennä vesisateella. Aika harvinaista, mutta tosiasia on se että aina ei voi olla valkoinen joulu :( :)

 7. Jyväskylässä sademäärät ja lämpötilat pitäneet hyvin paikkansa. Sauvalenkit ovat vielä mahdollisia valaistuilla radoilla, koska hiihtäjät eivät voi hiihdellä vielä:)
  Hyvää Joulua Keski-Suomen tytölle perheineen!

  1. Kiitti, sinne Keski-Suomeen meinasin jouluksi oli lunta tai ei…

 8. Jos keskisuomella viitataan Jyväskylän seutuun, niin eipä täällä enää paljon lumitilanne voi heikentyä.

 9. Mainitaan vielä, että tänään havaitsin Jyväskylässä uutta kukkaa puskevia siankärsämöitä ja pietaryrttejä. Nurmikot vihertävät ja silmäni terään myös kasvavat. Kukkivia kasveja olen joulukuussa havainnut useampaa laatua kuin edellisenä ennätysvuonna 2006.

  1. Kyllä Jyväskylän seudulla pohjoisen puolella on se 10 cm lunta kuten Forecan sivulta on luettavissa tänään iltpäivällä. Sensijaan etelän puolella lämpimät tuulet ovat sulattaneet aivan tyystin lumet pois.

 10. Ehkä liikaakin seurannut ennustamista ja sen vaikeutta, jos ei onnistu lopettakaa koko kallis homma, P. Pouta sanoi muunnoin ”Jouluviikolla kylymeneee, hesassa ei lumista, muualla kyllä” ja tää mimmi sanoi että ” tulee pyryt torstaina menoliikkennettä vaivaamaan” Ihan ystävällisesti, elkää luvatko mitään jos ette kerran tiedä. Paras spekulaatio oili ilta sanomien joulun jälkeen tulee pakkaset, eli varma tieto. Jos näin käy, jota toivon, olis Förillekkin, jonka kommentti oli ehkä mauttomin sitä töhnää tarjolla ja pakkasta, pane pitkät kalsarit jalkaan ettet palellu, eli jos se muuttuu niin,onneksi olkoon myynnin edistämiskamppanjoille, hirmumyrskyt, tulipalopakkaset yms tähän liittyen. Oikeesti tää alkaa jo kyllästyttään. Elekää nyt pitäkö kansaa aivan tyhmänä, vaikka sekin on joskus mielessä käyny, että olisko tyhmää.

  1. Olen samaa mieltä, että on hankalaa sekä meteorologeille että yleisölle, kun juhlapyhien sääspekulaatio alkaa vuosi vuodelta aikaisemmin. Mielummin kuitenkin sanon jotain kuin katson sivusta esim. iltapäivälehtien ties mistä lähteestä vedettyjä povauksia.

   1. Kiitokseni Liisa ! että viitsit edes vastata viestiini ja että edes luet näitä sähköisen median tuotoksia, hyvää työpäivää sinulle ja toivotaan joululle siedettäviä kelejä ja jouluista mieltä ihmisille, pikku pakkanen ja muiutama sentti lunta olisi kyllä hieno joululahja.

   2. Koko joulu tuntuu alkavan aina vain aikaisemmin kuin ennen. Kyllähän siihen sitten kuuluu myös ne sääennusteet…

    Aika hurjaa muuten on ollut paikallisen ’sääprofeetan’ tarkkuus tänä vuonna..!

 11. Painajainen katoaa kun vähän vitsailee… vaikka maailmaloppua jos joku saadaan uskomaan joulupukkiin.. itse kuolen nauruun…muiden loppu on katkerampi jopa 1999… loppuun mennessä alabamasta tullessa… ottakaa lisää… eikä ei enää…kun ei enää on jo se ei sitten enää mitään eli elämääkään.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.