Liukkaita kelejä joulun tienoilla

Julkaistu
Tässä liukkaus on hyötykäytössä, mutta voi jäisillä keleillä kaatuilevia vanhuksia. Kuva: flickr/Josh Friedman Luxury Travel.

Joulusta toivotaan perinteisesti valkoista, mutta tämä toive toteutuu melkoisella varmuudella yleensä vain idässä ja pohjoisessa. Eteläisimmässä Suomessa pysyvä lumipeite tulee tilastollisestikin eli keskimäärin vasta joulun jälkeen. Tässä alkutalvessa on ollut erikoista lumen puuttuminen myös pohjoisesta. Toisaalta on satanut paljon vettä, etenkin etelässä, aina pikku tulviksi asti. Muistan myös viime alkutalvena sataneen aika lailla, mutta silloin tuli etelässäkin jo varhain lunta, jota oli pian aivan riesaksi asti. Näin ne vuodet eivät todellakaan ole veljeksiä meillä Suomessa, kuten sanonta kuuluu. Tämä alkutalvi on ainakin noudattanut sitä ilmastonmuutosskenaariota, että talvisateet lisääntyvät, mutta enenevässä määrin vetenä. Tässä voi siis olla opiksi ottamisen paikka, kunhan vaikka kuvittelee mielessään sateet vielä selvästi runsaimmiksi. Taidamme saada uuden tulvasesongin tavanomaisten kevät- ja syystulvien rinnalle.

Ehdittyämme jouluun säätyyppimme on edelleen lauha, muttei enää erityisen lauha. Minkä pimeydeltä mutta toisaalta joulun valolta ehtii havaita, on se, että sää on nyt hyvin vaihtelevaa.  Sadealueita liikkuu Suomen yli tiuhaa tahtia, ja sää on niin ikään tuulinen – kaikkein tuulisin kunkin sateen yhteydessä. Lauhinta on suunnilleen sadealueiden etupuolella sekä kohdalla, kun taas sateiden välissä on etelässäkin pakkasta. Näin liukkaista keleistä tullee tämän joulun erityisleima. Ei välttämättä niinkään sen mustuudesta tai valkoisuudesta, koska sateen olomuoto voi myös etelässä vaihdella niin, että joulu osaa olla hiukan valkoinenkin, ainakin jollain hetkellä ja jossain.

Tässä ei ole tarkoitus retostella sateiden aikatauluja; kannattaa käyttää täysimääräisesti sääpalvelua omiin tarpeisiin. Mutta jotain, nimittäin aattona tulee vielä sateita etenkin maan etelä- ja itäosassa (Lapissa vähän lumisateita) ennen kuin sadealue vasta jouluyönä saa hinattua itsensä kokonaan Suomen itäpuolelle. Jouluaamuun mennessä maan etelä- ja keskiosassa – siis myös idässä – on joitain pakkasasteita. Se tarkoittaa, että ainakin suolaamattomat tienpinnat ovat jäässä, jos ovat olleet märkiä. Mustaa, mustaa jäätä siis jouluaamuna!

Joulupäivän kuluessa lounaasta virtaa maan etelä- ja keskiosaan lauhaa ilmaa niin, että saadaanhyvin tuulista suojasäätä. Lapissakin pakkanen heikkenee. Tapaninpäivänä Pohjois-Suomen yli kulkee matalapaine itään. Lauhaa on, ja lännenpuoleinen tuuli oikeastaan vain yltyy entisestään. Tienpintojen jäätyminen on tiistaiaamuna varsinkin Itä-Suomen asia, mutta laskisin tässä vaiheessa jonkin verran riskiä tälle myös länteen. Onneksi paluuliikenne osunee tuolle tuulisen lauhalle maanantaille. Silloinkin etenkin iltapuolella sateet saattavat muuttua aika etelässäkin lopulta lumikuuroiksi, joten viime tippaan ei etelään paluuta kannattane sään ja ajokelin takia lykätä.

 

Kuvan linkki: http://www.flickr.com/photos/joshfriedmantravel/4209960642/sizes/z/in/photostream/

 

Yksi ajatus artikkelista “Liukkaita kelejä joulun tienoilla”

  1. Hassua Miten saavat jään pysymään sulamatta lämpimilläkin seuduilla ulkoilmassa…

    Korsikallakin on luistelurata ulkona Ajacciossa.

    Vuorilla ympäristössäni on lumi satanut ja samana päivänä sulanut.

    Hyvää Joulua!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.